Huvilan rakentamisen lupamääräykset
Teksti: Anne Lahtinen
Kuvat: Valmistajien
Huom! Tuotetiedot ja hinnat vuoden 2005 tasolla.
Huvilan rakentaja tarvitsee aina rakennusluvan, jonka myöntää kunnassa rakennusasioita hoitava lautakunta tai sen alainen virkamies. Käyttötarkoituksella – loma-asunto vai ympärivuotinen käyttö – on olennainen merkitys lupaa haettaessa. Viranomaisten juttusille kannattaa lähteä ajoissa ja ottaa myös luonnokset mukaan.
Asiakirja- ja lupakäytännöt vaihtelevat kunnittain ja sen mukaan, suunnitellaanko huvilaa asema- tai rantakaava-alueelle vai sen ulkopuolelle. Lupahakemuksia ja muita lomakkeita saa kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta ja usein myös Internetistä.
Hakemukseen on kaava-alueella liitettävä rakennuskunnan tonttiosaston alkuperäinen tonttikartta, joka ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi. Kaavoitetun alueen ulkopuolella tarvitaan karttaote. Rantarakentamisessa on omat säännöksensä, joista poikkeamispäätöksen tekee tarvittaessa ympäristökeskus. Rantakaava ei ole rakennuslupa, vaan lupa on haettava aina!
Jos olet ostamassa tiettyä tonttia, ota jo ennen kaupantekoa yhteys kunnan rakennusviranomaisiin ja pyydä heidän ohjeistuksensa. Rantatontille rakentaessasi selvitä viranomaisilta, mille etäisyydelle rannasta seudulla on aikaisemmin saanut rakentaa, ja hae vasta sen jälkeen rakennuslupaa jo hyväksyttyjen etäisyyksien mukaan. On myös pohdittava, kuinka huvilarakennus mukautuu maastoon ja sopii ympäristöön. Kaava-alueilla on selkeät määräyksensä, mutta kaavan ulkopuolella riittää, että itseä miellyttää ja viranomaiset antavat rakennusluvan. Ja aina kannattaa kysyä ennen kuin toimii!
Kotiranta
Kerrosalaltaan 80 m2:n Puulatalo-malliston Kotiranta on parvellinen ratkaisu perheen loma-asunnoksi. Tupakeittiö, mh, sauna ja pesukone, parvella reilusti tilaa. Täydellisen puuosatoimituksen hinta esimerkiksi 5 tuuman hirrellä 23 570 euroa + rahti. Valmistaja Kangasniemen Huvilaveistämö.
Rantaharju
Terassi jatkaa Ekorex-seinäisen Rantaharjun oleskelutilaa. Kuvassa on perusmallista poikkeava katto. Pesutiloihin voi lisätä saunan. Kerrosala 80 m2. Täydellinen puuosatoimitus 62 200 euroa + rahti. Kustannusarvio ilman perustuksia ja tonttikustannuksia 160 000 – 170 000 euroa sisustusmateriaalien ja paikan mukaan. Rantasalmi.
Hahmota myös rakennuksen ja tontin tulevaisuus
Jos huvilatonttisi on jo valmiina, pysähdy hahmottamaan sekä rakennuksen että tontin käyttöä myös tätä hetkeä pidemmälle. Kun laadit alueesta tulevaisuuden tarpeet kattavan suunnitelman, voit helpommin huomioida kokonaisuuden vaatimukset heti alkuvaiheessa.
Onko tarkoituksesi käyttää perheen kesäasumiseen rakennettavaa huvilaa myöhemmin ympärivuotisesti? Suunnitteletko etätyöhön siirtymistä, tai tuleeko huvilasta eläkkeelle siirryttyäsi kakkoskotisi? Aiotko rakentaa tontille myöhemmin muita rakennuksia? Ja mihin suuntaan haluat terassin, aamu- vai ilta-aurinkoon? Suuret ratkaisut ovat pysyviä! Ympäri vuoden käytettävän huvilan tekniset ratkaisut ovat erilaisia kuin kesäasunnon. Kakkoskodin rakenteet lvi- ja sähkötarpeineen lähestyvät jo omakotitalon rakenteita. Erityisesti käyttöaste vaikuttaa ratkaisuihin. Kun huvilaa käytetään tasaisen tiiviisti ja peruslämpö on aina +15 asteen tuntumassa, rakenteet voi valita melko vapaasti. Jos taas huvila on välillä pidempään käyttämättä ja vain matalalla peruslämmöllä, sisäpuolen lisäeristys jouduttaa tilojen lämpiämistä asukkaiden tullessa paikalle. Valmistajat huomauttavat, että enimmäkseen kylmillään olevan rakennuksen eristyksenä ei pitäisi käyttää mineraalivillaa ja muovia, koska yhdistelmä voi saada kosteuden kulkemaan ulkopuolelta sisäänpäin.