700 000 ilmakuvaa saatavilla eri puolilta Suomea

Piha
Vanhimmat ilmakuvista ovat 1930-luvulta. Vanhoja ilmakuvia tarkastelemalla saadaan arvokasta tietoa rakennetun ympäristön kehityksestä. Kuvia voi tilata myös omaan käyttöön. Lue lisää!

Erityisesti suurimpia kaupunkeja ja taajamia on ilmakuvattu säännöllisin väliajoin.

”Suurin osa arvokkaasta aineistosta on vielä alkuperäisillä filmeillä. Maanmittauslaitoksen tarkoituksena on skannata, säilyttää ja tarjota kuvat digitaalisessa muodossa. Tähän mennessä kuvista on digitoitu noin viidennes”, kertoo Maanmittauslaitoksen Ilmakuvakeskuksen johtaja Juha Vilhomaa.

Näin voit tiedustelella ja tilata vanhoja ilmakuvia

Vanhoja ilmakuvia kannattaa tiedustella oman alueesi maanmittaustoimistosta tai Maanmittauslaitoksen Tietopalvelukeskuksesta.

Vanhat ilmakuvat kuuluvat Maanmittauslaitoksen avoimiin ja maksuttomiin aineistoihin. Toistaiseksi vanhoja ilmakuvia ei kuitenkaan voi hankkia Maanmittauslaitoksen verkkopalveluiden kautta. Verkkopalveluja varten kuvien tulisi olla sidottu maastokoordinaatistoon, jotta niitä voitaisiin käyttää.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kun tilaat vanhoja ilmakuvia, kerro mahdollisimman tarkasti

  • miltä alueelta aineistoja haluat (paikannimi ja koordinaatit)
  • miltä ajanjaksoilta kuvia haluat.

Suurin osa vanhoista ilmakuvista on mustavalkoisia, mutta 1970-luvulta alkaen Maanmittauslaitos alkoi ottaa myös ns. väärävärikuvia, joissa esimerkiksi kasvillisuus näkyy punaisen eri sävyinä. Maanmittauslaitos siirtyi digitaaliseen ilmakuvaukseen vuonna 2009.


Ilmakuva samasta kohteesta vuodelta 1956.

Ilmakuva vuodelta 1993
Ilmakuva samasta kohteesta vuodelta 1993.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ilmakuva vuodelta 2013 - suomela.fi
Ilmakuva samasta kohteesta vuodelta 2013.

Vanhat ilmakuvat jatkokäsiteltynä vai sellaisenaan?

Maanmittauslaitos selvitti kesällä 2013 kyselyn avulla asiakkaiden toiveita ja päättää sen perusteella vanhojen ilmakuvien jatkokäsittelystä ennen julkaisemista.

”Toivomme, että mahdollisimman monet voisivat hyödyntää tätä kulttuurihistoriallisesti merkittävää kuvamateriaalia. Vastausten perusteella mietimme, miten asiakastarpeet voitaisiin parhaiten täyttää”, Vilhomaa toteaa.

Ilmakuvatilaukset

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähimmästä maanmittaustoimistosta: www.maanmittauslaitos.fi/yhteystiedot 

Tietopalvelukeskuksesta: Digitaaliset aineistot, 029 530 1118, myynti[ät]maanmittauslaitos.fi

 

Kuvissa

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuvasarjassa sama alue vuosina 1956, 1973, 1993 ja 2013. Ilmakuvista voi tarkastella esimerkiksi rakennetun ympäristön muutosta. Kuvat: