Suomalaisen wc-istuimen historia

Kylpyhuone
MAINOS
MAINOS LOPPUU
7.8.2023

Tiesitkö, että vuonna 1910 joka kolmannessa Helsingin asunnossa oli wc? Saniteettiposliinia kaupungissa oli valmistettu jo 1870-luvulta lähtien Arabian tehtailla. Aluksi tuotteet eivät tosin edellyttäneet vesijohto- ja viemäriverkostoa, mikä oli ymmärrettävää, sillä Helsingin kunnallinen vesilaitos rakennettiin vasta vuosina 1886–1888. Vesijohdon saapuminen muutti myös saniteettituotteiden ulkonäköä.

Valmistus oli kovaa työtä. Vuonna 1920 tehtaan tuotantokapasiteetti oli parhaimmillaan neljä wc-istuinta miestä kohden päivässä. Tuotteita ei vielä tuolloin valettu, vaan valmistustapa oli leipomisen kaltainen. Vuonna 1929 tuotanto kehittyi, ja saniteettituotteet voitiin valmistaa tiiviistä posliinimassasta, jolle riitti ainoastaan yksi polttokerta. Samana vuonna Arabian tehtailla otettiin käyttöön ensimmäinen tunneliuuni, jonka ansiota tuotanto kasvoi ja yritys aloitti vientiyhteistyön.

Toisen maailmansodan jälkeinen vilkas rakentaminen synnytti valtavasti kysyntää saniteettituotteille. Lopulta Arabian tehtaan tuotantokapasiteetti ei riittänyt, ja Wärtsilä (Arabiasta tuli osa Wärtsilä-Yhtiöitä vuonna 1947) rakennutti uuden modernin tehtaan Tammisaareen vuonna 1969. Pitkälle automatisoitu tehdas takasi tehokkaan tuotannon ja tasaisen laadun. Vuonna 1992 yhtiö otti käyttöön nimen IDO Kylpyhuone Oy. Tämä oli lähtölaukaus nykyiselle IDO-brändille, joka korvasi Arabian. Robotit tulivat Tammisaaren tehtaille jo 2000-luvun alussa, mikä on auttanut säilyttämään tuotannon Suomessa.

lasitus-1930-luku

1930-luvulla siirryttiin valumenetelmään. Massaan lisättiin niin paljon vettä, että se voitiin valaa kipsimuotteihin.

ido-elo_1

1932 Arabia toi markkinoille Elon, ensimmäisen matalahuuhtelu-wc:n. Elo oli tuotannossa vuoteen 1953. Sitä valmistettiin reilusti yli miljoona kappaletta.

ido_historia_wartsila_tammisaaren_-uuni_1969_

Wärtsilä rakennutti modernin tehtaan Tammisaareen vuonna 1969.

pytyt_kaaressa_

Myös itse wc-pönttö on kokenut vuosien saatossa todellisen muutoksen. Vesisäiliön paikka on vaihdellut, istuimen muoto on muuttunut pastellivärejä unohtamatta.

ido-trevi_1

Vuonna 1996 kotimainen IDO lanseerasi ympäristöystävällisen kaksoishuuhtelun, joka on nykyään jo vakio kaikissa kylpyhuoneissa.

sisaanrakennetu_raikastintoiminto_2006

Vuonna 2006 IDOn lanseeramaa muovinen sisäsäiliö ja sisäänrakennettu raikastintoiminto olivat puolestaan uutta. Vesivahingon vaara laski huomattavasti, ja lapset eivät enää päässeet käsiksi raikastimiin.

ido-glow-rimfree_

Huuhtelukaulukseton IDO Glow Rimfree – eli wc ilman perinteistä huuhtelukaulusta.

Suomalaisen wc-istuimen historia

  • 1873 Helsingin Arabian tehdas aloittaa toimintansa
  • 1886–1888 Helsinkiin rakennetaan kunnallinen vesilaitos
  • 1910 Helsingin joka kolmannessa asunnossa on wc
  • 1929 suuremman tuotannon mahdollistava ensimmäinen tunneliuuni otetaan käyttöön
  • 1932 ensimmäinen matalahuuhtelu-wc Elo markkinoille
  • 1969 Tammisaaren tehdas aloittaa toimintansa
  • 1970-luvulla muotiin nousivat värilliset wc-kalusteet
  • 1996 lanseerataan IDO Trevi, jossa vettäsäästävä kaksoishuuhtelu
  • 1999 Tammisaaressa siirryttiin painevaluun ja muovimuotteihin
  • 2006 IDO lanseeramassa IDO Seven D –mallistossa muovinen sisäsäiliö ja sisäänrakennettu raikastintoiminto
  • 2016 huuhtelukauluksettomat IDO Glow Rimfree -wc-istuimet parantavat suomalaisten kylpyhuonehygieniaa

MAINOS
MAINOS LOPPUU