Espanjansiruetana on kaikkiruokainen

Ravinnoksi näyttää kelpaavan kaikenlaisten koriste- ja hyötykasvien lehdet, kukat ja sipulit. Erityisesti voimakas tuoksuiset ja aromaattiset kasvit näyttävät olevan suurta herkkua. Kun muut keittiöpuutarhan kasvit on syöty kelpaa espanjansiruetanalle vaikkapa raparperin lehdet, jotka muut etanat jättävät yleensä syömättä. Varsinkin viime kesänä, etanoiden määrien ollessa valtavaa luokkaa, kelpasi kaikki vihreä.

Yleensä kevätkesän sateet laukaisevat etanoiden muninnan. Etana hakee sopivan maakolon jonne se munii kymmeniä munia. Sopivia paikkoja ovat myös karikekasat, maassa oleva kateaine tai risukasojen alustat. Munien kuoriutumiseen kuluu yleensä kahdesta neljään viikkoon, lämpötilasta riippuen. Mikäli kesä on kuiva ja kuuma hillitsee se jonkin verran kuoriutumisprosenttia, kosteana kesänä se on korkea. Kuoriutuneet poikaset tarvitsevat heti ravintoa, mutta sään on oltava riittävän kostea, jotta yksilöt voisivat olla aktiivisia ja liikkua.

Espanjansiruetana liikkuu myös päivällä

Espanjansiruetana ei liiku ja syö vain yöllä, kuten useimmat kookkaat etanalajit vaan myös päivällä, mikäli kosteutta on riittävästi. Kesän aikana Suomessa munineet espanjansiruetanat yleensä kuolevat syystalvella. Talven yli selviävät vain munat ja eri- ikäiset nuoret yksilöt, muutaman sentin mittaiset lähes sukukypsät etanat. Mikäli syksyn lehtien kerros on jäänyt haravoimatta ja luntakin tulee vielä lämpöeristeeksi on etana tyytyväinen elinympäristönsään. Poistamalla tämä suojakerros voidaan jonkin verran rajoittaa populaation selviämistä talven yli.

Artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon erikoistuneen Esbau Oy:n kanssa.

Lisätietoja: www.esbau.fi