Stadin lumimiehet ovat valmiina

Yleinen

Viime vuoden lumikaaoksesta on Helsingissä otettu opiksi. Sekä viestintää että varsinaisia katujenpuhdistusvalmiuksia on parannettu. Jokainen kaupunkilainen voi tilata lumenpuhdistustiedot kännykkäänsä, silloin ehtii viestin saatuaan siirtää autonsa pois tiekarhun tai traktorin tieltä. Meteorologien mukaan talvesta saattaa tulla hyvinkin runsasluminen - taikka sitten ei.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jokainen kaupunkilainen koki viimetalvisen valtavan lumimäärän omalla tavallaan – suurimmalle osalle aikuisista kokemus ei luultavasti ollut myönteinen. Eniten moitittiin pelastusteiden tukkeutumista ja joukkoliikenteen takkuamista, ja ihan aiheesta.

– Voi sanoa, että pahimpina päivinä meillä oli koko kantakaupunki ongelmissa. Lunta tuli niin paljon, että kadut yksinkertaisesti täyttyivät, ja pysäköidyt autot hidastivat lumitöitä, sanoo projektinjohtaja Ville Alatyppö Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.

Tänä talvena vastaavaa ei pitäisi päästä käymään eli opiksi on otettu. Lumelle on muun muassa etsitty valmiiksi varapaikkoja, mikäli viralliset lumenkaatopaikat täyttyisivät. Lisäksi kaupungin lumityöntekijöiden yötyö- ja muita velvollisuuksia on määritelty uudelleen ja myös viestintäkeinoja on tehostettu.

– Olemme rakentaneet nettipalvelun, josta jokainen helsinkiläinen voi käydä katsomassa, koska puhdistustyöt tullaan tekemään. Asukkaat voivat myös ilmoittautua tekstiviestipalveluun, joka lähettää matkapuhelimeen tarkemman tiedon kotikulmille tulevista lumitöistä.

Kalustoa ei osteta mielin määrin

Helsingin kaupungilla oli viime talvena nelisen sataa lumitöihin sopivaa tiekonetta käytössä, ja pahimpina päivinä vielä sata lisäkonetta yksityiseltä puolelta. Kalustoa on siis riittävästi normaalin talven lumitöitä varten, eikä lisäkalustoa olla hankkimassa kaupungin omistukseen.

– Tiekarhu, jota lumitöissä käytetään, maksaa useita satoja tuhansia euroja. Jos talvesta tulee poikkeuksellisen runsasluminen, me tietenkin lisäämme resursseja, mutta ei sen hintaisia koneita kannata liikaa varastoon hankkia, toteaa Alatyppö.

Viime talvena lunta oli esimerkiksi Maununnevan lumenkaatopaikalla enimmillään yli 35 metrin korkuinen kasa. Lunta on edelleen jäljellä, vaikka koneet ovat pauhanneet yötä päivää, jotta vanhat saataisiin sulamaan ennen kuin taivaalta alkaa tulla uutta. Tosin uuden lumen ajankohtaa ei tiedä vielä meteorologikaan.

Meteorologi on Helsingissä meren armoilla

Laajemmat lumisateet meteorologi näkee kristallipallostaan viikon verran etukäteen, tosin tarkempi paikka saattaa viikon aikana vaihtua montakin kertaa. Melko varmoiksi ennusteet muuttuvat kolmisen päivää ennen lumisadetta.

– Lumisateen ennustaminen on useimmiten vaikeaa rannikkoalueilla, koska mereltä saattaa tulla hyvinkin yllättäviä lumikuuroja, joita ei pystytä ennustamaan kuin muutama tunti ennen pyryn alkua, sanoo ylimeteorologi Henry Nyman Ilmatieteenlaitokselta.

Meri on meteorologille monellakin tapaa haaste, sillä lumen määrä vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon mereltä tulee kosteutta ja mistä päin tuuli puhaltaa. Meren ja ilman lämpötilalla on osuutensa lumisateen laatuun.

– Märkä lumi näyttää vähemmältä kuin kuiva, ja lumen laadulla on myös suuri vaikutus lumitöihin, huomauttaa Nyman.

Ovatko talvet muuttuneet runsaslumisiksi?

Pidemmän ajan ennustetta lumen suhteen ei ole olemassa. Meteorologi Henry Nymanin mukaan ilmastossa on kuitenkin saattanut tapahtua muutos, jonka vuoksi talvet muuttuvat kylmiksi ja runsaslumisiksi joksikin aikaa.

– Lämpimän syksyn vuoksi merivesi on vuodenaikaan nähden lämmintä ja se saattaa ilmojen kylmettyä aiheuttaa runsaita lumisateita. Mutta yhtä hyvin pitkäaikainen korkeapaine voi aiheuttaa sen, että talvesta tulee kuiva.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

lumi lumisade lumityöt talvi