Viininviljely – tietopankki aloittelijalle

Piha

Viininviljelyn tietopankki aloittelijalle. Lue tästä mitä aloittelijan tulee tietää viininviljelystä.

Lue tästä mitä aloittelijan tulee tietää viininviljelystä.

1. Viininviljelyn paikka

  • Valitse mahdollisimman lämmin, tuulensuojainen, hallaton ja aurinkoinen paikka.
  • Eteläseinusta on paras, talon kivijalka, tiiliseinä tai kivimuuri on mainio, lämpöä varaava tausta.

2. Kasvualusta

  • Viinin pääjuuret kasvavat jopa metrien syvyyteen. Jos pohjamaa on tiivistä ja savista, tee salaoja.
  • Viininviljelyyn paras multa on ravinteikasta, humuspitoista ja läpäisevää hiekkamultaa.
  • Kasvualustan on oltava 50–70 senttiä paksu, sekoittele se kaivumaista ja hyvästä mullasta.
  • Lisää joukkoon typetöntä syyslannoitetta ja kun istutat keväällä, voit käyttää lisäksi jotain typpipitoista lannoitetta kuten kanankakkarakeita.

3. Kalkkia kohtuudella

  • Viiniköynnökset viihtyvät maassa, jonka pH on 5,5–6,5.
  • Nyrkkisääntö on, että latvialaiset lajikkeet viihtyvät hapahkossa, läntiset paremmin kalkitussa maassa.

4. Lajike

  • Valitse lajike, joka on talvenkestävä kotiseudullasi.
  • Selvitä menestymisvyöhyke.
  • Kiinnitä huomiota sadon kypsymisen ajankohtaan – myöhäinen lajike ei ehkä ennätä kypsyä.
  • Jos epäilet talvenkestoa, valitse ’Zilga’.

5. Istutus

  • Paras istutusaika on kevät ja alkukesä, kun yöpakkasia ei enää ole luvassa.
  • Säilytä taimet siihen asti sisätiloissa.
  • Istuta 1–1,5 metrin välein ja vähintään viisi senttiä entistä syvempään.
  • Levitä taimen juuristoa, jos se on kiertänyt ruukun pohjaa pitkin.
  • Laita tueksi verkkoaita, säleikkö tai tukilangat.
  • Huolehdi nuoren taimen kastelusta.

6.Hoito

  • Suojaa köynnös keväällä harsolla, jos yöhalla uhkaa.
  • Kastele keväällä ja kuivina kausina kesällä.
  • Ohjaa päärangat kasvamaan eri suuntiin tuen varaan.
  • Harvenna reheväkasvuista köynnöstä ja poista varjostavia lehtiä kypsyvien terttujen edestä, jotta ne tulevat aromikkaiksi.
  • Lannoita keväällä yleislannoitteella ja elokuussa syyslannoitteella.
  • Kitke ja kata maanpinta ruohosilpulla tai kompostilla.

7. Sato

  • Rypäleet kypsyvät lajikkeesta riippuen syyskuussa ja lokakuun alussa.
  • Älä suotta kiirehdi korjuuta.
  • Sokeripitoisuus ja aromi ovat parhaat täysin kypsissä rypäleissä.
  • Korjaa, kun ensimmäiset alkavat halkeilla.
  • Kypsät rypäleet kestävät muutamia pakkasasteita.

8. Leikkaus

  • Hyvässä kasvussa oleva viini on koristeellinen ja tuottaa pienimarjaista satoa leikkaamattakin, mutta paras sato saadaan leikkaamalla se kesällä ja syksyllä.
  • Älä leikkaa keväällä, silloin se vuotaa mahlaa.
  • Kesäleikkaus heinä-elokuun vaihteessa kasvattaa rypäleiden kokoa. Leikkaa silloin puutumattomia versoja ja poista pienimpiä terttuja.
  • Syksyllä, lehtien pudottua, voit leikata köynnöksen lyhyeksi vaihtoehtoisilla tavoilla.
  • Tutustu leikkaustapoihin internetissä tai kirjallisuudesta, esim. Juha Karvosen Viiniköynnöksen kasvatus Suomessa.

9. Talvisuoja

  • Kunnolla juurruttuaan kestävimmät lajikkeet talvehtivat jopa ilman suojausta.
  • Lumi on verraton talvisuoja.
  • Suojaa ensimmäisenä talvena kasvusto harsolla tai säkkikankaalla, tuo kuohkeaa multaa tai talvisuojaturvetta tyvelle ja laita havuja päälle.

10. Ongelmia

  • Viiniköynnös on hallanarka, joten suojaa kasvuun lähtenyt köynnös hallayöksi harsolla.
  • Vältä liikaa typpilannoitusta, joka rehevöittää kasvua.
  • Kovin tiheä kasvusto altistuu harmaahomeelle, joten leikkaa tarvittaessa.
  • Syys- ja talvimärkyys tappavat, joten muotoile maa syksyllä kummuksi.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

viiniköynnös viinin kasvatus viininviljely zilga

Ei liitettyjä avainsanoja.