Syksy kypsyttää sadon ja täyttää hamsterien varastot. Se antaa aikaa istutuksille ja kunnostustöille ja herättelee ajatuksia seuraavasta keväästä.
1. Muista kukkasipulit nyt, niin et joudu keväällä harmittelemaan kalpeaa pihaasi. Istuta vaikka sata sipulia joka syksy, niin jo alkaa näkyä. Aloita syksyn istutukset palkitsevista narsisseista. Ne hyötyvät pitkästä juurtumisajasta. Istuta krookuksia ja scilloja pensaiden alle, nurmikkoon ja kivikkoryhmään, tulppaaneita perennapenkkiin ja havupensaiden juurelle. Tutustu myös kasvitieteellisiin tulppaaneihin. Niistä esimerkiksi pieni, keltavalkokukkainen parvitulppaani on kaunis kukkiessaan yhdessä punaisten esikoitten kanssa.

2. Siivoa maakellari ennen uutta varastokautta. Kaikki irtonainen ulos, mullat pois, kunnon vesipesu desinfioivalla pesuaineella ja mieluusti vielä siisti kalkkisively seiniin. Tuuleta puhdas kellari viileäksi pitämällä ovet yöaikaan auki ja päivällä kiinni. Siistiin kellariin on ilo kantaa perunat ja porkkanat.

3. Kunnostele perennapenkit ja kivikkoistutukset. Kaivele heinätupot ja vuohenputket tarkoin pois, leikkaa mätänevät lehdet, mutta jätä kauniit lehdet sekä kovat kukkavarret talven koristeiksi. Levitä mullan pintaan vaikka kasvihuoneesta tyhjennettyä turvemultaa tai kompostia ja ripota kalkinsuosijakasveille kourallinen tuhkaa tai kalkkia neliömetrille.

4. Persilja kasvaa pitkään syksyllä, mutta muista korjata loput pakastimeen, ennen kuin ne alkavat kärsiä yöpakkasista. Persiljasilpullehan on paljon käyttöä ruoanlaitossa! Myös monet muut yrtit versovat niin pitkään kuin kasvukautta riittää. Talvivihreää timjamia tai salviaa voit korjata vielä hangen altakin.