Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Satoikäinen mansikkamaa: mansikan lisääminen Peten mukimenetelmällä

Piha
Uusinta ja tehokasta mansikan lisäystekniikkaa on, että taimet juurrutetaan suoraan lopullisella kasvupaikallaan penkissä. Peten mukimenetelmä on ideana loistava...

Uusinta ja tehokasta mansikan lisäystekniikkaa on, että taimet juurrutetaan suoraan lopullisella kasvupaikallaan penkissä. Peten mukimenetelmä on ideana loistava; se on helppo toteuttaa ja lopputulos on hyvä.

Rönsytaimet leikataan ja typistetään ylimääräisistä lehdistä kuten juurrutuspetiinkin valmisteltaessa, mutta nyt ne painetaan suoraan lopulliselle paikalleen mansikkapenkkiin 30-40 sentin välein. Penkki on ensin kasteltava hyvin. Jokaisen taimen päälle asetetaan valkoinen, heikosti valoa läpäisevä kertakäyttömuki pohja ylöspäin. Muki ei saa olla kirkasta, läpinäkyvää muovia, koska sen alla taimet palaisivat.

Ennen paikoilleen asettamista mukin pohjaan tehdään puukon kärjellä tai saksilla puolen sentin ilmareikä. Muki painetaan pohja ylöspäin taimen päälle tiukkaan maahan kiinni. Taimi, jossa on jo selvät juuren alut ja pari nuorta lehteä, juurtuu mukin sisällä 2-3 viikossa. Sen jälkeen muki voidaan poistaa ja taimi jatkaa kasvuaan. Mukit voidaan käyttää seuraavan erän juurrutukseen. Jos juurrutusaikana on hyvin kuivaa, voidaan mukiriviä varovasti kastella, mutta mukeja ei tarvitse nostaa paikoiltaan.

Mukimenetelmän hyvänä puolena on, että tainta ei jouduta siirtämään juurrutuspedistä penkkiin, mikä aina häiritsee juurtumista, ja lisäksi siirrettäessä aina osa juurista vaurioituu. Mukimenetelmä on nopea ja säästää ainakin yhden työvaiheen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Kotipuutarhan hedelmät ja marjat (© Meeri Saario ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2008 ISBN 978-951-31-4147-9). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU