Sadonkorjaajan piirakka tuoreen sadon kasviksista

Keittiö

Täyteläisen ruokaisa sadonkorjaajan piirakka syntyy sesongin kotimaisista raaka-aineista.

Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat hyvän ruokavalion kivijalka. Juureksia, vihanneksia, marjoja, hedelmiä ja sieniä tulisi nykysuositusten mukaan syödä vähintään 500 grammaa päivittäin eli kuuden oman kourallisen verran eri aterioille jaettuna.

Tee kotona Sadonkorjaajan piirakka

Pohjaan

  • 2 dl maitoa
  • 15 g (1/3 palaa) tuorehiivaa
  • noin 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kauraleseitä
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 dl juoksevaa margariinia tai öljyä

Täytteeseen

  • 300 g parsakaalia
  • 1 sipuli
  • 1 – 2 porkkanaa
  • 1 kesäkurpitsa (noin 200 g)
  • 1 – 2 (punaista) paprikaa
  • öljyä paistamiseen
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl viispippuria
  • 1 rkl silputtua oreganoa tai basilikaa

Päälle

  • 2 dl ruokakermaa
  • 2 munaa
  • (1 dl juustoraastetta)

Valmista pohjataikina

  1. Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle hiukan maitoa.
  2. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
  3. Lisää loput maidosta, lähes kaikki jauhot, kauraleseet, suola ja margariini.
  4. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja, mutta taikina saa olla pehmeää.
  5. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota täytteen valmistumisen ajan.

Valmista täyte

  1. Paloittele parsakaalin kukinnot pienemmiksi.
  2. Kuori parsakaalin kova varsi ja suikaloi varsi ohuiksi suikaleiksi.Kuori sipuli ja porkkanat ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
  3. Suikaloi myös kesäkurpitsa ja puhdistetut paprikat.
  4. Kuumenna öljy tilavassa pannussa ja kuullota siinä parsakaalin varsia, porkkanoita ja sipulia viitisen minuuttia sekoitellen.
  5. Lisää paprikat, parsakaalinkukinnot ja kesäkurpitsat ja kypsennä toiset viisi minuuttia.
  6. Mausta ja seoksen hieman jäähtyä. Taputtele pohjataikina piirakkavuoan (halkaisija noin 28 cm) pohjalle ja reilusti reunoille. Taikina saa vaikka hiukan tulla reunan yli.

Paista ja nauti

  1. Levitä kasvikset taikinan päälle vuokaan.
  2. Sekoita kerma ja munat ja lisää kasviksille.
  3. Ripottele pinnalle halutessasi juustoraastetta.
  4. Kypsennä piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia.
  5. Anna piirakan levähtää hetki uunista ottamisen jälkeen. Tarjoa piirakka lämpimänä.

Vinkki: Voit vaihtaa osan vehnäjauhoista sämpyläjauhoihin.

 

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kasvikset piirakka ruokaohje sadonkorjuu

Ei liitettyjä avainsanoja.


Lisää samasta aiheesta