MAINOS

Suomen Omakotiliitto ry:n kansalaisaloite rakennuksen energiatodistuksen muuttamiseksi etenee eduskuntaan

Yleinen

Omakotiliiton kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että energiatodistukseen tulisi merkitä laskennallisen kulutuksen lisäksi tieto varsinaisesta, toteutuneesta energiankulutuksesta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisäksi aloitteessa ehdotetaan lievennystä omakotitaloille kulutuksen laskentatapaan: energiamuotokerrointa ei huomioitaisi jo rakennetuissa rakennuksissa.

Uudistettu rakennuksen energiatodistuslaki on ollut voimassa 1.6.2013 alkaen jo yhdeksän kuukautta. Tänä aikana kansalaisilta ja yrityksiltä on saatu paljon palautetta energiatodistuksen toimimattomuudesta. Asia on kuumentanut tunteita ja energiatodistuksesta on keskusteltu verkossa ja sosiaalisessa mediassa laajasti.

Väestörekisterikeskus tarkisti kannatusilmoitusten oikeellisuuden ja kelpoisuuden

Hyväksyttyjen kannatusilmoitusten määräksi vahvistui 62.211. Näistä sähköisiä ilmoituksia oli yhteensä 31.652 ja niistä hylättiin yksi. Paperisia ilmoituksia kerättiin yhteensä 31.171 kappaletta ja niistä hylättiin 611 kappaletta.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen sanoo: ”Rakennuksen energiatehokkuusdirektiivin tavoitteet ovat ymmärrettäviä ja hyväksyttäviä. Erityisesti pientaloasukkaat ovat hyvin tietoisia energiankulutuksesta. He ovat säästäväisiä energiankäytössä ja he haluavat hyödyntää energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja asumisessaan. Nykyinen energiatodistus ei anna energiakulutuksesta todellisuutta vastaavaa kuvaa kenellekään eikä se myös kannusta säästämään energiaa. Direktiivin puitteissa on kuitenkin mahdollista säätää nykyistä huomattavasti parempi laki. ”

”Teemme paraikaa tarkennettua esitystä rakennuksen energiatodistuslaiksi ja -asetukseksi. Tuomme ne aloitteen kanssa eduskuntaan ja toivomme niiden kokonaisvaltaista käsittelyä. Kertyneiden kokemusten ja uuden tiedon pohjalta energiatodistuksesta voidaan tehdä luotettava, selkeä ja läpinäkyvä sekä energiatehokkuuteen kannustava väline,” kertoo toiminnanjohtaja Kaija Savolainen.

Aloitetta tukevat jo nyt lukuisat yhteisöt: Energiateollisuus ry, Kuluttajaliitto – Konsumentförbundet ry, Maanomistajain Liitto ry, Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkölämmitysfoorumi ry, ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry. Kansalaisten ja järjestöjen lisäksi aloite on saanut tukea jo useilta kansanedustajilta eri puolueista.

Lisätietoja: www.omakotiliitto.fi

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiatodistus energiatodistuslaki