MAINOS

7 kysymystä maalämmöstä – tiedätkö vai luuletko? Testaa tietosi!

Lämmitys

Vaikka maalämpö on Suomessa hyvin suosittu lämmitysmuoto, liikkuu edelleen paljon huhuja ja vääriä tietojakin maalämmöstä. Kokosimme yhteen muutamia yleisiä kysymyksiä maalämmöstä vastauksineen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Luulo ei ole tiedon väärtti. Oletpa rakentamassa uutta tai remontoimassa vanhaa taloa, niin lämmitysasiat nousevat esiin nopeasti. Teetkö päätöksiä luulon vai tiedon varassa? ”Joku joskus sanoi, että….”

1. Sopiiko maalämpö vanhoihinkin taloihin?

Kyllä. Maalämpö on monipuolinen, sillä se sopii niin uudis- kuin korjausrakentamiseen, kun talossa on vesikiertoinen lämmönjako. Siis sekä uusiin taloihin, että vanhojen talojen lämmitysremonttiin.

2. Minulla on vanha maalämpöpumppu, voinko uusiessa vaihtaa toiseen merkkiin?

Voit vaihtaa. Vaihtaessa uuteen pumppuun pelkästään valmistajan merkki tai malli ei ratkaise uutta laitetta, sillä pitää ottaa huomioon myös viime vuosikymmeninä tapahtunut hurja kehitys lämpöpumppujen energiatehokkuudessa. Jo olemassa oleva energiakaivo ei välttämättä riitä uudelle tehokkaammalle pumpulle, mikä voi pahimmillaan johtaa ikäviin yllätyksiin talvipakkasilla. Siksi NIBEn invertterimaalämpöpumpuissa on jo useiden vuosien ajan ollut automaattinen toiminto, joka estää energiakaivon liiallisen jäähtymisen. Maalämpöpumpun uusimista suunniteltaessa kannattaa aina olla yhteydessä asiantuntevaan tahoon, joka tekee myös uudet laskelmat.

3. Nousevatko maalämmön vuotuiset kustannukset yhtä nopeasti kuin muissa lämmitystavoissa?

Päinvastoin. Maalämpö on paras turva energian hintojen vaihtelun lisääntyessä tulevaisuudessa, sillä maalämpöpumppu tarvitsee melko vähän sähköä riittävän lämmön tuottamiseen.

4. Onko maalämpö hirvittävän kallis?

Usein maalämmön hankintaa kuvitellaan paljon todellista kalliimmaksi! Korkeampi alkuhankinta korvautuu pieninä sähkökuluina vuosien mukana isoissa ja myös pienemmissä omakotitaloissa. Maalämpö maksaa itsensä takaisin jopa alle kymmenessä vuodessa. Alkuinvestoinnin voi hoitaa myös NIBE Rahoituksella, jolloin kertyvillä lämmityssäästöillä voi lyhentää investointia mukavasti.

5. Tuovatko uudet invertterimaalämpöpumput oikeasti lisäsäästöä?

Kyllä. Jo ennestään lämmityskustannuksia pienentävään maalämpöön saa lisäsäästöjä invertterimaalämpöpumpulla, joka mukauttaa tehoaan lämmöntarpeeseen, eli se ei ”käy turhaan” = Lisää säästöä. Lisäksi NIBE invertterimaalämpöpumpuissa NIBE F1155 ja F1255 (jotka lämmittävät maalämmöllä myös käyttöveden) on mukana nettiyhteydellä toimiva Smart Price Adaption – pörssisähköohjaus, jolloin maalämpöpumppu lämmittää voimakkaimmin niinä tunteina, jolloin sähkö on halvimmillaan = Lisää säästöä. 

6. Viilennykseen tarvitsen kuitenkin erillisen ilmalämpöpumpun?

Et tarvitse, eikä kannata hankkiakaan, sillä maalämpöpumppu voi mahdollistaa maaviileän hyödyntämisen. Jos sinulla on NIBE maalämpöpumppu, tuo helteisiin mukavuutta maalämpöpumpun avulla toimiva Cool-IN -viilennysjärjestelmä. Sisätilat pysyvät tasaisen viileinä ja raikkaina, ja samalla ilmankosteus alenee. Sähkönkulutus on vain murto-osan esimerkiksi ilmalämpöpumpun kulutuksesta.

7. Pitääkö maalämpöpumppua vahtia?

Kaikkia kodin laitteita tulee välillä tarkkailla, jotta voi todeta toimivatko ne oikein. Yleisesti ottaen maalämpöpumput ovat varsin vaivattomia. Halutessasi voit NIBE Uplink -etävalvontapalvelun avulla missä ja milloin vain älypuhelimestasi tarkistaa toimiiko lämmityksesi ja vikatilanteesta saat ilmoituksen sähköpostiisi. NIBE Uplink toimii mm. kaikkien NIBE invertterilämpöpumppujen kanssa.

Koska maalämpöpumppuja on paljon ja ne ovat keskenään erilaisia, koskee yllä olevista vastauksista osa yleisesti maalämpöpumppuja, osa vain NIBE maalämpöpumppuja.

Lisätietoja:

www.nibe.fi | info@nibe.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilmalämpöpumppu invertterimaalämpöpumppu lämmitys lämmityskulut lämmityskustannukset lämmityskustannus lämmitysmuodot lämmitysmuoto