10 ajankohtaista vinkkiä talon ylläpitoon keväällä

Talo
Tee edes nämä talonkunnostustoimet kevätaikaan, niin talosi arvo säilyy. Lue lista ja ryhdy toimeen!

1. Aurinko alkaa hiljalleen sulattaa lumia. Onkin aika lapioida lumet talon seinustoilta, ettei vesi valu perustuksiin ja huonolla onnella sisään kellariin. Koeta jaksaa lapioida ainakin metrin lumeton reunus talon ympärille.

2. Kun seuraavan kerran tyhjennät tuhkat uunista, älä laita niitä roskiin, vaan ripottele ne pihaan lumen päälle. Tuhka sulattaa lunta ja ravitsee maata.

3. Jos nuohooja ei jostain syystä ole käynyt koko talvena, on syytä tilata hänet nuohoamaan ja tarkistamaan että hormit ja piippu ovat kunnossa.

4. Alkaa olla aika leikata omenapuut. Mieti tarkkaan, miten leikkaat. Läheskään joka vuosi ei ole tarvetta rajulle leikkaamiselle, vähempikin riittää. Kunhan puusta vain tulee taas ilmava.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

5. Keväällä yön ja päivän lämpötilan erot ovat suuria, joten kasvit ovat kovilla. Alppiruusujen juuristojen päällä olevat talvisuojaukset voi jo maaliskuussa ottaa pois, mutta lehdistö on hyvä suojata paahtavalta kevätauringolta.

6. Sisäkukat alkavat herätä kevätauringossa uuteen kasvukauteen. On siis mullanvaihdon aika. Kaikki kukat eivät kuitenkaan tarvitse kokonaan uutta multaa, vaan ravinteikkaan mullan lisääminen riittää. Mutta jos vaihdat mullan, älä istuta kasvia liian suureen ruukkuun.

7. Kevätaurinko on ihana, mutta niin julma: Se paljastaa likaiset ikkunat. Ryhdy reippaasti ikkunanpesuun. Hanki kunnon välineet ja tee homma kerralla. Kirkkaat ikkunat palkitsevat ahkeruuden.

8. Koska olet vaihtanut patterit palovaroittimiin? Jos et muista, niin tee se nyt.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

9. Aloita chilien kasvatus. Siemenet itämään purkkeihin aurinkoiselle ikkunalaudalle, niin saat makoisia chilejä helposti ja halvalla.

10. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tee lista töistä, jotka pitää tehdä kesällä. Pitääkö tulevana kesänä maalata ikkunanpielet, korjata katto, hankkia uusi ruohonleikkuri, vaihtaa ulko-ovi, uusia lehtikomposti ja rakentaa uusi terassi?