MAINOS

3 x keittiö – Vanhan ajan keittiö huokuu englantilaista kartanotunnelmaa

Keittiö

Viime vuosisadan alussa rakennetun talon keittiössä nykytekniikka kohtaa menneen Downton Abbeyn hengessä. Vanhan ajan keittiökalusteet ovat suomalaista puusepäntyötä, pienet yksityiskohdat tapeteista maaleihin brittiläistä alkuperää.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Pystyhirrestä 1910-luvulla rakennettu taiteilijakoti vaati arvoisensa keittiön. Asukkaiden toiveissa oli toimiva mutta talon henkeen sopiva tila, johon koko perhe mahtuu viettämään aikaa ja iloitsemaan yhteisistä ruuanlaittohetkistä. Vanhan ajan keittiö tilattiin mittojen mukaan Jalokalusteelta, joka on erikoistunut perinnekalusteiden valmistamiseen.

Klassisessa keittiössä perinteinen ulkonäkö yhdistyy nykyajan toimintoihin. Keittiön mitoituksen piti olla millintarkkaa, jotta kaikki kodinkoneet ja kaapistot saatiin sopusuhtaisesti mahtumaan. Tila on iso, mutta niin ovat allas, liesi ja jääkaappi-pakastinkin. Tarkan suunnittelun ansiosta kaapistot rytmittyvät nyt tyylikkääksi kokonaisuudeksi kodinkoneiden kanssa. 

Keittiössä on myös kaksi ikkunaa, jotka piti huomioida mitoituksessa: tason syvyys ikkunarivissä on 720 mm, joten ikkunan avaamiselle ja vesipatterille jää riittävästi tilaa. Työtason syvyysmittaa kannattaakin venyttaa, jos vain tila antaa periksi. Syvä työtaso antaa tilaa ruuanlaitolle, vaikka tasolla olisi tavaroita.

 Kaapistot ja Festivon side by side -jääkaappi-pakastin on maalattu Farrow & Ballin maalisävyillä Dix Blue 82 ja Crunch 2009.

Perinteiset materiaalit

Vaikka keittiössä onkin tuulahdus maalaisromantiikkaa, on yleisilme selkeä. Esimerkiksi kehysovet noudattavat yksinkertaista linjaa eivätkä komeat lasivitriinit ole liian krumeluurit. Vihreät laatikoiden etulaudat ja kaapistojen ovet istuvat kauniisti rungon sisään, ja näkyviin jäävät saranoiden tappiosat muistuttavat vanhanajan lehtisaranoita.

Keittiön yksi erikoisuuksista on Italiasta tilattu lattialiesi, jossa on neljän kaasupolttimon lisäksi kaksi induktiotasoa sekä tuplauuni. Mattamusta liesi ja huuva ovat näyttävä kontrasti vaaleiden kivitasojen ja vihreän sävyillä pensselimaalattujen kaapistojen kanssa. Myös jääkaappi on saanut saman sävyn kalusteiden kanssa – ovenkahvoja myöten! Keittiö on maalattu englantilaisilla Farrow & Ball -maaleilla, joissa käytetään vain luonnon pigmenttejä ja jotka kuormittavat luontoa mahdollisimman vähän.

Keittiön tasot ja välitila ovat carrara-kvartsia, jonka kuviointi muistuttaa marmoria. Kestävässä kivitasossa yhdistyykin marmorin herkkä ulkonäkö ja kvartsin erinomaiset käyttöominaisuudet. Laadukkaat materiaalit, mekanismit ja viimeistely tuovat keittiöön arvokasta mennen ajan tunnelmaa. Keittiöön kannattaa panostaa, sillä klassiset ja kestävät kalusteet halutaan säilyttää ja kunnostaa vielä vuosikymmenienkin jälkeen.

Italialaisessa Ilve-liedessä on kaasupolttimoiden lisäksi induktiotasot.

 Kokkailun lomassa voi ihailla ikkunasta avautuvaa puutarhanäkymää. Keittiöallas on perinteikkään englantilaisen allasvalmistajan Shaw of Darwenin Douple Bowl -allas. Krominvärinen hana on Tapwellin Classic-mallistosta.

Teksti: Elina Turunen, kuvat: Antti Nyman

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

farrow & ball Helen keittiö Ilve PW90I jalokaluste keittiö keittiöidea keittiöideat keittiöideoita