MAINOS

Ekologinen ruokotalo puutalon jatkeeksi

Yleinen

Puutalon jatkeeksi nousi ruokotalo, joka oli oikea haaste ammattirakentajallekin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Mutkainen ja mäkinen tie liukkaalla kevättalven kelillä vaatii autoilijalta keskittymistä. Ikkunoiden ohi vilisee idyllinen Länsi – Uusimaalainen perinnemaisema. Monen risteyksen jälkeen päästään perille Tuomisten pihapiiriin, jossa huomio kiinnittyy heti ei niin tyypilliseen taloon.

– Yksi tuttu kaveri, joka oli ollut jo muutaman vuoden tekemisessä ruokorakentamisen kanssa, ehdotti minulle tätä ideaa, kertoo talon isäntä Jaakko Tuominen.

Reilun kuudenkymmenen neliön ruokotalo nousi 90-luvulla rakennetun puutalon jatkeeksi.

– Halusimme kokeilla jotain ihan uutta. Lisäksi ruokotalon materiaalit ovat lähes ilmaisia, jatkaa Jaakko.

Tuomisen perheen tapauksessa iso säästö tuli myös palkoissa, sillä perheessä on isän lisäksi neljä rakennustaitoista poikaa. Kolme pojista työskentelee isän kanssa yhteisessä yrityksessä, MPJrakennuksessa.

– Lisätila tuli tarpeeseen. Meillä on kuusi lasta ja kuusi lasten lasta ja luku on kasvusuuntainen, kertoo emäntä Arja Tuominen.

Hyvä hengittää

Ruokotalon sisällä saamme kutsun pitkän pöydän ääreen katetuille kahville. Tarjolla on myös lähistön maitotilalta noudetusta raakamaidosta valmistettua pannukakkua. Ollaan siis elävällä maaseudulla.

– Ensin tästä piti tulla sali, mutta sitten mietimme, mitä me salilla teemme. Takkahuone tuntui tarpeellisemmalta, jatkaa Jaakko.

Korkeaan tilaan mahtuu hyvin myös iso nukkumaparvi, josta kesällä pääsee parvekkeelle, kunhan se valmistuu.

– Talossa on todella hyvä ilma ja akustiikka, kertoo Arja. Yleensä täällä nukkuvat kyläilevät lapset perheineen, mutta kun remontoimme makuuhuonettamme, muutimme itse tänne evakkoon.

Talon ekologisuus näkyy myös sisustusmateriaaleissa. Katossa ja yläosan seinissä on käytetty virolaisia ruokosisustuslevyjä. Ruokonipuista rakennetut seinät erottuvat myös sisällä kalkkimaalipintaisina. Lattiat ovat puulankkua ja laattaa. Parvelle vievässä portaikossa on käytetty höyläämätöntä puuta.

– Halusimme tästä mahdollisimman luonnonmukaisen, myös ulkonäöltään, Jaakko kertoo.

Tila lämpiää vuolukivitakalla ja ilmalämpöpumpulla.

Ruokotalo harjakorkeudessa.

Tekisin toisenkin kerran

Laajennusosan suunnittelu käynnistyi 2009 rakennuslupien hakemisella. Seuraavaksi etsittiin ruokoja, jotka saatiin loppujen lopuksi meren rannalta Halikonlahdelta.

– Lainasimme niittokoneen Keski-Suomesta, mutta jää ei kestänyt sen painoa. Niittotyön teki lopuksi virolainen yrittäjä,Jaakko kertoo.

Ruoko niitetään talvella, kun se on kuivaa. Leikkaamiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Ruokoniput avataan ja ladotaan vaakasuoraan puukehikon sisään, joka kiristetään mittoihinsa kierretangon avulla. Näin muodostuu elementtejä, joista talo rakennetaan.

Ruokoseinät peitetään saviseoksella, joka levitettiin suppiloruiskulla.

Seinät pinnoitetaan savella

– Saven haimme läheisen järven rannalta, muistelee Arja.

Saveen sekoitetaan hiekkaa, vettä ja liotettua ja sil puttua sanomalehteä. Ruokoelementti päällystetään kanaverkolla, jonka päälle savivelli ruiskutetaan.

Lopuksi seinät maalattiin kalkkikaseiinimaalilla, joka pitää ne hengittävinä.

Katon ja ikkunoiden yläpuolisten seinien eristeeksi laitettiin ekovillaa.

– Haastavin työvaihe oli ruokoelementtien liitoskohtien tekeminen. Muuten tämä oli aika simppeli, ei tarvinnut välittää höyrysuluista, Jaakko kertoo.

Kokemukset ensimmäisen ruokotalon rakentamisesta olivat niin myönteiset, että Jaakko tekisi mielellään muutaman lisääkin. Uudisrakentaminen ruoista on kuitenkin toistaiseksi ongelmallista, koska seiniä ei ole testattu eli niiden U-arvoa ei voi ilmoittaa. Lisärakentamisessa ei tätä pulmaa tullut, koska siitä ei tarvinnut tehdä energiaselvitystä.

– Muutamia innostuneita kävi katsomassa rakennusvaiheita ja on joku soittanutkin ja kysellyt ohjeita, Jaakko kertoo.

Talon seinän poikkileikkaus näyttää tältä. Ruokotalon ulkoseinät päällystettiin savella ja maalattiin kalkki kaseiinimaalilla.

Miltä ruokotalo näyttää sisältä? Katso kuvat!

 

Vanha talo liittyy laajennusosaan keittiön kautta. Portaat vievät nukkumaparvelle.

Näkymä parvelta. Virosta hankitut ruokosisustuslevyt sopivat täydellisesti talon tyyliin, niin katossa kuin seinissäkin.

Tuomisen pariskunta viihtyy päiväkahveilla takan ääressä. Ruokotalon katto kohoaa korkealle.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ekorakentaminen kodinrakentaja lisärakennus omakotitalon rakentaminen rakentaa rakentaminen