Keittiöremontti: Tehokeittiö kokkaajalle

Sisustus

Nurmijärveläinen nelihenkinen perhe muutti nykyiseen asuntoon kolme vuotta sitten. Keittiö päätettiin remontoida, koska asunnossa ollut keittiö ei vastannut perheen tarpeita ja toiveita.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kuva: Kalusteiden väri parketin ja leivinuunin mukaan rauhoittaa ilmettä. 

Perheen äiti halusi itse suunnitella keittiön, sillä aikaisempaa suunnittelukokemusta oli kertynyt jo kahden keittiön verran.

– Aloitimme keittiöremontin suunnittelun suurista toimijoista hienoine mallikeittiöineen. Valitettavasti heidän tarjontansa ja meidän tarpeemme eivät kohdanneet. Sitten löysimme pienen, lähes yhden miehen Kuukaluste-nimisen firman, joka hankki halutut kaapit ja tarvikkeet. Yhteistyö toimittajan kanssa sujui hyvin, sillä sain toimittajalta heti bumerangina takaisin sellaiset ideat, joissa käytännön toteutus ei ollut mahdollista ainakaan aiotulla tavalla. Sen sijaan kaappien kavennukset, levennykset tai erikoisemmatkaan sijoitukset eivät tuottaneet ongelmia. Toimittaja kuunteli tarkasti toiveeni ja etsi aktiivisesti ratkaisuja itsekin, yrittämättä tarjota väkisin muotiratkaisuja. Hän uskoi heti alkumetreillä, että tässä keittiössä tehdään ensisijaisesti ruokaa eikä tunnelmaa. Ilman hyvää toimittajaa en olisi onnistunut saamaan keittiötä, jonka toteutusta ei ole tarvinnut katua.

Perheessä laitetaan paljon kotiruokaa, joten keittiössä tärkeintä on käytännöllisyys ja helppous.

– Teen ruoan alusta asti, esimerkiksi tuoreista vihanneksista, joten kompostoitavaa syntyy runsaasti. Lisäksi mm. myslin, jogurtin ja leivän tekemisessä käytettävät muoviastiat, pannut ja vuoat pestään käsin, joten tiskialtaan ja kompostiastian sijoittelu painoivat suunnittelussa paljon.

Tupakeittiön rajoitteet

Keittiö sijaitsee olohuoneen yhteydessä, mikä rajoitti värivalintoja ja mahdollisuutta hyödyntää seiniä kalusteiden sijoittamisessa, vuolukivisen liesi-leivinuuni-yhdistelmän lisäksi.

– Kalustetoimittajan vinkistä valitsimme tammiovet parkettiin sopivana ja leivinuunin takia harmaan kaakelin ja tasot sekä rosteripintaiset kodinkoneet. Se lievensi leivinuunin ja puulieden hallitsevuutta.

Aikaisemmin L-muotoinen keittiö erotettiin remontissa olohuoneesta 2,5-metriä pitkällä, seinään saakka ulottuvalla saarekkeella, joka muodostaa olohuoneen suuntaan samalla baaritason, 95 cm leveän pöytälevyn ulottuessa 30 cm takapaneelin yli.

– Tilan jakava taso rauhoittaa näkymää olohuoneeseen, eristämättä ruoanlaittajaa muista. Vieras voi vaikka nautiskella virvokkeita baaritasolla ruoanlaittajan seurana.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla. Katso myös kuvat uudistetusta keittiöstä.

 

Tältä keittiö näytti ennen remonttia.Tältä keittiö näytti ennen remonttia.

Lisäsenteillä tilaa työskentelyyn ja tavaroille

Jo aikaisemman kokemuksen perusteella työtasojen syvyydeksi valittiin 70 cm. Kymmenen ylimääräistä senttiä antavat tilaa työskentelyyn ja säilytettäville tavaroille, kuten leivänpaahtimelle tai vedenkeittimelle. Myös kaakeliseinä säästyy roiskeilta ja lialta huomattavasti paremmin. Ratkaisu helpottaa myös putkien sijoittelua pöytätason alla.

– Remontin jälkeen hankimme hiilihappohanan, jonka mekanismi ja kaasupullo mahtuvat kätevästi kulmakaapin peräosaan, normaalin puolikarusellihyllyn lisäksi. Ja kun työtaso on syvempi, päätimme tehdä myös yläkaapit standardikokoa syvemmiksi. Lisäsyvyys yläkaappiin tuntui suorastaan tuplaavan säilytystilan, sillä nyt sinne mahtuu säilytysrasioita kaksi peräkkäin, kun aikaisemmin kaappiin jäi hyödytön 10 cm tyhjä tila.

Perinteinen jääkaappi vaihtui kylmävetolaatikostoon

Käytännöllisyyden takia jääkaappi, jätevaunu, tiskipöytä ja -kone sekä liesi haluttiin sijoittaa lähelle toisiaan. Koska tilaa jakoi ikkuna, perhe ratkaisi asian tilanjakajatason alle sijoitettavalla kylmävetolaatikostolla. Kuluttajamarkkinoilta löytyi vain yksi kylmävetolaatikostomalli ja sekin tuntui heikkorakenteiselta ja auttamattoman pieneltä. Katseet kohdistuivatkin suurkeittiötarjontaan. Suomalais-eestiläinen Jäämet-yritys osoitti yhteistyöhalua soveltaa ammattikalusteita kotioloihin.

– Vetolaatikostoon hankimme GN-astioita (suurkeittiöissä käytettäviä vuokia), joilla voi kätevästi osastoida ruoka-aineita, eikä vihanneksia ja hedelmiä tarvitse säilyttää ja homehduttaa erillisissä pussukoissa. Koneisto vie tilaa eikä ritilöineen ole kovin kaunis, mutta keittiön puolelle sijoitettuna sillä ei ole merkitystä. Lisäksi kylmälaite on lähes ikuinen; koneiston rikkoontuessa tilalle voi helposti vaihtaa uuden.

Tuliko kalliiksi?

Keittiöremontti maksoi kokonaisuudessaan noin 15 000 euroa. Pienen ja joustavan kalustetoimittajan ansiosta erikoismitat, esimerkiksi syvät kaapit, tasot ja kaappien kavennukset eivät maksaneet maltaita, ja esimerkiksi syvien yläkaappien lisähinta oli vain noin 200 euroa. Induktioliesi oli remontin kallein yksittäinen hankinta.

– Sukulaismies auttoi kaakeleiden asentamisessa, mutta muut asennukset hoiti laitetoimittaja. Kodinkoneet hankittiin pienen tarjouskierroksen jälkeen itse. Emme hakeneet halvinta, vaan tarpeita parhaiten vastaavaa. Kodinkonekierrokselle kannattaa ottaa mukaan tärkeimpiä lautaskokoja, jotta tiskikoneen ritilät natsaavat astiaston kanssa. Vanhat kaapit myytiin huutonetissä. Siinä ei rikastu, mutta välttyy lisäkustannuksilta.

Katso kuvat uudistetusta keittiöstä seuraavalla sivulla.

 

Kun keittiössä käytetään ahkerasti kasviksia, on tiskipöytä keittiön ehdoton ydin. Blancon pöytään kuuluu vakiona kaatoaltaaseen ja isoon altaaseen sovitettava lävikkö ja teräslautanen sekä päälle liukuva leikkuulauta, mistä on kätevä vetää viipaloidut kasvikset suoraan vaikka pannulle. Pohjatulpan sulkuhanikka pöytätasossa on hintansa arvoinen. Kompostiastia välittömässä läheisyydessä säästää monelta turhalta leikkuujätteiden siirtelyltä paikasta toiseen.  Kun keittiössä käytetään ahkerasti kasviksia, on tiskipöytä keittiön ehdoton ydin. Blancon pöytään kuuluu vakiona kaatoaltaaseen ja isoon altaaseen sovitettava lävikkö ja teräslautanen sekä päälle liukuva leikkuulauta, mistä on kätevä vetää viipaloidut kasvikset suoraan vaikka pannulle. Pohjatulpan sulkuhanikka pöytätasossa on hintansa arvoinen. Kompostiastia välittömässä läheisyydessä säästää monelta turhalta leikkuujätteiden siirtelyltä paikasta toiseen.

Tilanjakajana 95 cm leveä taso toimii lisäksi ruokailutilana, suurena leivinpöytänä ja kylmälaitteen sekä laatikoiden sijoitustilana. Kylmävetolaatikosto uppoaa työtason alle ja on aina lähellä käyttäjää. Vasemmalla oleva toinen kompostivaunu lisää aktiivista työskentelytilaa.  Tilanjakajana 95 cm leveä taso toimii lisäksi ruokailutilana, suurena leivinpöytänä ja kylmälaitteen sekä laatikoiden sijoitustilana. Kylmävetolaatikosto uppoaa työtason alle ja on aina lähellä käyttäjää. Vasemmalla oleva toinen kompostivaunu lisää aktiivista työskentelytilaa.

Tiskikone jakaa keittiön ruoanvalmistuksen ja kattamisen kesken. Aterimet, lautaset ja lasit säilytetään laatikoissa tiskikoneen oikealla puolella ja ruoanvalmistusvälineet vasemmalla. Kauhat ja muut välineet sijaitsevat aivan lieden vieressä. Näin ristikkäisliikennettä on mahdollisimman vähän ja esimerkiksi pöydän kattaja ei häiritse ruoan laittajaa.  Tiskikone jakaa keittiön ruoanvalmistuksen ja kattamisen kesken. Aterimet, lautaset ja lasit säilytetään laatikoissa tiskikoneen oikealla puolella ja ruoanvalmistusvälineet vasemmalla. Kauhat ja muut välineet sijaitsevat aivan lieden vieressä. Näin ristikkäisliikennettä on mahdollisimman vähän ja esimerkiksi pöydän kattaja ei häiritse ruoan laittajaa.

Tiskialtaan alle jäävä niukka tila sopii kattilan kansien säilyttämiseen. Altaan putkien takia vetolaatikko on typistetty syvyyssuunnassa. Alapuolelle mahtuu lähes täysikokoinen vetolaatikko taikinakulhoille ja isoille mitta-astioille.  Tiskialtaan alle jäävä niukka tila sopii kattilan kansien säilyttämiseen. Altaan putkien takia vetolaatikko on typistetty syvyyssuunnassa. Alapuolelle mahtuu lähes täysikokoinen vetolaatikko taikinakulhoille ja isoille mitta-astioille.

Erillisuunia ei tarvinnut juuri harkita, kun puulieden viereen ei voinut sijoittaa tavallista kalustekaappia. Tehon nopea säätyvyys alaspäin ja energiansäästö sai meidät valitsemaan induktiolieden. Lieden vieressä alimmainen vetolaatikko on perinteinen puulaatikko, joka rakennettiin tandemboxiin korkeareunaisena versiona. Puulaatikko vie tilaa, mutta toimii myös sytykkeeksi kelpaavien papereiden roskalaatikkona. Vanhan ja uuden kaakelin rajaa boordilaatta. Leivinuunin takaa olisi ollut lähes mahdotonta vaihtaa kaakelia, joten uusi ja vanha kaakeli erotettiin pystyyn sijoitetulla harmaa-valkoisella boordilaatalla. Idea syntyi Bauhausin osaavan myyjän päässä.  Erillisuunia ei tarvinnut juuri harkita, kun puulieden viereen ei voinut sijoittaa tavallista kalustekaappia. Tehon nopea säätyvyys alaspäin ja energiansäästö sai meidät valitsemaan induktiolieden. Lieden vieressä alimmainen vetolaatikko on perinteinen puulaatikko, joka rakennettiin tandemboxiin korkeareunaisena versiona. Puulaatikko vie tilaa, mutta toimii myös sytykkeeksi kelpaavien papereiden roskalaatikkona. Vanhan ja uuden kaakelin rajaa boordilaatta. Leivinuunin takaa olisi ollut lähes mahdotonta vaihtaa kaakelia, joten uusi ja vanha kaakeli erotettiin pystyyn sijoitetulla harmaa-valkoisella boordilaatalla. Idea syntyi Bauhausin osaavan myyjän päässä.

Ulosvedettävät sisälaatikot ovat edullisempia kuin vetolaatikot, apteekkarin kaapista puhumattakaan. Yhtenäinen ovi rauhoittaa myös ilmettä. Etuoven voi kuitenkin jakaa kahteen osaan, mikä tekee yksittäisestä ovesta kevyemmän ja pitkäikäisemmän. Suuret jauholaatikot ovat leipurille elintärkeitä. Vetolaatikoiden ansiosta yläpuolelle ei tarvitse jättää paljoa tilaa. Tämä komero on 70 cm syvä, minkä ansiosta se vetää sisäänsä helposti myös harvemmin käytettyjä tarjoiluastioita takaosaan.
Ulosvedettävät sisälaatikot ovat edullisempia kuin vetolaatikot, apteekkarin kaapista puhumattakaan. Yhtenäinen ovi rauhoittaa myös ilmettä. Etuoven voi kuitenkin jakaa kahteen osaan, mikä tekee yksittäisestä ovesta kevyemmän ja pitkäikäisemmän. Suuret jauholaatikot ovat leipurille elintärkeitä. Vetolaatikoiden ansiosta yläpuolelle ei tarvitse jättää paljoa tilaa. Tämä komero on 70 cm syvä, minkä ansiosta se vetää sisäänsä helposti myös harvemmin käytettyjä tarjoiluastioita takaosaan.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

keittiö keittiöremontti remontoida remontti


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: