MAINOS

Valmislauteet hetkessä kokooon

Yleinen

Mittojen mukaan valmistetut lauteet on helppo koota omin voimin. Asennukseen tarvitaan kotityökalusetti, vähän asennusosaamista ja hippunen reipasta mieltä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Valmislauteet tarjoavat näppärän tavan loihtia saunasta näyttävä kotikylpylä. Kuluttajilla riittää valinnanvaraa niin puumateriaalien kuin laudetyyppienkin osalta.

Jyväskyläläinen Sun Sauna Oy on yksi monista kotimaisista saunasisustusten valmistajista. Yritys toimittaa tuotteitaan koko Suomeen. Max Mikkola Sun Saunasta kertoo neljäneliöisen saunan lauteiden kustantavan 600–2 300 euroa. Hänen mukaansa lauteet lohkaisevat saunaremontin budjetista alle puolet. Kiuas, paneelit ja valot muodostavat toisen puolikkaan. Asennuksessa voi säästää, koska kätevä emäntä tai isäntä selviää työstä omin voimin.

Kauanko asentaminen kestää?

– Kokeneelta asentajalta laudepaketin kasaus käy kolmessa tunnissa ja kokemattomampikin selviää 5–8 työtunnilla. Jokaisen toimituksen mukana lähetämme yksityiskohtaiset ohjeet, joita seuraamalla kasaaminen on nopeaa. Paketissa on kaikki tarvittavat osat kiinnitysruuveista lähtien. Ruuvinreiät ja kohdistusmerkit ovat lauteissamme jo valmiina, mikä osaltaan helpottaa asennusta. Hyvät kiinnitysratkaisut ovat ehdottomia valttejamme, Mikkola kertoo.

Mitä työkaluja tarvitsen?

Tee se itse -mies ei tarvitse työhön suurta varustearsenaalia. Esimerkiksi saha on turhake valmislauteita kootessa. Riittää, että työkalupakissa on vatupassi, akkuporakone muutamalla poranterällä ja ruuvikärjellä sekä 13-millinen kiintoavain.

Lauteet suunnitellaan ja valmistetaan millintarkasti asiakkaan toimittamien mittojen mukaan. Lauteet kasataan myös kertaalleen tuotantotiloissa, jotta osien yhteensopivuudesta voidaan varmistua.

– Ostaja voi suunnitella omat lauteensa nettisivuillamme ja lähettää valmiin tuotoksen meille tarjouspyyntönä. Tarjouksen yhteydessä toimitamme asiakkaalle 3D-ohjelmalla suunnittelemamme tarkan mallin, josta näkee seikkaperäisesti, miltä valmis sauna tulee näyttämään. Mitat varmistetaan aina asiakkaalta, jotta virheiltä vältytään.

Minkä muotoiset lauteet?

Valikoimassa on useita erilaisia laudemalleja; suora, L-malli, isompi L-malli, Umalli sekä vastakkain istuttava laude. Eri materiaaleja ja muotoja yhdistelemällä voidaan luoda kymmeniä laudekokonaisuuksia. Mikkola kehottaa arvioimaan käytettävää tilaa realistisesti. Perinteiseen pienehköön rivitalo- tai omakotitalosaunaan istuu parhaiten suora laude. Halutessaan sitä voi personoida monilla tavoin, vaikkapa upottamalla kiukaan lauderakenteeseen. Vastakkain istuttava laude tarvitsee leveyttä vähintään 260 senttiä. U-mallista laudetta voi haaveilla jo 200–210 senttiä leveään ja yli 170 senttiä syvään saunaan.

– Jos lauteet ovat tilaan liian suuria, saunan turvallisuus ja mukavuus kärsivät. Saatetaan joutua istumaan liian lähellä kiuasta tai kulkutila jää olemattomaksi.

Myös materiaaleja valitessa kannattaa käyttää harkintaa. Vaaleat pinnat näyttävät hyvältä silmään, mutta ovat arkoja lialle. Esimerkiksi nokeavan puukiukaan pariksi Mikkola suosittelee tummempaa lämpökäsiteltyä tervaleppää.

Suunnittele ajoissa!

Valmislauteiden valinta kannattaa sijoittaa saunaprojektin alkumetreille, sillä lauteen muoto vaikuttaa paneelien takaisten koolausten jakoihin sekä vahvikevanerien ja tukijalkojen tarpeeseen. Nämä asiat ovatpuolestaan keskeisiä saunaremontin tai uuden saunan suunnittelussa. Mikkola suositteleekin olemaan yhteydessä laudevalmistajaan heti ideoinnin alkaessa.

– Valmislauteita tilatessa kannattaa varautua 1–3 viikon toimitusaikaan. Kovimman sesongin aikaan, toimitusajat voivat olla 4–5 viikkoa, Mikkola muistuttaa.

Helppo puhdistaa. Sun Saunan Swing -laude on kippisaranoidensa ansiosta nopea irrottaa puhdistettavaksi. Lika imeytyy puuhun lähinnä puiden päistä tai jää lauteiden tukiosien rakoihin. Swingissä puiden päitä on vain vähän näkyvissä ja lauteen alla oleva sidontalista on korvattu lauteen etuprofiililla. Näin likaantuvia kohtia on vähän ja puhdistus on helppoa.

Valmislaude vai paikalla tehty?

  • Valmislaude on helpompi ja nopeampi kasata kuin paikalla rakennettava.
  • Valmislaude on irrotettavissa puhdistusta varten. Paikalla tehty on useimmiten kiinteä.
  • Timpurin paikan päällä tekemä laude tulee helposti valmislauteen hintaiseksi.
  • Itse tehden lauteet saa halvimmalla.
  • Valmislauteen design on tarkemmin valittavissa.

 

Lisätietoja:

Sun Sauna Oy, www.sunsauna.fi

Suomen Tervaleppä Oy, www.suomentervaleppä.fi

Helo Oy, www.helo.fi

Tähtisaunat Oy, www.tahtisaunat.fi

Harvia Oy, www.harvia.fi

MUOTO-lauteet, www.muoto-lauteet.fi

Cello, www.cello.fi

 

Lue myös valmislauteiden kokoamisesta >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.