Lue tarkemmin Villa Unelma -projektista >

Villa Unelman tekniset tiedot >

 

Seuraa Villa Unelman valmistumista! Tero Niemi ja Hanna Castrén-Niemi rakentavat Tuusulaan unelmiensa taloa, ”asumismukavaa passiivitaloa”. Tavoitteena on mm. aurinkoenergian ja taloautomaation laaja hyödyntäminen. Yksityiskohdat selkiytyvät sitä mukaa kun rakentaminen etenee. Lue lisää rakentamisen vaiheista, jokaista rakennusvaihetta on myös mahdollisuus kommentoida kunkin jutun jälkeen.


Tiistaina oli Ylen Ajankohtaisessa kakkosessa HINKU-hanke esillä hyvin vahvasti ja pääosin hyvässä valossa. Meitä tietysti olisi kiinnostanut tietää lisää Luukku-hankkeesta. Mutta täytyy netistä etsiä sitä tietoa. Ehkä vähän ohi HINKU-hankkeesta mukana oli jo lähes pakollinen energiasäästölamppujen haukkuminen, hyvin vieraat asian käsittelivät, siitä pisteet varsinkin ”Yllätetään yhteiskunta” -liikkeen perustajalle. Liikkeen/hankkeen (vai mikä se on) perustaja muutenkin vaikutti mieheltä joka saa asiat tapahtumaan. Juuri tuollaisia kaivataan!!! Täytyy ottaa yhteyttä kaveriin .

Mainintoja osuudestamme Kuumakuntien ilmastostrategiassa on ollut tässä matkan varrella. Todennäköisesti tammikuussa Kuumasta tulevat edustajat käymään ja ideoidaan miten voisimme olla mukana, tuoda konkretiaa . Heillä on ajatuksena perustaa ”kuluttajien energianeuvontahanke” ja sen tiimoilta voisimme toimia mallina ja pilottikohteena. Katsotaan miten homma kehittyy ja millaisen järjestelyn saamme sorvattua. Se ei varmaan yllätä ketään, että haluamme olla avuksi tässä asiassa, eihän?

Tero bongasi viime viikolla netistä Suomen akatemian Asumisen tulevaisuus tutkimisohjelman.

(http://www.aka.fi/fi/A/Tiedeyhteiskunnassa/Tutkimusohjelmat/Valmistelussa-olevat-tutkimusohjelmat/Asumisen-tulevaisuus/) Tuollaisestahan oli suorastaan pakko kysyä lisätietoja ja tarkennuksia, eikös? Yllättäin he kiinnostuivat meidän hankkeestamme. Akasta on edustaja tulossa, vielä tämän vuoden puolella käymään raksalla! Innolla odotetaan mitä tämä kontakti toisi ensivuodelle . Ainakin puhetta oli, että menisimme heidän seminaareihinsa kertomaan hankkeestamme ja miten me teemme edistyksellistä uudiskohdetta… mitä kaikkea se sisältää, tosin tuskin meille annattava aika riittää taas kuin pintaraapaisuun. Toinen akalla käynnissä oleva kiinnostava tutkimusohjelma on ”kestävä energia”. Varsinkin tuo kestävä energia kiinnostaa yhä enemmän kun 12/24V systeemeitä on tulossa .

Olikohan viime viikolla puhetta, että lähetimme Tuusulan kunnallispoliitikoille vähän ehdotushahmotelmaa miten Tuusula voisi toimia edelläkävijänä ainakin uudistuotannon matalaenergian edistäjänä. Jostain syystä vastauksien tai edes kommenttien saamisessa on ollut radiohiljaisuutta… Mistä se sitten johtuu? Emme vedä liian nopeita johtopäätöksiä vaan jäämme odottelemaan vastauksia ja muistutamme ensi vuoden puolella jos ei siihenkään mennessä ole mitään kuulunut, mitä tietysti epäilemme :).

Tähän liittyen oli uutinen Tuusulan sivuilla (http://www.tuusula.fi/tiedotteet/nayta.tmpl?id=2668), että rakennuslupien hakijoita on ollut paljon. No Johtava rakennustarkastaja epäili tämän johtuvan kiristyvistä rakennusmääräyksistä… Pahaltahan se kuulosti, sille ei voi mitään! Ja juuri tähän liittyikin ehdotukseni/ajatukseni mitä Tuusulan kunnallispoliitikoille lähetin viime vai toissa viikolla. Idea on meidän mielestä (yllättäin) suorastaan nerokas, oikea win-win . Toteutuksen kanssa onkin sitten jo toinen juttu…

Verhotoimittajamme (www.katve.fi) edustaja kävi raksalla ja käytiin läpi verhoasiaa, nyt kun verhoille on paikat valmiina ja pystytään katsomaan tarkat mitat jnejne. Mutta parasta vierailussa oli se, että heitä on pitkään kiinnostanut tehdä matalajännitteinen kohde! Eli nyt kun LEDit tulevat 12/24V niin myös verhot! Aijaijai… eli josko tästä lähtisi lumipalloefekti käyntiin? Varmasti mutta se vaatii vielä vähän ”valmisteluja” mutta nyt alkaa olla todella tarpeeksi ”palikoita”, että sovimme HINKU-hankkeeseen kuin nenä päähän, vai mitä??? Tuo 12/24V käyttö on kyllä hieno juttu, sehän hylättiin jossain matkan varrella kun oli puhetta, että LEDit tulevat 230V mutta tuon muuttuessa 12/24V koko paletti lähti taas uudelleen mietintään. Tähän liittyen kaikki saavat lähettää ideoita eli miten teidän mielestänne tuota pitäisi hyödyntää?

Tässä vielä kuva verhokolosta.


Raksalla aloitettiin ulkoseinien levytystä, tosin kohta täytyy tilata ”taas” Gyprocilta lisää levyjä.

Tähän liittyen mainitsin varmaan lämpimän alapohjan lisäeristämisen yhteydessä, että tuli pimeää? No sama juttuhan käy nyt myös sisällä kun vitivalkoiset seinät levytetään ruskeiksi. Samalla tulee työmaalla oleville LED-valoille vähän parempi testi… Vielä muutamia juttuja on vaiheessa liittyen seinien umpeen levytykseen… Pitää kutsua Tuusulan lukon asentaja paikalla kun saamme Kaskipuulta viimeisen oven. Lisäksi turvallisuutta ja termarien toimintaa varten täytyy asentaa ovitunnistimet, nämä nyt ainakin tuli mieleen. Ehkä lisääkin on…

Saatiin myös lisätietoa taloautomaatiotoimittajaltamme, siitä miten taloautomaatiolle pystyy antamaan komentoja esim. älypuhelimella. Tätä aihetta liippaa ” DIEM Building Automation –hanke”, (http://coss.captesting.net/twiki/bin/view/Main/BuildingAutomation). Ko. hankkeen tiimoilta oltiin yhteydessä meihin kesällä mutta se yhteydenpito katkesi muutaman tarkentavan viestin jälkeen. Täytyykin jossain vaiheessa kaivaa sähköposteista mihin ”vaiheeseen” se jäi. No joka tapauksessa siellä he lähtevät widget-pohjalta (http://m.itviikko.fi/?page=showSingleNews&newsID=200811470), jolloin He voivat käyttää widget-pohjaisia käyttöliittymiä erilaisten palveluiden toteuttamiseen.

Meillä on vielä toteutettava käyttöliittymä määrittelemättä mutta tässä vaiheessa tieto taloautomaation rajapinnasta riittää, siitä pääsemme eteenpäin!

Pellettitakan piippua mietittiin taas muutamana iltana

Lähinnä mietimme sitä, olisiko HärmäAirin (http://www.harmaair.com/uutiset/innosuomi_2008.htm) piippu ylivertainen suosikki meille. Piippuun on jo messuilla tutustuttu mutta aktiivisesti ei ole asiaa selvitelty. Nyt kun jossain vaiheessa tulee hiljaista selvittelyrintamalla, niin tässä olisi .

Yksi ehkä mielenkiintoinen selvittely on käynnissä IV-laitteen ympärillä, kuulimme eräältä passiivitalorakennuttajalta, että Saksassa olisi semmoinen ihmelaite myynnissä, joka EN-standardin mukaan antaa (kuulemma) vuosittaiseksi talteenottoprosentiksi vaivaisen 99 %. Tämmöisestähän pitää heti ottaa selvää, eikös? Toisaalta liian hyvin on muistissa ”edellinen” IV-koje, jolle luvattiin samanlaisia prosentteja… Ja sehän ei yllättäin oikein pitänyt paikkaansa tosielämässä. Katsotaan miten tämän kanssa. Mutta tähän palataan varmasti, jos ei niin muistuttakaa!

Yhteistyökumppanilta tuli tarjous sammutusjärjestelmästä, Heidän mielestään ko. järjestelmät yleistyvät tulevaisuudessa. Olemme samaa mieltä, että kyllähän ko. järjestelmä olisi hyvä olla. Luettuamme tarjouksen, olemme ikävä kyllä sitä mieltä, että sammutusjärjestelmät tulevat jäämään harvojen herkuksi. Täytyy vähän tarkemmin kysellä mitä siinä maksaa niin paljon. Ovatko materiaalit (putket yms.) niin kalliita (lue erikoisia), että hinta muodostuu siitä, vai mistä ihmeestä niin kova hinta muodostuu?

Viikonloppu otettiin rennosti, käytiin liimaamassa muutama Gyproc seinään ja tehtiin alakerran makkarin ikkunan levytystä .

Pikkupikku yllätys huomattiin kun lauantaina suunnilleen valoisan aikaan lähdettiin raksalta ja vähän kierrettiin taloa ympäri. Eli ikkunoihin mihin on tulossa ulkosäleverhot niin ko. verhojen kotelon kohdilta rappauksen väri oli paljon tummempi kuin muun talon… Toivottavasti se johtuu vaan pakkasesta tms, ettei ole pysyvä värimuutos…

Ihme juttuja pakkanen teettää välillä.