Lue ensin tämä: Maalämpöpumpun asennus saneerauskohteeseen.

Maalämpö tuli taloon

 
Energian hinta nousee vuosi vuodelta. Kun vanha talo lämpiää sähköllä ja kulutus vuositasolla ylittää 30 000 kilowattia, alkaa lämmitysmuodon vaihtaminen olla erittäin houkutteleva vaihtoehto. Seurasimme työvaiheita, kun sähkölämmitys sai väistyä ja tilalle tuli nykyaikainen maalämpö.
 
Vanhan 125 neliöisen rintamamiestalon lämmitysjärjestelmä oli 19 vuotta sitten vaihdettu varaavaan sähkölämmitykseen. Silloin kun yösähkö oli vielä selvästi päiväsähköä edullisempaa, tämä järjestelmä tuntui järkevältä vaihtoehdolta. Kun lämmitysjärjestelmää vielä kahdeksan vuotta sitten täydennettiin kahdella ilmalämpöpumpulla, saatiin sähkönkulutuskin kohtuulliseksi. 
 
Viime vuosien kylmät talvet ja vanhan järjestelmän kuluminen oli nostanut sähkönkulutuksen jo yli kipukynnyksen. Tämä vielä korostui, kun sähkön mittaus ja laskutus vaihtui tasausjärjestelmästä reaaliaikaiseen. Pahimmillaan tilanne oli talvella, kun kuukausittain ilmestyi yli 500 euron sähkölasku postilaatikkoon. Tästä syystä omistaja päätti vaihtaa lämmitysjärjestelmän maalämpöön. 
 

Lupien hankinta poraamista varten

Projekti aloitettiin kyselemällä tutuilta hyviä maalämpöpumppujen asentajia. Asukas valitsi tarjouskierroksen jälkeen Laroc Energia Centerin, joka vakuutti ammattitaidolla ja luotettavuudella.
Maalämpöä varten maahan porataan peruskalliota syvemmälle ylettyvä reikä, jonne keräinputket asennetaan. Reiän lopullinen syvyys määräytyy pehmeän maa-aineksen paksuudesta eli mitä lähempänä peruskallio on, sitä 
vähemmän tarvitsee porata. Mikäli kiinteistö sijaitsee pohjavesialueella, reiän poraamiseen tarvitaan lupa sekä paikallisesta rakennusvirastosta että ympäristökeskuksesta. Tässä kohteessa tarvittiin molemmat luvat ja ne myös myönnettiin. Lupien myöntämisen jälkeen oli kahden viikon karenssiaika mahdollisille oikaisuvaatimuksille, jonka jälkeen työt aloitettiin. Reiän syvyydeksi tuli lopulta 160 metriä. 
 

Valitse oikean kokoinen järjestelmä

Maalämpöpumppua valittaessa on tärkeää selvittää talon nykyinen energiankulutus ja se, mitä varusteita talossa on. Jos esimerkiksi talossa on poreallas, jota käytetään usein, tulee tämä huomioida vesivaraajan kokoa miettiessä. 
Maalämpöpumpun kokoa valittaessa on tärkeää ettei valitse alitehoista pumppua vain alhaisemman hinnan takia. Myöskään ylisuurta pumppua ei kannata hankkia, koska silloin kompressori käy turhan harvakseltaan. Turvallisin vaihtoehto onkin tutustua vastaavanlaisiin referenssikohteisiin ja kysyä myös ammattilaisen apua. Tähän kohteeseen valittiin Thermian Diplomat 8 kW integroidulla 180 litran käyttövesivaraajalla sekä 100 litran patteriverkoston puskurivaraaja. Sen avulla varmistetaan, että talon lämpö säilyy, vaikka joku perheenjäsenistä tuhlaisikin käyttövettä normaalia enemmän. 
 

Poraus ja asennus kahdessä päivässä

Reiän poraamiseen kului yksi päivä. Laroc Energia Centerillä on oma porauskalusto, mutta yritys käyttää kiireisimpinä aikoina poraukseen erikoistuneen Rototec Oy:n porauspalvelua. Näin oli myös tässä kohteessa.
Kun porausreikä oli valmis, asennettiin sinne keräysputket ja ne täytettiin ympäristöystävällisellä bioetanoli -nesteellä. Lämpöpumppu asennettiin samaan aikaan kellariin ja yhdistettiin talon lämpö- ja vesijohtoverkostoon. Lopuksi keräysputket ja pumppu yhdistettiin toisiinsa. 
Poraus ja asennus kestivät yhteensä kaksi vuorokautta. Vanhan vesivaraajan omistaja halusi purkaa itse, joten se jätettiin paikoilleen. Näin säästettiin myös aikaa. 
 

Mitä maksoi ja kuinka paljon säästetään? 

 
Maalämpöpumppu 125m2 kokoiseen taloon maksaa asennettuna  keskimäärin noin 17000 euroa. Hintaan vaikuttaa pumpun koko ja  lisävarusteet (esimerkiksi viilennys) sekä porattavan reiän syvyys. Tämän kohteen kokonaishinnaksi tuli 16800 euroa, josta kotitalous-vähennyskelpoisen työn osuus on 7400 euroa. Kun vähentää 45% työn  osuudesta ja omavastuut (yht. 3130 euroa sis. kaksi aikuista taloudessa), kokonaishinnaksi tulee 13 670 euroa.
 
Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU suosittelee laskemaan takaisinmaksun alarajaksi 10 vuotta, mikä tarkoittaisi tässä tapauksessa 1680 euron säästöjä vuodessa. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan miten tämä toteutuu. 

0.00 €

Thermia

http://www.thermia.fi

Thermia on ruotsalainen lämpöpumppumerkki, jota Suomessa myy ja markkinoi Thermia Lämpöpumput. Thermian lämpöpumppujärjestelmät lämmitykseen, veden lämmitykseen ja viilennykseen kehitetään ja valmistetaan Ruotsissa. Thermia on toiminut lämmityksen parissa jo 90 vuotta, joista 40 vuotta lämpöpumppujen saralla. Edustamme yhtä Euroopan moderneimmista valmistajista tutkimuksen ja kehityksen saralla. Perinteiden ja innovatiivisen ajattelun avulla pyrimme jatkuvasti kehittämään jokaista yksittäistä lämpöpumpputekniikan osa-aluetta siitä huolimatta, että jo tänä päivänä valmistamme yhtä markkinoiden parhaimmista ratkaisuista. Loppuasiakkaalle se merkitsee aina parasta taloudellista ratkaisua, turvallisuutta ja mukavuutta. Thermia Lämpöpumput on osa Oy Danfoss Ab:ta ja kuuluu tanskalaiseen Danfoss-konserniin. Olemme yksi johtavia yrityksiä Euroopan lämpöpumppumarkkinoilla ja olemme vahvassa kasvuvaiheessa. Thermia Lämpöpumpuilla on 73 miljoonan euron liikevaihto ja noin 200 työntekijää eri maissa. Thermian tuotanto ja kehitystyö tapahtuu Arvikassa Ruotsissa. Omistaja Danfoss, jonka pääkonttori sijaitsee Nordborgissa, on Tanskan suurin teollisuuskonserni. Danfossin liikevaihto on 4,3 miljardia euroa ja se työllistää yli 20 000 työntekijää. Danfoss on maailmanlaajuinen konserni, jolla on yli 100 toimipaikkaa. Lue lisää http://www.danfoss.com/ Asiantuntevia ja koulutettuja Thermia lämpöpumppujen jälleenmyyjiä on Suomessa jo lähes 50.