MAINOS

Uusi ulkoverhous talolle – vaihtoehtoja tiili- ja lautaverhoukselle

Yleinen

Kun puurunkoisen talon julkisivu on aikansa elänyt, on uudeksi verhousmateriaaliksi tarjolla monia vaihtoehtoja, kuten ohuttiilielementit, rapattavat ulkoverhouselementit tai vinyyliverhous. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Puurunkoisen talon julkisivumateriaalina käytetään yleisimmin lautaa, mutta käytössä on myös tiiltä, erilaisia kivi- ja vinyylipinnoitteita sekä rappauslevyjä. Materiaalia valittaessa tulee huomioida kaavamääräykset.

Puutalokymppi Oy:n toimitusjohtaja Harri Nokso laskee, että puuvuoraus on vaihtoehdoista selvästi edullisin. Ohuista tiilielementeistä tehdyn verhouksen hinta on puuverhoukseen nähden kaksinkertainen ja rappauksen hinta noin kolminkertainen. Paikan päällä muuratun tiiliverhouksen hinta on luonnollisesti vähintään rapatun julkisivun tasoa.


Tiiliverhouselementin asennus.

Materiaalin valintaan vaikuttavat hinnan lisäksi julkisivun ulkonäkö, kestävyys, ekologisuus ja huoltotarve. Puinen julkisivu vaatii eniten huoltoa, sillä se on huoltomaalattava 6–12 vuoden välein riippuen sään ja auringon aiheuttamasta rasituksesta.

Muut verhousmateriaalit ovat huoltovapaita. Mahdolliset vauriot tulee toki korjata. Jos julkisivumateriaaliksi valitaan puu, Nokso suosittelee hankkimaan puutavaran valmiiksi maalattuna. Näin työ tontilla helpottuu. Tehdasmaalattu pinta on myös tasalaatuinen. Jos taloon tahtoo puuverhouksen tyyliä, mutta haluaa päästä huoltotöissä helpolla, voi materiaaliksi valita vinyylin.

Raimont Trade Oy:n Vili Tiitisen mukaan vinyyliverhousta on saatavana erilaisilla pintakuvioilla sekä profiileilla, ja värivaihtoehtojakin on runsaasti.

– Suomessa eniten käytetty mallimme, ulkonäöltään peittomaalattua kuusi- tai mäntylautaa vastaava Premium-paneeli maksaa noin 17 euroa neliöltä. Eco-mallin neliöhinta on noin 13 euroa. Lisäksi tarvitaan listoja esimerkiksi aukkojen ympärille tai vaikka koristelista keventämään verhouksen ulkonäköä, Tiitinen kertoo.

Puuverhousta pitää huoltaa


Vinyyliverhouksella saneerattu julkisivu. Kuva: www.vinyyliverhous.fi

Talon ulkoverhousmateriaalit kestävät yleensä vähintään 40–50 vuotta, mutta kestävyyteen vaikuttavat toki ympäristön olosuhteet ja mahdollisten vaurioiden nopea korjaaminen.

Huonosti hoidettu puuverhous voi tulla tiensä päähän jo huomattavasti aikaisemmin. PVC-muovista valmistetulle vinyylille myönnetään Tiitisen mukaan peräti 40 vuoden materiaalitakuu.

Levymäisten verhousmateriaalien, kuten vinyylin ja ohuttiilielementtien sekä puuverhouksen asentaminen onnistuu ongelmitta läpi vuoden. Tiiliverhouksen muuraaminen ja ulkoseinän rappaus on kuitenkin tehtävä lämpimänä vuodenaikana sään salliessa.

Vanha verhous kannattaa purkaa uuden tieltä, jotta ulkoseinän paksuus ei kasva liikaa ja seinärakenteen kunto voidaan tarkastaa. – Verhouksen yhteydessä asennetaan ulkoseiniin usein myös lisälämmöneristys ja asianmukainen tuulensuojaus. Näin saadaan vanha lämpöeristekin, esimerkiksi purueriste, lämpöisempään ja kuivempaan tilaan, jolloin myös sen lämmöneristävyys paranee, Tiitinen sanoo.

Puurunkoisen talon verhouksen taakse asennetaan aina tuuletusrimat, joiden avulla mahdollistetaan riittävä ilmankierto verhouksen takana ja seinärakenne pysyy kuivana. Sopiva tuuletusrako on 25–30 millimetriä verhousmateriaalista riippuen. Julkisivuremontti parantaa talon ulkonäköä ja ulkoseinärakenteen toimivuutta.

Lisätietoja

www.glan.fi
www.lamminbetoni.fi
www.mskmarketing.com
www.puutalokymppi.com
www.vinyyliverhous.fi
www.tiileri.fi
www.julkisivutukku.com

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

julkisivuelementti julkisivuremontti tiiliverhouselementti vinyyliverhous