Syyskylvö ja sipulikukkaistutukset

Piha
Puutarhurin keväinen työtaakka kevenee syyskylvöjen myötä. Ajoita syyskylvöt hetkeen juuri ennen hallan tuloa. Kevääseen voi valmistautua myös istuttamalla sipulikukkia ruukkuihin, joita on kiva nostella viileästä kukkimaan pitkin kevättä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
12.10.2016

Nyt kun ilma on viilentynyt ja maa jäähtynyt, on otollinen aika syyskylvöille. Syyskylvöissä siemenet kylvetään maahan ajankohtana, jolloin ne eivät lähde enää syksyllä kasvuun, vaan talvehtivat siemeninä maassa ja ovat keväällä valmiita kasvuun heti auringon alettua lämmittää ilmaa. Maan luontainen kevätkosteus edistää kasvuun lähtöä.

Yleisimmät syyskylvettävät ovat talvivalkosipuli, porkkana ja persilja, mutta myös mustajuuri, palsternakka ja tilli soveltuvat hyvin syyskylvöihin, samoin kuin retiisi.

Syyskylvön perusperiaate:

  • Syyskylvöllä tavoitellaan aikaista kasvuun lähtöä ja näin ollen myös aikaisempaa satoa. Kevään työtaakkaa saadaan helpotettua, kun osa kylvötöistä on jo tehty.
  • Syyskylvöt ajoitetaan hetkeen juuri ennen hallan tuloa (tai hallan jo puraistua maan ollessa kuitenkin vielä sula): tällöin siemenet eivät lähde kasvuun. Hyvä ajankohta on paikkakunnasta riippuen syyskuusta marraskuulle. Liian lämpimään maahan kylvettäessä siemenet ehtivät itää ja taimet voivat vioittua talvipakkasten aikaan.
  • Syyskylvöihin sopii hyvin kuohkean multava kasvualusta. Kohopenkki on oiva ratkaisu syyskylvöille. Savisessa ja märässä maassa siemenet mätänevät helposti.
  • Maa muokataan ja kitketään rikkaruohoista hyvin ennen kylvötöitä.
  • Siemenet kylvetään kuten keväällä, kylvös peitetään ohuella multa- tai hiekkakerroksella.
  • Kasvualustaa ei tule lannoittaa syksyllä. Poikkeuksena on valkosipuli, jonka kasvualustaan voi sekoittaa jo syksyllä esim. kompostia.
  • Kylvökset merkitään hyvin esim. nimikyltein, jotta keväällä taimien noustessa tiedetään, millaisia taimia paikalta voi odottaa nousevan.

syyssipulit

Sipulikukkia myös ruukkuun

Yksi mukavimmista kevään odottelupuuhista on nostella ruukkuun istutettuja sipulikukkaistutuksia pitkin kevättä kukkimaan. Ruukkuihin istuttaminen on helpompaa ja hauskempaa kuin uskoisikaan.

Näin se suurin piirtein menee:

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  1. Käytä ylöspäin leveneviä astioita tai ruukkuja.
  2. Laita pohjalle ruukunpaloja tai kevytsoraa salaojaksi.
  3. Käytä hiekansekaista multaa (esim. kaktus- tai kylvömultaa) n. 2/3 ruukun korkeudesta ja tiivistä kevyesti.
  4. Istuta sipulit vieri viereen.
  5. Peitä sipulit multaseoksella ja jätä muutaman sentin kasteluvara.
  6. Kastele istutukset kevyesti.
  7. Vie ruukut viileään (n. 6–10 °C) ja pimeään paikkaan talveksi.
  8. Helmikuusta alkaen ruukkuja voi nostella sisälle. Mikään ei ole sen ihanampaa kuin tuntea mullantuoksu ja kukkaan puhkeavien nuppujen loistokkuus. Näitä on muuten kiva antaa myös ystäville ja naapureille, vaikka kaupasta saa toki valmiita, mutta onhan se nyt aina ihan eri juttu, kun omista kasvattaa.

Jos haluat istuttaa monisipulisen komeuden, kaikki muu tehdään samoin, paitsi ruukun täyttäminen ja istutus, joka tehdään vaiheittain. Istuta isot ja pitkät lajikkeet alle ja pienet päälle:

Valitse ruukuksi 20–30 cm korkea ruukku. Laita isot ja korkeaksi kasvavat lajikkeet (tulppaanit, laukat, narsissit) ruukun pohjalle ja niiden päälle multaa niin, että sipulit peittyvät. Lisää sen jälkeen seuraavat lajikkeet (hyasintit ja matalammat tulppaani- ja narsissilajikkeet), niiden päälle multaa ja lopuksi kaikki pikkusipulit (krookukset, heinätähdet, villitulppaanit, helmililjat). Tämä on loppujen lopuksi paljon helpompaa kuin mitä vaikuttaa. Rohkeasti vain kokeilemaan, ihastut varmasti keväällä!

wheelbarrow-523784_1920

Muita syyspuuhia: nurmikko lyhyeksi ja räystäskourut puhtaaksi

Uskoisin, että nurmikon kovin kasvutahti loppui pakkasten myötä. Leikkaan nurmikon jonakin poutapäivänä lyhyeksi (3–4 cm) ja keräilen leikkuujätteet pois. Näin nurmikko talvehtii parhaiten ja maa pysyy ilmavana, kun mätänevää ruohosilppua ei jää talven yli.

Räystäskourujen puhdistaminen meinaa unohtua minulta joka syksy – toivottavasti tänä vuonna muistan ne. Se on muuten sellaista hommaa, että siinä on hyvä olla kaveri, joka pitää tikkaista kiinni, ettei suotta satu haavereita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka, Pixabay