Ei liian pieni eikä liian suuri. Saunan koon määräävät omat tarpeet – sekä nykyiset että tulevat.
Teksti Clas von Bell ja Martti Tala
Saunaan pitää mahtua koko perheen ja joskus vieraidenkin, mutta liian suurta ei kannata tehdä.
Saunan mitoitus
Saunan mitoitus.

1. Normaalisaunan minimisuositus on noin 7 kuutiometriä. Kun korkeuden pitäisi olla vähintään 190 cm, tarvitaan lattiapintaa noin 190 x 190 cm, jotta päästään 7 kuution tilavuuteen. Silloin seinän mittaisille lauteille mahtuu kolme kylpijää, sillä jokaiselle pitää varata 60 cm. Suositeltava korkeus on kuitenkin 210-220 cm ja suositeltava tilavuus noin 10 kuutiota.
2. Saunan mitoitus lasketaan katosta alaspäin. Ylin laude tulee mahdollisimman ylös, mutta niin, että kylpijä mahtuu heiluttamaan vihtaa. Käytännössä laudetaso on 100-130 cm katosta alaspäin.
3. Ylälaude saisi olla niin pitkä, että kylpijä mahtuu pitkälleen, eli 180-200 cm. Syvyyttä saa olla 60-100 cm. Kun syvyyttä on reilusti, voi lauteella koukistaa jalatkin. Kun ylälaude on noin metrin päässä lattiasta, tarvitaan vähintään kaksi askelmaa alas.
4. Askelmien korkeusero ei saisi olla suurempi kuin 20-30 cm. Ylälauteen ja jalkatason sopiva ero on 35-40 cm. Ylälauteelle nousua helpottaa kaide. Vaikka oma väki ei kaidetta tarvitsisikaan, se voi olla tarpeen iäkkäille vieraille.