60 watin hehkulamppu poistuu valikoimista – Lampunvalintakone neuvoo korvaavien lamppujen valinnassa

Talo
60-wattiset hehkulamput antavat tilaa energiatehokkaammille vaihtoehdoille.  Kaupat saavat myydä vanhat varastot loppuun, mutta 60 watin hehkulamppujen valmistus ja maahantuonti EU-alueella päättyy syyskuun alussa. Lampunvalintakone.fi-palvelu auttaa sopivien lamppujen valinnassa kodin erilaisiin tiloihin.

Lamppuvalikoiman laajeneminen, lamppujen erilaiset ominaisuudet sekä hehkulamppujen asteittainen poistuminen markkinoilta voivat tehdä lampun valinnasta monimutkaista. Valintaa helpottamaan Motiva on tuottanut yhteistyössä valaistusalan toimijoiden kanssa helppokäyttöisen verkkopalvelun.

Valintakone kysyy käyttäjältä muutamia lampun valinnan kannalta keskeisiä kysymyksiä, suosittelee annettujen tietojen pohjalta käyttökohteeseen soveltuvia lampputyyppejä sekä listaa niiden plussat ja miinukset.

Valintakoneen tavoitteena on tarjota kuluttajille pika-apua lampun valintaan niin, ettei hänen tarvitse syvällisesti perehtyä lampputekniikkaan tai käyttää kohtuuttomasti aikaa tiedon etsimiseen. Yksityiskohtaisempi tieto ja vastauksia esimerkiksi lamppujen palautusta koskeviin kysymyksiin löytyy osoitteesta www.lampputieto.fi.

Energiatehokkuus yhtenä kriteerinä

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Halogeenilamppuja
Valintakone listaa lamppusuositukset käyttäjän määrittämän käyttötarkoituksen perusteella, jolloin tarjottujen lamppuvaihtoehtojen ominaisuudet ovat parhaat mahdolliset. Valintakone suosittelee energiatehokkaampia vaihtoehtoja silloin, kun se on järkevää – mutta ei toimivuuden hinnalla.

Energiansäästölamppu ei sovi kaikkiin käyttötarkoituksiin, esimerkiksi himmennettäviin valaisimiin tai saunaan. Ledit kestävät erityisen hyvin alhaisia ulkolämpötiloja, mutta eivät ole vielä parhaimmillaan yleisvalaistuksessa niukemman valontuoton takia. Vähemmän säästävää halogeenilamppua suositellaan esimerkiksi saunaan, himmennettäviin valaisimiin ja liiketunnistimellisiin ulkovalaisimiin.

– Valaistus on yksi tärkeimmistä sisustuselementeistä, ja lamppuvalinnoilla vaikutetaan kodin tunnelmaan ja viihtyvyyteen. Laajentunut lamppuvalikoima, niin valon värisävyjen, kuin teknisten ominaisuuksienkin osalta, mahdollistaa entistä yksilöllisemmät, harkitummat ja energiatehokkaammat valaistusratkaisut, toteaa Motivan asiantuntija Suvi Salmela.

Lampunvalintakone toimii osoitteessa: www.lampunvalintakone.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lampunvalintakone on tuotettu laajassa yhteistyössä valaistusalan toimijoiden kanssa Motivan koordinoimassa Lampputieto-hankkeessa. Hankkeessa ovat mukana Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK, Suomen Valoteknillinen Seura, työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö, Flip ry, Airam, Osram, Havells-Sylvania, Philips ja GE. Palvelun avauduttua kuluttajille sen käyttö ei vaadi rekisteröitymistä.

Motiva on asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motivan palveluja hyödyntävät niin julkinen hallinto, yritykset ja yhteisöt kuin kuluttajatkin. Motivassa on 57 työntekijää ja sen liikevaihto on 6,1 miljoonaa euroa (2010). www.motiva.fi

Lähde Motiva Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU