MAINOS | Laattapiste Oy

10 vinkkiä onnistuneeseen kylpyhuoneremonttiin

Kylpyhuone
Kylpyhuoneremontti onnistuu varmasti, kun sen suunnittelee hyvin ja valitsee ammattitaitoiset tekijät. Perusteellisesti toteutettu kylpyhuoneremontti palkitsee lopussa ja nostaa myös kodin arvoa.

Kylpyhuoneremontti vaatii laajaa teknistä osaamista ja ymmärrystä rakenteista sekä työvaiheista. Sisustusratkaisuiden miettiminen innostaa kaikkia, mutta kunnon remontti tehdään pintaa syvemmältä ja mahdolliset ongelmat korjaten.

Jos kylpyhuone uudistetaan lattiasta kattoon, remontti kestää noin kolmesta neljään viikkoa. Jos muutellaan seinien tai vesipisteiden paikkoja, aikaa voi kulua enemmänkin. Ja mikäli purkamisen yhteydessä paljastuu kosteusvaurioita, niiden kuivattaminen vie oman aikansa.

Remontti kannattaa joka tapauksessa tehdä kunnolla ja huolellisesti, sillä kun pääsee nauttimaan upeasta lopputuloksesta, muutamat lisäpäivät tai jopa viikot remontin keskellä pyyhkiytyvät nopeasti mielestä.

Remontin etenemisen seuraaminen on innostavaa, mutta se voi joskus raastaa myös hermoja: työhön kuuluu monta tärkeää vaihetta ja asukas voi käydä malttamattomaksi niiden valmistumista odotellessa. Edistyksellisemmissä yrityksissä remontin etenemistä voi onneksi seurata sähköisissä kanavissa, jonne remonttityöntekijät lataavat jatkuvasti valokuvia ja tietoa. 

  

↑Kylpyhuoneeseen tehdään kiinnostavuutta erilaisilla pinnoilla ja kalusteilla. Laadukkaasti toteutetun remontin kaunis lopputulos hivelee silmää. Kokonaisuuden pitää olla myös turvallinen ja toimiva.  

1. Suunnittele huolellisesti

Aluksi mietitään, millainen kylpyhuone halutaan ja millainen budjetti on käytössä. Klassinen virhe budjetin määrittelemisessä on se, ettei huomioida kaikkia remontin kuluja. Tämä johtuu useimmiten tietämättömyydestä ja kokemattomuudesta, ja siksi on hyvä luottaa ammattilaisen apuun jo suunnitteluvaiheessa.

Sisustuslehtien selailu ja vierailu alan myymälöissä auttaa hahmottamaan tarjontaa, antamaan ideoita ja esittelemään mahdollisuuksia.

Kylpyhuoneen suunnittelussa kannattaa miettiä kaikessa rauhassa, mikä tyyli itseä miellyttää. Myös talon tai asunnon sisustus ja henki on hyvä ottaa huomioon, sillä vanhaan taloon ei välttämättä sovi huippumoderni kylpyhuone ja päinvastoin.

Minimalistisessa kylpyhuoneessa vallitsevat pelkistetyt ja puhdaslinjaiset muodot. Modernin kylpyhuoneen piirteitä ovat selkeys, klassisuus ja funktionaalinen muotoilu. Romanttisessa kylpyhuoneessa on menneen ajan tunnelmaa ja runsaasti kauniita yksityiskohtia. Voit tutustua tarkemmin eri tyyleihin täältä.

2. Pyydä aina tarjous ja pidä aloituskokous

Kylpyhuoneremontin tekijäksi kannattaa ehdottomasti valita sellainen yritys, joka lupaa työlleen kunnollisen takuun.

Jotta suurilta yllätyksiltä remontin kustannuksissa vältyttäisiin, on tärkeää saada tekijältä kirjallinen tarjous. Siinä on selkeästi eriteltynä remontin eri osa-alueet. Vanhaa purettaessa voi kuitenkin tulla vastaan yllätyksiä, kuten kosteusvaurioita, joihin tarjouksessa ei olla voitu varautua. 

Ammattimainen remontin tekijä mittaa kylpyhuoneen alustavasti ja kartoittaa tekniset vaatimukset tarjousta varten. Tarjous käydään yhdessä läpi, jotta selviää, mitä kaikkea urakka ja sen hinta pitävät sisällään. Lisäksi katsotaan myyjän piirtämiä 3D-havainnekuvia tilasta ja vertaillaan eri materiaalivaihtoehtoja.

Tarjous on aina pyydettävä kirjallisena. Tarjouksia kannattaa pyytää muutamalta eri yritykseltä, mutta on tärkeää pitää mielessä, että edullisin tarjous ei läheskään aina ole paras. Joskus hintaa yritetään kaunistella jättämättä joitain kuluja mainitsematta, joten kannattaa tarkistaa, että kaikki työvaiheet kuuluvat hintaan, eikä mitään piilokuluja ilmaannu sitten lopulliseen laskuun. Lisäkuluja kuitenkin saattaa aiheutua siitä, että tarjousta tehtäessä ei voida tietää, ovatko esimerkiksi rakenteet vanhan kylpyhuoneen takana kunnossa.

Mistä remontin hinta sitten koostuu? Voit tutustua muutamaan eri esimerkkiin täältä.

Kun suunnitelmat ovat hahmottuneet, remonttipäätös kypsynyt ja tarjous hyväksytty, remontille sovitaan aloitusaika. Aloituskokouksessa ovat mukana kaikki remontin osapuolet, eli asukas, työpäällikkö, asentajat ja tarvittaessa myös isännöitsijä sekä putki- ja sähkömies. Kokouksessa käydään läpi projektin aikataulu tarkasti ja otetaan kuvat remontoitavista tiloista.

3. Teetä asbestikartoitus

Jos kylpyhuone on valmistunut ennen vuotta 1994, ennen purkutöiden aloittamista tehdään lain vaatima asbestikartoitus. Jos asbestia löytyy, se on poistettava, ja työn saa tehdä vain asbestin poistoon erikoistunut urakoitsija.

Mikäli asbestin mahdollisuutta vanhassa kylpyhuoneessa ei ole otettu huomioon tarjousvaiheessa, tämä työvaihe saattaa nostaa remontin hintaa. Tästä on hyvä sopia tekijän kanssa etukäteen.

↑Täydellisessä kylpyhuoneremontissa kannattaa käydään läpi kaikki pinnat ja miettiä kokonaisuus ammattilaisen kanssa ihan alusta asti. 3D-mallinnus suunnitteluvaiheessa auttaa hahmottamaan lopputuloksen.

4. Huolehdi suojauksesta ja purkukatselmuksesta

Remontin aikana voi asua kotona, jos työmaa suojataan perusteellisesti ja pidetään koko remontin ajan siistinä. Koti suojataan remonttipölyltä ja muulta lialta muovilla. Lisäksi kulkuväylät peitetään tarvittaessa kovalevyllä tai vähintään pahvilla.

Vanhasta kylpyhuoneesta puretaan tarvittavat kalusteet ja pinnat. Tästä työvaiheesta tulee pölyä, mutta koneellinen pölynpoisto vähentää pölyhaittoja. Varmista, että tekijä huolehtii tästä.

Purkua seuraa purkukatselmus, jossa tarkistetaan, että rakenteet ovat kunnossa ja terveitä. Tässä vaiheessa tehdään myös kosteusmittaukset. Mahdolliset vauriot hoidetaan kuntoon ennen uuden rakentamista.

5. Varmistu pohjatöiden ja vedeneristyksen laadusta

Pohjatöihin kuuluvat muun muassa lattiavalun teko, lattialämmityksen asennus ja seinien tasoitus tai levytys. Samalla putkimies huolehtii vesipisteet oikeille paikoilleen.

Seuraavaksi vuorossa on vedeneristys, jonka tekee aina ammattilainen. Lattian eristämiseen käytetään laadukasta sertifioitua vedeneristysjärjestelmää. Seinät voi levyttää vettä imemättömällä ja homehtumattomalla rakennuslevyllä, joka on turvallinen ja nopea vaihtoehto siveltäville vedeneristyksille.

Vedeneristyksen jälkeen tehdään vesieristystarkastus ja asianmukaiset merkinnät tarkastuspöytäkirjaan.

↑Millainen tyyli sopii sinun kylpyhuoneeseesi? Erilaisilla pinnoilla ja kalusteilla voi luoda monenlaista tunnelmaa. 

6. Jätä laatoitus ammattilaiselle

Kylpyhuone laatoitetaan aiemmin tehdyn suunnitelman mukaisesti. Kun laatoituksen tekee ammattilainen, lopputulos kestää myös lähemmän tarkastelun. Ammattitaitoiset laatoittajat osaavat toteuttaa myös erikoiset ja haastavat laatoitukset.

Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset on määritelty SisäRYL-ohjeistuksessa, mutta luotettavat ja laadukkaat ammattilaiset noudattavat aina ohjeistusta tiukempaa laatuvaatimustasoa.

↑Valaistus korostaa kauniita pintoja ja tuo tilaan tunnelmaa. Huolellisesti suunniteltu ja toteutettu valaistus tuo myös turvallisuutta.

7. Teetä sähkö- ja putkityöt

Sähkömies vastaa sähkötöistä, kuten esimerkiksi lattialämmityksen, pistorasioiden ja valaistuksen asennuksista. Putkimies huolehtii vesipisteet ja putket kohdilleen.

Kaikilla sähkö- ja putkiasentajilla pitää olla työn suorittamiseen tarvittavat luvat. Väärin tehdyt sähkötyöt voivat pahimmillaan olla hengenvaarallisia.

8. Valitse pinnat, kalusteet ja valaistus

Kylpyhuoneremontissa kannattaa käydä läpi kaikki pinnat kattoa myöten. Sisäkatto voidaan joko maalata, levyttää tai paneloida uusiksi. Materiaalivalinnoissa otetaan huomioon, että kylpyhuone on kostea tila.

Kun pinnat ovat kunnossa, kiinnitetään paikoilleen kalusteet, allas, allaskaappi, peilikaappi, suihkukalusteet ja muut sovitut lisävarusteet. Ammattilainen huolehtii aina, että kalusteiden asennuksessa vedeneristys pysyy kunnossa, koska pienikin reikä vedeneristyksessä saattaa aiheuttaa isoja vahinkoja.

Hyvä kylpyhuoneen valaistus on osa onnistunutta remonttia. Erilaiset valaisimet ovat tehokas keino lisätä kylpyhuoneen tunnelmaa ja parantaa käyttömukavuutta oikeissa paikoissa. Nykyaikaiset ledivalot ovat energiatehokkaita ja pitkäikäisiä, joten niitä suositaan kylpyhuoneissa.

Kylpyhuoneen ilme viimeistellään tekemällä kynnys ja listoittamalla esimerkiksi ovenpielet. Myös korvausilman pääsy oven alta, etenkin painovoimaisisen ilmanvaihdon taloissa, on tärkeää.

↑Ammattilaisen moitteeton kädenjälki kestää lähemmän tarkastelun. On myös rauhoittava tietää, että kauniin pinnan alla pohjatyöt ja vedeneristys ovat kunnossa.

9. Viimeistele ja siivoa

Kun kylpyhuone on valmis, suojaukset poistetaan ja remontin jäljet siivotaan perusteellisesti. Käyttöönottopesulla varmistetaan, että rakennusaikainen lika ja saumauslaastin jäämät saadaan pois kaikilta pinnoilta. Ilman käyttöönottopesua epäpuhtaudet jäävät laattojen pintaan ja keräävät ajan saatossa likaa. Pelkkä vesipesu ei riitä, vaan laattapinnat on pestävä happamalla puhdistusaineella.

10. Tee loppukatselmus yhdessä tekijän kanssa

Remontin jälkeen, ennen kuin kylpyhuonetta voi käyttää, tehdään loppukatselmus remontin tehneen yrityksen kanssa. Tässä vaiheessa tarkistetaan myös dokumentit ja kirjataan ylös mahdolliset korjausta vaativat asiat.