Vanhat ikkunat vaihtoon

Talo

Vetoisien ja huonosti ääntä eristävien ikkunoiden vaihtaminen uusiin sujui jouhevasti. Ikkunoiden uretaanieristys ei päästä lämpöä ulkopuolelle tai melua sisään.

Vanhat ikkunat vaihtoon

Vetoisien ja huonosti ääntä eristävien ikkunoiden vaihtaminen uusiin sujui jouhevasti. Ikkunoiden uretaanieristys ei päästä lämpöä ulkopuolelle tai melua sisään.

 

Vuonna 1979 rakennetun porvoolaisen omakotitalon van­hoista ikkunoista suurin osa oli huonossa kunnossa. Ikkunat helisivät tuulisella säällä eikä lämmöneriste ollut riittävän hyvä. Lisäksi ulkoa kantautui häiritsevää melua sisälle.

Omistajat päättivät vaihdattaa talon huonokuntoisimmat ikkunat: yhteensä vaihdettiin viisi isoa ikkunaa ja kaksi tuule­tusikkunaa. Urakan toteuttajaksi valikoitui Lämpölux.

Uudet ikkunat asennettiin taloon maaliskuun puolessa­ välissä. Omistajia mietitytti aluksi hieman kylmä vuoden­ aika, mutta onneksi sää suosi eikä vettä tullut tupaan. Asentajien mukaan vuodenaika tai sää eivät vaikuttaneet työhön mitenkään.

Esivalmistelut ja purkutyöt

Ennen töiden aloitusta asentajat varmistivat, ettei ikku­noissa ollut kuljetusvaurioita. Sen jälkeen he suunnittelivat asennusjärjestyksen ja tarkistivat suunnitelman. Sitten asennusalue suojattiin suojamatoilla ja ­peitoilla, jotta asun­non sisälle ei tulisi pölyä tai muuta sotkua. Asukkaiden teh­täväksi jäi vain siirtää huonekaluja pois ikkunoiden edestä.

Purkutyöt aloitettiin sahaamalla vanhat ikkunat irti puukkosahalla, minkä jälkeen ne irrotettiin sorkkaraudalla. Vanhojen ikkunanpokien, ­puitteiden, eristeiden ja roskien poiskuljettaminen kuului urakkaan.

Uretaani eristää lämpöä ja ääntä

Uudet ikkunat kannettiin sisäkautta huoneisiin. Pakkasella ikkunat nostetaan mahdollisimman pian aukon siivouksen jälkeen paikalleen, mutta tällä kertaa mittari näytti lämpö­asteita eikä niin kovaa kiirettä ollut.

Purkutöiden jälkeen ikkuna­-aukko ja asennusalue imu­roitiin. Asentajat tarkistivat aukon suoruuden, ja sitten uusi ikkuna voitiinkin jo nostaa paikoilleen ja kiinnittää ruuveilla.

Kun uusi ikkuna oli säädetty, asennettiin uretaanie­ristys kerroksittain. Uretaanieristyksessä on useita hyviä ominaisuuksia verrattuna vanhoihin eristeisiin: se eristää tehokkaasti lämpöä, vähentää melun pääsemistä sisälle ja kiinnittää ikkunan tehokkaasti rakenteeseen. Hyvän läm­möneristyksen ansiosta säästyy myös energiaa.

Ikkunoiden eristämisen jälkeen tehtiin vielä uusi sisä­listoitus sekä ulkopuolelle uusi vesipelti, vuorilaudoitukset ja smyygilaudat. Asentajalla oli mukanaan kaikki asennuk­sessa tarvittavat työkalut ja tarvikkeet, joten asennus saatiin kerralla nopeasti valmiiksi.

Mitä ikkunoiden vaihtaminen maksaa?

Jokainen kohde suunnitellaan yksilöllisesti asiakkaan koto­na. Kokonaisuuden hintaan vaikuttavat muun muassa talon seinärakenne, ikkunatyyppi sekä varustelu. Tyypillisesti omakotitalon ikkuna­ ja oviremontin hinta asettuu 8 000–15 000 euroon avaimet käteen ­toimituksena. Hinta sisältää kaikki työt ja tarvikkeet, loppusiivouksen ja jätteiden pois­ viennin.

Katso kuvat työvaiheista!

 

PP0215_Ikkunanvaihto_2

PP0215_Ikkunanvaihto_2-1  PP0215_Ikkunanvaihto_2-2

Vanhat karmit poistetaan ja aukko valmistellaan uutta ikkunaa varten.

PP0215_Ikkunanvaihto_3  PP0215_Ikkunanvaihto_4

Uudet ikkunat nostetaan paikalleen sisäkautta. Sisäpuite irrotetaan asennuksen ajaksi.

PP0215_Ikkunanvaihto_5

Uretaanieristys tehdään sisäkautta kerroksittain.

PP0215_Ikkunanvaihto_6  PP0215_Ikkunanvaihto_6-1

Asentaja tekee jokaisen vesipellin työmaalla aukon mukaan.

PP0215_Ikkunanvaihto_7

Lopuksi viimeistellään ulkopuolen smyygit ja laudoitukset.

PP0215_Ikkunanvaihto_8  PP0215_Ikkunanvaihto_9

Uusi ikkuna paikoillaan. Vanhojen ikkunapokien, -puitteiden, eristeiden ja roskien poiskuljettaminen kuuluu urakkaan.

Teksti: toimitus, kuvat: Sara Huhtinen


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.