Varhaiskaali ja keräsalaatit nyt meheviä ja rapeita – lue käyttövinkit

Keittiö

Avomaan kaalit ja rapeat salaatit ovat nyt parhaimmillaan. Niissä on nyt raikkautta, rapeutta ja mehevyyttä. Varhaiskaalilla päästiin herkuttelemaan kesäkuun lopussa. Samaan aikaan alettiin korjata myös rapeaa keräsalaattia eli jäävuorisalaattia.

Uudet napakat, kauniit kukka- ja parsakaalit aloittavat kautensa juuri nyt. Yksinkertaiset tavat valmistaa kaalit ja salaatit ruoaksi ovat ne kaikkein maistuvimmat!

Varhaiskaali on monipuolinen herkku – nauti näin

Varhaiskaalia voi syödä rouskuvina lohkoina ihan sellaisenaan. Kaalin voi myös leikata suikaleiksi ja pyöräyttää raikkaassa marinadissa.

  • Purista sitruunasta muutama ruokalusikallinen mehua ja lisää vajaa desilitra laadukasta öljyä.
  • Mausta suolalla ja sokerilla.

Tämä helppo marinadi sopii kaikille varhaisvihanneksille.

Grillin äärellä varhaiskaali valmistuu helposti.

  • Kuumenna lohkottu kaali grilliritilällä niin, että pinta saa hyvän värin.
  • Valele kevyesti öljyllä ja ripauta päälle pähkinämurskaa.
  • Myös yrttivoisula sopii hyvin.

Loistavan lisäkkeen kala-aterialle saat, kun kuumennat kaalisuikaleet öljytilkassa kattilassa, lisäät lorauksen valkoviiniä sekä tölkillisen ranskankermaa, kuumennat sekoitellen ja maustat suolalla ja pippurilla.

Coleslaw kuuluu kesään. Tämä kaalisalaatti sopii lähes joka aterialle.

  • Sekoita kastikkeeseen saman verran laadukasta majoneesia ja jogurttia tai lisää tilkkaseen majoneesia tölkillinen kermaviiliä.
  • Suolan ja sokerin lisäksi voit valita mausteeksi joko tuoreyrttiä, esimerkiksi minttua, tai raastaa joukkoon piparjuurta.
  • Tee näin:
    • 500 g valkokaalia
    • 1 omena
    • 1 dl ananasmurskaa (valutettuna)
    • 1 porkkana
    • pala purjoa
    • persiljaa

      Kastikkeeseen:

    • 0,5 – 1 dl majoneesia
    • 0,5 dl jogurttia
    • 2 rkl ananas- tai omenamehua
    • suolaa, mustapippuria
    • sokeria
    • aastettua piparjuurta

      Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Terävä juustohöylä tai vihannesleikkuri ovat avuksi, mutta terävällä veitselläkin työ sujuu leikkuulautaa vasten. Kesäkaalin voi leikata veitsellä krouvistikin.

      Raasta omena ja porkkana. Viipaloi halkaistu purjon pala ja hienonna persilja.

      Kun käytät talvikaalia, siirrä kaalisuikaleet isoon lävikköön ja huuuhtele ne kiehuvan kuumalla vedellä, jolloin kaali pehmenee ja maku pyöristyy. Jäähdytä kaali. Kesällä kuumakäsittely ei ole tarpeen.

      Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarkista maku.

      Yhdistä kaikki aineet kahdella haarukalla nostellen isoon kulhoon. Voit hyvin säilyttää salaattia jääkaapissa seuraavaan päivään. Coleslaw-salaatti sopii erittäin hyvin niin kalan kuin lihan tai makkaran lisäkkeeksi.

      Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Varhaiskaalipataan tarvitset parikin kerää varhaiskaalia, muutamia porkkanoita, sipulia ja kasvislientä. Tukevuutta pata saa kvinoasta, joka kypsyy samaan tahtiin nuoren kaalin kanssa. Valitse nesteeksi kasvislientä. Paista paloiteltua maustettua makkaraa pannussa tai käytä raakamakkaraa ja lisää nämä pataan. Karitsanjauheliha on nappivalinta sekin. Viimeistele pata tilkalla valkoviiniä ja lisää tuoreyrttejä.

Vokki- tai muurinpohjapannu monipuolistavat varhaisvihannesten käyttöä. Vokattuna varhaiskaali maistuu monen mielestä kaikkein parhaalta. Sateiseen päivään sopii kaalikeitto minestronen tapaan, samoin perinteinen kaalilaatikko. Ohjeita löytyy mm. www.kasvikset.fi -nettikeittokirjasta.

Jäävuorisalaatti rapsahtaa raikkaasti

Laadukkaalle jäävuorisalaatille on aina käyttöä. Kuva Kotimaiset kasvikset / Sanna Peurakoski

Laadukkaalle jäävuorisalaatille on aina käyttöä. Kuva Kotimaiset kasvikset / Sanna Peurakoski

Laadukkaalle jäävuorisalaatille on aina käyttöä. Moni tekee aamuisin smoothieta tai viherjuomaa, jonne mehevät jäävuorisalaatin lohkot sopivat loistavasti. Kesäiseen päivään ja piknikille kuuluu kreikkalainen salaatti. Sen pohjana toimii parhaiten rapea keräsalaatti. Herkullista on myös salaatti, jossa pilkottuun jäävuorisalaattiin yhdistetään vesimelonikuutioita ja mansikoita. Päälle voi valella kevyesti caesarsalaatin kastiketta ja ripotella yrttejä.

Aivan samoin kuin varhaiskaalin myös jäävuorisalaatin lohkot sopivat grillattaviksi. Sivele pintaan laadukasta öljyä ja muutama tippa hunajaa. Raidoita pinta parilalevyllä.

Kukka- ja parsakaalit parhaimmillaan

Kesän ensimmäiset kukkakaalit on hyvä höyrykypsentää. Lisukkeeksi sopii yrttivoisula taikka muna- tai kinkkukastike. Sama valmistustapa sopii myös parsakaalille. Käytä sekä kukka- että parsakaalista suojalehdet ja kannat hyväksi. Kantaosien kypsyminen vie hieman pidemmän ajan ja suojalehtiä kuumennetaan vain hetki.

Tämän kesän hitti on paahtaa kokonainen kukkakaali grillissä tai uunissa. Kevyesti öljytty pinta ruskistuu kauniisti ja kaikki maku jää tallelle. 200-asteisessa uunissa uuden sadon kukkakaali kypsyy vajaassa tunnissa.

Parsakaalista voit tehdä lämpimän salaatin tai pastaruoan.

  • Ryöppää eli kypsennä parsakaalia parin minuutin ajan suolalla maustetussa vedessä.
  • Sen jälkeen jäähdytä kaali kylmässä vedessä ja leikkaa viipaleiksi.
  • Yhdistä parsakaali kuumiin, paloiteltuihin varhaisperunoihin tai kuumaan pastaan.
  • Kääntele joukkoon maustettua ranskankermaa ja pähkinämurskaa.

Hunaja-viinietikkaseos sopii parsakaalin viimeistelyyn. Laita suolalla maustettuun veteen tai höyrykattilaan ensin parsakaalin paloiteltu varsi, sitten lohkottu nuppuosa ja lopuksi vain hetkeksi suojalehdet. Kesäinen parsakaali kypsyy nopeasti. Mausta kuuma parsakaali parilla ruokalusikallisella hunajaa ja ruokalusikallisella viinietikkaa, jotka on sekoitettu keskenään.

 

Lähde: Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

keräsalaatti kukkakaali parsakaali varhaiskaali

Ei liitettyjä avainsanoja.