Hollantilaisten maanpäällinen helvetti
Muutama vuosi sitten meillä vieraili 4-henkinen hollantilaisperhe. Oikeastaan he olivat jo muutama vuosi aiemmin tutustuneet Suomeen ja kotimökkimme jokaviikkoiseen saunomiseen. He kehuivat elämän ihanuutta kesäisen saunavihdan rapsutuksessa. Ajattelimme tarjota ystävillemme uuden kokemuksen, punkalaitumelaisen savusaunan!

Perhe oli ihastunut kuullessaan aikomuksestamme. Sitten vaan hynttyyt ja saunavihdat autoon ja suunnaksi Punkalaidun. Pesutilat olivat yhteiset, jota vieraat hiukan oudoksuivat, mutta peseydyimme kuitenkin koko porukka ja kömmimme puolihämärissä suurille lauteille. Sauna ja vihdat tuoksuivat taivaallisilta. Hollantilainen perheenpää äkkäsi tarttua isohkoon löylykippoon ja hujautti koko kipollisen vettä suurelle kiukaalle.

Hirmuinen kuumuus lehahti kylpijöiden ylle. Hollantilaiset nousivat penkeiltään ja saman tien koko perhe meni juosten ulos, josta kuului isän manailu; että eipä ole ihme vaikka sodassakin pärjäsivät kun tämän helvetillisen kuumuudenkin kestävät! Siihen loppui heidän savusaunailonsa ja uskommekin kotimaassaan kerrotun suomalaisten tunnetusta sisusta.