9 x kodin stailaus myyntikuntoon

Sisustus Talo
Stailauksen tarkoitus on tuoda esiin kodin parhaat puolet ja mahdollisuudet. Fiksusti tehty stailaus jouduttaa myyntiä ja voi nostaa kohteen arvoakin.
28.3.2023

Siinä, missä uuden talon tai asunnon ostajan pää täyttyy unelmista ja tulevaisuuden suunnitelmista, myyjälle saattaa iskeä stressi: onko minulla kiva koti ja meneekö se kaupaksi?

Sitten tulee vielä kiinteistövälittäjä kertomaan, että kotia pitää muokata ja omaa sisustusnäkemystään neutralisoida, jotta ostajat kiinnostuvat.

Ehdotuksesta ei kannata loukkaantua, sillä myyntistailaus on viisautta. Sen tarkoituksena on tehdä kohteesta houkutteleva mahdollisimman monelle; ostajaehdokkaan on voitava nähdä kodissa itseään kiinnostavia mahdollisuuksia.

Vaikka stailauksessa haetaan neutraaliutta, asunnon eri puolia kannatta kuitenkin korostaa otollista kohderyhmää silmällä pitäen. Lapsiperheelle sopivassa kodissa kannattaa esimerkiksi tuoda esille asunnon toimivaa pohjaratkaisua ja nuorekkuutta. Ikäihminen arvostaa esteettömyyttä ja nuoripari esimerkiksi mahdollisuutta muokata asunnosta itsensä näköinen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Asunnon stailaus voi nostaa myyntiarvoa jopa 5–10 prosenttia, mutta ei välttämättä maksa paljon ja sen voi tehdä itsekin.

   

↑Siisti ja neutraali yleisilme vetoaa moneen ostajaehdokkaaseen.

1 Korjaa kaikki rikkinäinen

Korjaa kaikki, mikä on vähänkin rikki: kiinnitä irronneet listat ja roikkuvat kaapinovet. Rasvaa narisevat saranat. Tarkista, että huonekalut ovat ehjiä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Täytä seinissä olevat reiät ja kolot. Harkitse myös kulahtaneiden seinien maalaamista, koska raikas valkoinen voi kirkastaa koko huoneen. Huomaa kuitenkin, että jos maalaat yhden seinän, viereiset seinät ja katto saattavat alkaa näyttää vielä kuluneemmilta.

Isompi remontti ei välttämättä tuo myyntituottoa, mutta esimerkiksi uusi keittiö tai kylpyhuone voi nopeuttaa myyntiä.

2 Karsi huonekaluja ja tavaroita

Avaruus on hyvä myyntivaltti. Tarpeettomat ja tiloja ahtauttavat huonekalut kannattaa kuskata varastoon näytön ajaksi. Konmarita muutkin tavarat huolella ja kriittisesti pohtien – onpa sitten helpompi muuttaakin, kun on vähemmän roinaa vaivana.

Jos esimerkiksi saunaan on varastoitu tavaroita, se pitää tyhjentää näyttämään saunalta eikä varastolta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Jopa viherkasvien pitäisi näyttää hyväkuntoisilta asuntonäytössä. Neutraalia väritystä voi tehostaa muutamalla vahvalla värillä.

3 Piilota henkilökohtaiset esineet

Laita henkilökohtaiset tavarasi, paperit ja kuvat pois näkyvistä, myös jääkaapin ovesta! Esille ei kannata jättää kovin montaa kuvaa itsestä ja perheen elämästä, jos yhtään.

Takit, kengät ja vaatteet siivotaan kaappiin tai niille varattuihin säilytystiloihin. Kylpyhuoneesta siirretään näkyviltä meikit, harjat, partakoneet, kihartimet, hammasharjat ja muut hygieniatarvikkeet. Viikkaa kylpytakit ja -pyyhkeet kaappiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lastenhuoneista siivotaan lelut kaappeihin, jotta ostajaehdokkaat voivat liikkua huoneissa turvallisesti. Kauniit puulelut ja pari söpöä pehmoeläintä voi hyvin jättää näkyville sisustuselementeiksi.

↑Riittävän väljästi ja huolitellusti täytetyt hyllyt kertovat, että asunnossa riittää säilytystilaa.

4 Järjestä hyllyt

Uteliaat ostajat katsovat ehkä myös kaappeihin, joten myös vaatehuone ja irtokomerot järjestetään – allaskaappeja unohtamatta. Hyllyjä ei kannata siivotessa sulloa täyteen, sillä tavaraa pursuilevat kaapit antavat ostajalle vaikutelman siitä, että asunnosta on liian vähän säilytystilaa. Siistit ja puolityhjät kaapit antavat vaikutelman riittävistä säilytystiloista. 

5 Pese, pyyhi ja imuroi

Kun turhat tavarat on siivottu pois tieltä, pinnat puhdistetaan tahrattomiksi ja pölyttömiksi. Lattiat imuroidaan ja liat jynssätään pois.

Ikkunatkin pestään, sillä nuhjuiset lasit tekevät kauniistakin asunnosta tunkkaisen näköisen, kun taas puhtaat ikkunat tuovat asuntoon valoisamman vaikutelman. Myös peilit ja esimerkiksi saunan lasiovi puunataan huolella.

Kaapinovien ja ovenkahvojen rasvaiset sormenjäljet pestään pois. Hanat kiillotetaan ja vessanpöntöt sekä altaat pestään. 

↑Kaikki kodin pinnat puhdistetaan tahrattomiksi.

6 Valitse neutraaleja värejä

Vaaleat ja neutraalit värit, kuten valkoinen, vaaleanharmaa ja beige, miellyttävät useimman ostajan silmää. Vaaleaan yleisilmeeseen on helppo valita muutama tehosteväri toistumaan esimerkiksi käsipyyhkeissä tai tyynyissä.

7 Valaise edustavasti

Luonnon valon annetaan tulvia asuntoon, eli verhot siirretään pois ikkunoiden edestä.

Varaa myös tarpeeksi valaisimia, jotta mikään kohta asunnosta ei jää pimeäksi. Vaihda valaisimiin toimivat lamput palaneiden tilalle. Valolähteet kannattaa pimeissä huoneissa vaihtaa raikkaamman sävyisiin eli noin 3 500 Kelvinin lamppuihin.

↑Sängyt pedataan ja lelut sekä muut tavarat asetellaan omille paikoilleen. Valon annetaan tulvia sisään.

8 Tarkista ensivaikutelma

Ostajaehdokkaat näkevät ensimmäisenä eteisen, joten kaikki eteistilat syynätään erityisen tarkasti siisteiksi, selkeiksi ja tyhjäksi tavaroista. Muista myös siivota kakkossisäänkäynti esimerkiksi kodinhoitohuoneessa.

Kun kaikki huoneet on siivottu, karsittu, valaistu ja stailattu, seisahda jokaisen huoneen kynnyksellä ja tarkista, mihin oma katseesi kiinnittyy ensimmäisenä. Käytä kameraa apuna: ota huoneesta kuva ja tarkista, pistääkö jokin esine tai asia silmään. Valokuvasta pystyy hahmottamaan tilan värejä, varjoja, kontrasteja ja häiritseviä tekijöitä paremmin kuin paljaalla silmällä.

↑Tässä kauniissa ja kodikkaassa tilassa on vielä hieman stailattavaa. Mitä sinä tekisit saadaksesi huoneen täydelliseen myyntikuntoon?

9 Juuri ennen näyttöä…

– Vie roskat.

– Tuuleta koti hyvin.

– Petaa sängyt siististi.

– Vaihda esille puhtaat pyyhkeet ja pöytäliinat.

– Vedä verhot sivuun ja nosta sälekaihtimet ylös. 

– Asettele tuoreita kukkia maljakkoon pöydille.

 

Lähteet: pelicanselfstorage.fi, etuovi.com, vau.fi

Kuvat: Pexels.com