MAINOS

​Näin pakkaat auton oikein kesälomareissulle

Sisustus

Kesä on automatkailijan kulta-aikaa. Huolellinen valmistautuminen auttaa minimoimaan riskit ja vaaratilanteet liikenteessä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Useimmilla meistä pakkaaminen jää viime tippaan ja auto sullotaan täyteen sen kummemmin järjestystä miettimättä. Lastaamiseen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, sillä huolimattomasti pakattu auto on todellinen turvallisuusriski.

Näin pakkaat auton matkalle

 • Pyri kuljettamaan kaikki tavarat tavaratilassa.
 • Lastaa suurimmat ja painavimmat matkatavarat alimmaiseksi, eteen ja keskelle.
 • Sido mahdolliset irtonaiset tavarat vöillä tai liinoilla.
 • Kiinnitä takapenkille sijoitetut tavarat turvavöillä.
 • Pidä hattuhylly tyhjänä, sillä törmäyshetkellä lentävät tavarat voivat olla kohtalokkaita. Tiesitkö, että äkkijarrutus 50 km:n tuntivauhdista 40-kertaistaa esineen massan? Esimerkiksi puolen kilon kahvipaketti vastaa 50 km:n törmäyshetkellä parinkymmenen kilon esinettä.

Myös rengaspaineet on hyvä tarkistaa ennen lomalle lähtöä, varsinkin, jos auto pakataan täyteen tavaraa. Continental-Rengas Oy:n asiakaspalvelupäällikkö Raine Ristolan mukaan rengaspaineet kannattaa opetella tarkistamaan säännöllisesti, mutta ehdottoman tärkeää on säätää paineet oikeaksi ennen kesälomareissulle lähtöä.

Jos lastaat auton täyteen tavaraa, nosta rengaspainetta puolen barin verran niin kutsuttuun täyden kuorman paineisiin. Näin renkaat jaksavat kannatella painavammankin lastin. Vajaapaineisten renkaiden kosketuspinta tiehen ei ole optimaalinen eikä rengas ohjaudu kunnolla väistöliikkeissä. Se voi aiheuttaa monia vaaratilanteita, Ristola muistuttaa.
Liian alhaiset rengaspaineet kuormitukseen nähden myös kuumentavat renkaita, jolloin ne kuluvat huomattavan nopeasti. Samoin polttoaineenkulutus lisääntyy selkeästi.

Tarkista renkaiden kunto

Milloin viimeksi tarkastit renkaiden urasyvyyden? Raine Ristola neuvoo, kuinka urasyvyyden voi mitata itse perinteisellä kolikkotestillä.

Laita kahden euron kolikko pystyyn renkaan pääuraan. Jos hopeinen reunus peittyy, on urasyvyyttä jäljellä kohtalaisesti eli vähintään 3,5 millimetriä. Henkilöauton uusien kesärenkaiden urasyvyydet voivat vaihdella paljonkin riippuen rengasmerkistä, -mallista ja -koosta, mutta yleisimmin ne ovat 7‒8 millimetriä. Minimi urasyvyys kesärenkaalle on 1,6 millimetriä.
Renkaat on hyvä tarkistaa myös silmämääräisesti.

Käy huolellisesti läpi, ettei yhdenkään renkaan kyljessä ole minkäänlaisia vaurioita, viiltoja tai ”patitusta”. Nuo normaalisti huomaamattomat viat saattavat pysäyttää matkanteon yllättäen.

Pidemmälle matkalle lähtiessä pidä mielessä myös nämä asiat:

 • Tarkista moottoriöljyn määrä.
 • Tarkista öljynsuodattimen kunto.
 • Varmista, että jäähdyttimessä on tarpeeksi jäähdytinnestettä.
 • Varaa pullo moottoriöljyä takakonttiin.
 • Tarkista tuulilasinpyyhkijöiden kunto.
 • Täytä pissapojan säiliö.
 • Huolehdi tarvittavista vakuutuksista, jos lähdet ulkomaille.
 • Mukavaa kesää ja hyviä lomakelejä!

Lisätietoja:

Continental Rengas Oy

www.continental-rengas.fi

Continental kehittää älykkäitä teknologioita ihmisten ja tavaroiden kuljettamiseen. Kansainvälinen autoteollisuuden toimittaja, rengasvalmistaja ja teollinen kumppani tuottaa luotettavana yhteistyökumppanina kestäviä, turvallisia, mukavia, yksilöllisiä ja edullisia ratkaisuja. Vuonna 2015 yhtiön liikevaihto oli noin 39,2 miljardia euroa jakautuen viiteen divisioonaan: Chassis & Safety, Interior, Powertrain, Tires ja ContiTech. Continental työllistää tällä hetkellä noin 208 000 työntekijää 55 maassa. 

Lähde: Mynewsdesk, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

auto kesä kesäloma pakata


Lisää samasta aiheesta