MAINOS

Puolet taloyhtiöistä puuttuu ainoastaan akuutteihin korjaustarpeisiin

Yleinen

Lähes joka toisen taloyhtiön hallitus hoidattaa kuntoon pelkästään pakolliset korjaukset kiinteistössään. Ammatti-isännöitsijöiden tietämys kiinteistöjen riskeistä on suhteellisen hyvällä tasolla, joten korjaustöiden ennakointi kaatuu usein asukkaiden vastustukseen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Isännöitsijät tuntevat kiinteistöjen tavanomaiset riskit ja vakuutukset melko kattavasti, ilmenee If Vahinkovakuutusyhtiön Tampereen yliopistolla teettämästä kyselytutkimuksesta. Isännöitsijöistä kuusi kymmenestä kertoo tuntevansa hoitamansa taloyhtiön vakuutusturvan hyvin tai erittäin hyvin. Seitsemän kymmenestä kertoo tehneensä oma-aloitteisesti riskejä pienentäviä toimenpiteitä vakuutusehtojen mukaisesti.

Taloyhtiöt eivät kuitenkaan aina hoidata kuntoon kiinteistössä havaittuja turvallisuuspuutteita. Lähes puolet isännöitsijöistä kertoo, että taloyhtiöt teetättävät kiinteistöissä ainoastaan akuutit korjaustyöt.

– Monet pelkäävät korjaustöistä aiheutuvia kustannuksia ja remontin aikaista epämukavuutta. Suunnitelmallisesti tehdyt huolto- ja korjaustyöt ovat yleensä kuitenkin halvempia ja aiheuttavat vähemmän haittaa kuin äkilliset rikkoutumiset, vuodot tai tulipalot, sanoo kiinteistövakuuttamisen asiantuntija Anssi Varpe Ifistä.

Isännöitsijät tuntevat modernit putkisaneerausmenetelmät

Viemäreiden ja käyttövesiputkistojen vuotoriski on tällä hetkellä suurin 1960−1980 rakennetuissa taloissa. Erityisesti viemärien saneerauksiin on kehitetty niin kutsuttuja moderneja saneerausmenetelmiä. Moderni saneerausmenetelmä voi tarkoittaa esimerkiksi vanhan viemäriputken uudelleen pinnoittamista tai sujutusta, jossa vanhaan putkeen sujutetaan uusi sisus.

– Modernit saneerausmenetelmät ovat edullisempia kuin putkiston täydellinen uusiminen. Ne sopivat erityisesti taloyhtiöihin, joissa viemäreiden kunto on kohtuullinen ja kylpyhuoneiden pinnat ovat hyvässä kunnossa. Tällöin kylpyhuoneiden rikkominen perinteisen putkiremontin takia olisi ikävää.

Kyselytutkimuksen mukaan lähes puolet isännöitsijöistä tuntee eri putkisaneerausmenetelmät hyvin tai pääpiirteissään. Ammatti-isännöitsijöistä noin 70 prosenttia tuntee modernit saneerausmenetelmät hyvin tai melko hyvin. Täysin vieraita menetelmät ovat alle viidelle prosentille ammatti-isännöitsijöistä.

Tutkimuksen mukaan saneerausmenetelmien tuntemus on suoraan verrannollinen isännöitsijän vastuulla olevien taloyhtiöiden määrään. Mitä enemmän taloyhtiöitä isännöitsijällä on hoidettavanaan, sitä paremmin tämä tuntee saneerausmenetelmät.

Isännöitsijöille kohdistettuun kyselytutkimukseen osallistui yhteensä 258 isännöitsijää eri puolelta Suomea kesällä 2011.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

korjata korjaus peruskorjaus remontoida remontointi remontti taloyhtiö