Idea Henry Hakkinen
Toteutus, teksti, kuvat ja piirrokset Esko Kuokkanen

Seinäjokelainen Henry Hakkinen lähetti kuvat ja työohjeen ideoimastaan ja valmistamastaan Esineestä, jolla ei oikeastaan ole varsinaista nimeä. Nimi tulee sitten sitä mukaa, mihin tarkoitukseen Esine valmistetaan – siitä tulee vaikka laiskanlinnan jalkapalli, joka muuttuu käden käänteessä sopivan korkuiseksi sivupöydäksi.

Henry oli selvästi lukenut kilpailumme perusehdot: Esine on toteutettavissa helposti tavallisilla työkaluilla (ammattilaisen työkaluja ei siis tarvita); esine on toimiva ja käyttökelpoinen; esine on rakennettu ja viimeistelty huolellisesti; esineen tekeminen ei tule kohtuuttoman kalliiksi; valmistusmateriaalit ovat kenen tahansa saatavissa; esineestä on hyötyä mahdollisimman monessa omakotitalossa; idea on hyvä eikä esine ole plagiaatti.

Henry lähetti kuusi valokuvaa, joista idea ilmenee hyvin, sekä paperista leikatun kaavion. Idea on mielestäni toimiva ja käyttökelpoinen, eikä sen soveltaminen tule kalliiksi. Valmistusmateriaalit ovat todellakin kenen tahansa saatavissa, ja tuotteesta on varmasti hyötyä monessa kodissa. Henryn rakentama Esine ei tosin ollut vallan viimeisen päälle viimeistelty, mutta sellaisenaankin se sopi vaikka Henryn mainitsemaan käyttöön: tila-auton pesukorokkeeksi.

Myös viimeinen eli kaikkein tärkein ehto toteutuu mainiosti: idea on yksinkertaisuudessaan kekseliäs ja uusi (eikä tietääkseni plagiaatti – en ole nähnyt vastaavaa muualla missään muodossa.)Voit tehdä kaikki osat yhdestä ja samasta materiaalista. Oikealla leikkaukset runkoputkista ylhäältä nähtynä. Nämä mitat pätevät 12 millin vanerille.

Jakkara, koroke, piilo…
Nikkaroin vuoden 2005 Tee itse -mestariksi valitun Henry Hakkisen idean mukaan kalusteita, jotka sopivat sisustuksessa moneen käyttöön. Mittoja, materiaaleja ja tyyliä muuntelemalla saat samalla idealla monenmoisia hyötyesineitä sisälle ja ulos.

”Tein kuvaamieni kalusteiden pohjan E ja kannen F 18 millin liimapuulevystä. Kukkapylväissä koko on 24 x 24 cm, jakkarassa 30 x 30 cm. Osien B korkeus, joka tässä on 25 cm, määrää kalusteen korkeuden sen ollessa yläasennossa. B-palikat kannattaa kiinnittää yhdellä ruuvilla, jotta ne on helppo irrottaa ja vaihtaa eri korkuisiksi.”

Piirroksessa on melkoinen määrä mittoja. Kalusteen kokoa voi tietenkin muuttaa ja tehdä sen paksummista tarvikkeista. Pääasia, että ulkoputkesta tulee tarkalleen neliön muotoinen, ja että sisäputki mahtuu väljästi sen sisään.

12-millisen vanerin kiinnityksiin sopivat liima ja 30 millin uppokantanaulat. Merkkaa naulojen kiinnityslinjat, ja lyö naulat levyn läpi ennen kasausta niin, että naulojen kärjet juuri läpäisevät levyn.

Kansilevyn voit kiinnittää poratapeilla tai sisäpuolisilla kulmaraudoilla, jolloin yläpuolelle ei jää naulan eikä ruuvin kantoja. Upota naulojen kannat tuurnalla, kittaa kolot lakkakitillä tai akrylaattisilotteella, hio ja maalaa. Maaliksi sopii esimerkiksi Tikkurilan Helmi-kalustemaali.

Upean, yli 1 000 euron arvoisen työkaluarkun ja kunniakirjan luovutti Henry Hakkiselle (oikealla)Jalasjärven Rautiassa Otto Hämäläinen Rautakeskolta.