9 vinkkiä stressittömään muuttoon

Sisustus
Jotta muutto sujuisi mahdollisimman vähäisellä stressillä, kannattaa tehdä muistilista muuton helpottamiseksi. Näillä vinkeillä pääset alkuun ja saat hieman vaivattomamman muuton.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.3.2023

1. Satsaa muuttolaatikkoihin ja hanki muuttoauto ajoissa

Jotta muuttopäivänä ei tarvitse kerätä pitkin pihaa levinneitä tavaroita, kannattaa hajoavat banaanilaatikot unohtaa. Hyvä muuttolaatikko kestää painavammatkin esineet, sen saa suljettua, ja laatikoita voi pinota päällekkäin.

Jos sinulta ei löydy muuttoautoa omasta takaa, tarjoukset muuttoautojen vuokrauksesta on hyvä tehdä hyvissä ajoin, viimeistään kuukausi ennen muuttoa.

2. Tarkista kaikki sopimukset

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sähkösopimus on hyvä tehdä uuteen asuntoon hyvissä ajoin ennen muuttoa. Älä myöskään unohda irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimusta. Jos myyt tai ostat omakotitalon, kannattaa sähköliittymä siirtää uudelle omistajalle kaupan yhteydessä. Omakotitaloon muuttavien pitää tehdä myös vesi- ja jätehuoltosopimus.

3. Tarkista kotivakuutus

Ennen muuttoa kannattaa tarkistaa, kattaako kotivakuutuksesi muutossa mahdollisesti aiheutuvia vahinkoja. Muista ilmoittaa myös uusi osoitteesi ja tiedot uudesta kodistasi vakuutusyhtiöön, jotta kotivakuutus kohdistuu oikeaan osoitteeseen.

4. Pakkaa järjestelmällisesti

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Viimeistään muutamaa viikkoa ennen muuttoa kannattaa aloittaa tavaroiden järjesteleminen ja karsiminen. Lajittele tavarat ja vaatteet kierrätykseen, roskiksiin ja kirpputorille myytäväksi. Varsinainen pakkaaminen kannattaa aloittaa ainakin viikkoa ennen harvemmin käytetyistä tavaroista. Muista merkata laatikoihin selkeästi, mitä ne sisältävät!

5. Työkalupakki kuntoon

Hyvät pakkaustarvikkeet helpottavat muuttoa huomattavasti. Esimerkiksi kuplamuovia voi käyttää huonekalujen suojaamiseen. Lisäksi työkalupakkiin kannattaa muuttopäiväksi pakata ainakin vasara, ruuvimeisseli, veitsi, porakone, mutterit, naulat ja sakset. Myöskään maalarinteippiä ei voi koskaan olla liikaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

6. Osoitteenmuutos

Tee muuttoilmoitus maistraattiin tai postiin vähintään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Samalla on hyvä tehdä jälleenlähettämissopimus postin kanssa. Uusi osoite kannattaa ilmoittaa myös pankkiin, kirjastoon, tilaamiisi lehtiin ja työnantajalle.

7. Valmistele uusi asunto etukäteen

Muuttopäivän stressiä vähentää huomattavasti, jos uuden kodin kaapit on siivottu valmiiksi. Asunnon naarmuuntuvat pinnat kannattaa myös suojata huolella ja viedä paikalle toilettitarvikkeet ja siivousvälineet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

8. Vanhan asunnon siivous ja avaintenluovutus

Muista jättää vanhan asuntosi siivoamiselle riittävästi aikaa ja luovuttaa talon kaikki avaimet joko isännöitsijälle tai uudelle omistajalle. Kannattaa myös vaihtaa yhteystietoja uuden asukkaan kanssa, jotta hän voi esimerkiksi lähettää vanhaan osoitteeseesi tulleet postit eteenpäin.

9. Muista syödä!

Muuttohässäkän keskellä moni unohtaa sen tärkeimmän, eli ruoan. Nälkäisenä kukaan ei jaksa kantaa tai järjestellä. Päivän ruoat kannattaa valmistaa jo etukäteen ja pakata kylmälaukkuun. Varmista, että ruokailuvälineitä on saatavilla sekä vanhassa että uudessa kodissa.

 

Lähde: Fortum