Käytätkö energiaa viisaasti?

Yleinen

Rivi- ja kerrostaloissa kulutetaan 10 prosenttia kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta. Energian hinnan ja asumiskustannusten nousu sekä ympäristöajattelu ovat johtaneet siihen, että asukkaat ovat yhä kiinnostuneempia energian järkevästä käytöstä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Taloyhtiöissä energiatehokkuutta on mahdollista parantaa huomattavasti.

– Asukkaat pitää saada ymmärtämään järkevän energiankäytön merkitys, mihin energiaa kuluu ja mistä syntyy eniten säästöjä, Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen painottaa.

Tehokkain ja nopein keino vähentää turhaa energiankulutusta on neuvoa asukkaita, miten energiaa käytetään järkevästi kotona ja kotitalossa. Taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että asukkaat saavat riittävästi tietoa.

Energian fiksu käyttäminen säästää rahaa

Kauranen muistuttaa, että energian järkevä käyttäminen on helppoa ja säästää selvää rahaa. – Energiatehokkuus on omaksuttava osaksi arkea. Asukkaan sähkölasku pienenee 5 prosentilla pelkästään sillä, että muistaa sammuttaa kaikki elektroniikkalaitteet jokaisen käyttökerran jälkeen, Kauranen neuvoo.

Myös yhteiset energiakulut pysyvät hallinnassa, kun kaikki asukkaat käyttävät esimerkiksi lämmintä vettä harkiten ja tuulettavat oikein. – Asukkaiden on ymmärrettävä, että jokaisen kannattaa sitoutua energiatehokkaaseen elämäntapaan, jos he haluavat, että säästöt näkyvät myös hoitovastikkeessa, Kauranen korostaa.

Tiesitkö tämän energia kulutuksesta?

  • Rivitalon hoitokulut olivat vuonna 2011 keskimäärin noin 2,80 e/m².
  • Kerrostalon hoitokulut olivat vuonna 2011 keskimäärin noin 4,30 e/m².
  • Lämmityksen, veden ja kiinteistösähkön osuus on reilu kolmasosa hoitokuluista.
  • Esimerkiksi 60 m² kerrostaloasunnon hoitokuluista energian osuus on lähes 1 200 e vuodessa.

 

Lähde: Isännöintiliitto.

Isännöintiliitto on julkaissut taloyhtiöiden viestinnän työkaluksi Energia ja koti-oppaan asukkaalle. Oppaasta asukas saa neuvoja siihen, miten energiaa käytetään fiksusti kotona ja kotitalossa. Opas kertoo ensimmäistä kertaa asukkaille ymmärrettävästi taloyhtiön energiankulutuksesta.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energian kulutus energian säästö hoitokulu rivitalo


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: