Siirry pääsisältöön

22 vinkkiä pihakivien valintaan

Piha
Pihakiveys on kaunis ja kestävä sijoitus, joka nostaa myös talosi arvoa. Onnistuneen lopputuloksen varmistavat toimiva suunnitelma ja ammattitaitoinen rakentaja.

1. Määritä kiveyksen tarkoitus

Oletko rakentamassa sisäänajotietä, autopaikkaa, pihapolkua, patiota vai yrttitarhan käytävää?

2. Mittaa kivettävä alue

Suuret alueet kannattaa yleensä toteuttaa joko betonikivestä tai isommista graniittisista noppa- tai nupukivistä. Näistä graniitti on luonnollisempi, mutta huomattavasti kalliimpi.

3. Arpaa vai noppaa

Pienille, kevyellä käytöllä oleville alueille, kuten käytäville ja patiolle, sopivat myös muun muassa liuskekivet, betonilaatat, pienet noppakivet ja kenttäkivet.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

4. Pyöreää vai suoraa

Kaarevia muotoja, kuten käytäviä ja polkuja, on helpompi toteuttaa pienistä, valmiiksi pyöreäkulmaisista kivistä, kun taas suorakulmaisen, tasaisen pation rakennat nopeammin isoista betonilaatoista.

 

5. Valitse väritys ja tyyli

Usein miellyttävin ja luonnollisin lopputulos tulee talon ja ympäröivän pihapiiriin väreihin ja tyyliin sointuvilla kivillä ja hillityillä kuvioinneilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

6. Harmonista ja hallittua

Laajoille alueille, kuten sisäänajotielle tai autopaikalle, on varminta valita rauhalliset värit ja neutraalit kuviot – etenkin monivärisestä laajasta pinnasta tulee helposti sotkuisen näköinen ja siihen voi myös kyllästyä nopeasti.

Lisää pihakivi-vinkkejä seuraavalla sivulla!

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

7. Vapaus valita

Pienille alueille, esimerkiksi poluille tai patiolle, voit valita luonnonkiviä, hieman erikoisempia betonikiviä, laattoja sekä yhdistellä eri kiviä, värejä tai muotoilla kuvioita.

8. Kohtuus kaikessa

Kovin monen erilaisen kivityypin, värin ja kuvion yhdistelmästä tulee pienenäkin pintana helposti rauhaton sekamelska.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

9. Samaa sävyä

Kiveyksessä voi toistua esimerkiksi talon katon tai muun rakenteen väritys.

10. Poikkeus vahvistaa säännön

Täsmälleen sokkelin värinen kiveys luo helposti illuusion ilmassa kelluvasta talosta.

11. Portaat vai luiska

Jos kiveykseen tulee korkeuseroa yli 10 prosenttia, portaat ovat luiskaa parempi vaihtoehto.

12. Luiska on liukas

Tasainen betonikivi on yllättävän liukas jäisenä. Valitse luiskaan mielellään röpöläinen kivi, esimerkiksi graniittinen noppakivi.

 

13. Rajaa ja korosta

Yksinkertaiseen kiveykseen saat mielenkiintoa toisen värisellä tai tyyppisellä reunuskivellä. Esimerkiksi musta betoninen reunakivi tai graniittinen noppakivi harmaan kiveyksen elävöittäjäksi.

14. Kata kauniiksi

Koristekivillä ja katteilla saat pihaan helposti lisää väriä ja eloa. Ne ovat edullisia ja myös helppoja vaihtaa, jos siltä tuntuu.

15. Yhdistele harkiten

Kahden värin yhdistelmä näyttää kuvioitunakin rauhalliselta, kun sävyt ovat lähellä toisiaan.

Lisää pihakivi-vinkkejä seuraavalla sivulla!

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 
 

16. Kunnioita kuviota

Jos valitset erikokoisia kiviä ja voimakkaan ladontakuvion, toteuta se yhdellä värillä – ladontamalleja on kymmeniä!

 

17. Tuki on tärkeä

Varsinkin pienikokoisista kivistä rakennettu kiveys purkautuu helposti reunoilta ilman kunnon tukea. Erityisen tärkeää tukeminen on askelmissa. Kiveyksen voit tukea esimerkiksi erilaisilla reunakivillä, reunalaudalla tai kasvualustalla, kun kiveys rajautuu nurmikkoon.

18. Pienet kivet betoniin

Jos haluat käyttää kiveyksen reunustamiseen pieniä kiviä, kuten graniittista noppakiveä, tue kiveyksen reuna maakostealla betonilla.

19. Auton alle tukevaa ja tummaa

Kiinnitä sisäänajotiellä ja autopaikalla erityistä huomiota pohjatöihin ja kiveyksen reunustamiseen. Autopaikalla tumma kiveys on varmempi ja huolettomampi kuin vaalea kiveys, jossa öljyläikät näkyvät ikävästi.

 

20. Muodot muodin mukaan

Tällä hetkellä suositaan pieniä, pyöristettyjä ja patinoituja kiviä, kun vielä 1980-luvulla suuret betonilaatat olivat kuuminta hottia. Jos haluat pelata varman päälle, valitse kivi talon tyylin ja aikakauden mukaan. Esimerkiksi graniittiset noppa- ja nupukivet sopivat perinnetalojen pihoihin, mutta voivat näyttää oudolta modernin, uuden talon pihassa.

 

21. Leikittele saumoilla

Jos valitset kivet, joihin on mahdollista jättää leveämpi sauma (laatat, liuskekivet), saat uusia mahdollisuuksia korostaa kiveystä. Nykyään on saatavilla saumaukseen sopivia koristehiekkoja, tai vaihtoehtoisesti voit siirtää saumoihin sammalta, kylvää nurmikonsiementä tai istuttaa jotain matalaa maanpeiteperennaa, kuten keltamaksaruohoa (Sedum acre).

22. Kiveäkin voi kierrättää

Onko pihallasi vanha kiveys, joka on liian pieni, ehkä osittain painunut ja muutenkin korjauksen tarpeessa? Jos kivet ovat vielä ehjiä, voit ehkä hyödyntää ne osana uutta kiveystä. Ota vanha kivi malliksi mukaan, kun lähdet kivikauppaan etsimään sille sopivaa paria!

Kuinka paksu kivi?

  • 30 mm paksu betonilaatta sopii polkujen, terassien ja portaiden verhoukseksi, kun se asennetaan maakostean massan varaan.
  • 40–50 mm paksu liuskekivi sopii hyvin esimerkiksi polun tai pation päällysteeksi.
  • 50–60 mm paksu betonikivi sopii pihoille, joissa ei ole raskasta liikennettä eikä koneellista talvikunnossapitoa.
  • 80 mm ja sitä paksummat kivimateriaalit kestävät raskaan liikenteen ja koneellisen talvikunnossapidon.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.