Siirry pääsisältöön

13 kohdan pihahuoltolista

Piha
Hoida puutarha kuntoon talven jäljiltä!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.3.2023
1. Kukkia pihalle. Monet kukat, kesäköynnökset, koristeheinät ja syksyn koristekaalit on kylvettävä huhtikuussa, jotta ne ehtivät kehittyä komeiksi ja kukkia kunnolla. Kouli taimet, kun niissä on sirkkalehtien lisäksi ensimmäinen kasvulehti.

2. Pensaat kuosiin. Ryhdy leikkaamaan koristepensaita, kun lumet ovat vetäytyneet niiden tyveltä. Poista vanhoja ja liian vahvoja oksia tyveään myöten. Pensaat raikastuvat ja kukinta paranee. Leikkaa myös marjapensaat joka kevät.

3. Huolla pikkupuut. Myös pienet kukkapuut ja riippapuut kaipaavat huoltoa. Tarkista tuennat. Lyhennä riippapuiden pitkiä oksia, kevennä toispuoleista latvusta ja poista perusrungosta puskevat pystyt oksat. Leikkaa vain hiukan koristeomenaa ja orapihlajaa.

4. Köynnökset kuntoon. Poista kuivia ja kaljuja haaroja risuisesta köynnöskuusamasta, piippuköynnöksestä ja kelasköynnöksestä. Villiviinin voit nuorentaa tarpeen mukaan leikkaamalla poikki puolen metrin korkeudelta. Leikkaa laikkuköynnöstä vasta heinäkuussa, kun mahlavuoto on ohi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

5. Aidan muotoilua. Leikattavaa pensasaitaa voit muotoilla nyt reippaasti. Lyhennä tarpeen mukaan viime kesän kasvua ja kavenna aitaa niin, että se säilyttää ylöspäin suippenevan ihannemuodon. Voit myös poistaa huonoja oksia aidan sisäosista.

6. Risut hyödyksi. Risujen poltto on keväthupia, mutta jos voit valita, kokeile tänä keväänä oksasilppuria. Silppurilla saat kärrykuormittain monikäyttöistä haketta, jota voit käyttää kompostin ja huussin kuivikkeeksi ja levittää katteeksi puiden ja pensaiden juuristolle.

7. Kevätruiskutukset. Ennen silmujen avautumista tehty kevätruiskutus vähentää suuresti hedelmäpuiden ja marjapensaiden tuholaiskuormaa. Myrkytön parafiini- tai kasviöljypohjainen ruiskute tukahduttaa oksissa talvehtineet tuholaiset.

8. Sipuleille pitkää ikää. Syyssipulikukat pitävät keväisestä kosteudesta, joten kastele ohutmultaisia, paahteisia kukkamaita keväällä. Lannoitus auttaa sipuleita uudistumaan ja varmistaa tulevaa kukintaa. Kastele hyvin myös sipuliruukkuja, kuten pikkunarsisseja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

9. Perennamaat puhtaiksi. Kun maanpinta on kuivahtanut, siivoa kuivat varret ja rikkakasvit pois perennaryhmistä. Kuohkeuta multa kauniiksi ja suorista ryhmän reunat lapiolla. Lannoita ja muista myös kalkitus muutaman vuoden välein.

10. Ihanat orvokit. Orvokit kestävät kylmää, joten voit istuttaa niitä piharuukkuihin jo huhtikuun lopulla. Ne kukkivat syksyyn asti, jos nypit kuivat kukat pois ja leikkaat venyneet varret alinta lehtihankaa myöten. Varo liikakastelua ja siirrä ruukut kesällä pois paahteesta.

11. Istutusten aika alkaa. Heti kun maa on sulanut, voit istuttaa puita ja pensaita. Tarpeen mukaan voit myös tehdä siirtoja puutarhassa. Juurivesoista saat uusia pensaan alkuja helposti esimerkiksi monista pensasruusuista ja pensasangervoista.

12. Kasvihuone kutsuu. Tee ensimmäiset kylvöt kasvihuoneeseen niin pian kuin maa on kunnossa. Jos huoneessa on lämmitystä, se on mainio turvapaikka esikasvatettaville kasveille, kuten daalioille, ruostekukille ja talvetetuille oliivipuille tai verenpisaroille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

13. Nurmikkoa raaputtamaan. Kevätnurmikko näyttää usein murheelliselta ennen kasvun alkua, mutta älä menetä toivoa. Kun nurmikko on kuivahtanut, haravoi se puhtaaksi ja lannoita sen jälkeen. Ilmastointi ja hiekkakate tekevät ihmeitä tiivistyneelle nurmikolle.