MAINOS

Hypon asuntomarkkina-analyysi Q4/2012: loppuvuonna ilmassa vero- ja korkohuumaa

Sisustus

Metropolialueella asuntojen reaalihinnat nousevat, muualla laskevat. Nouseva varainsiirtovero, keskustelu lainakatosta ja tiukentuvista lainaehdoista ja hiipuva rakentaminen ovat tuoneet nousupiikkiä markkinoille loppuvuodeksi

Jaa sosiaalisessa mediassa

Loppuvuotta kohti asuntomarkkinoilla on ollut loppukirin tunnelmaa. Analyysin pisteet ovat, ehkä kuitenkin tilapäisesti, hiukan nousseet, 205 pisteeseen eli 20,5 %:iin, kun viime katsauksen (Q3/2012) analyysin pisteet olivat + 85 eli = 8,5 %. Näin todetaan Hypoteekkiyhdistyksen asuntomarkkinakatsauksessa.

Katsauksen mukaan loppuvuoden asuntomarkkinat ovat talousympäristöön nähden varsin vilkkaat. Uusasuntotuotannossa myydään veroedun varjolla tuotantoa kovaa vauhtia. Nimenomaan uusissa asunnoissa vuoden vaihteessa voimaan tuleva varainsiirtoveron nousu vaikuttaa merkittävästi ja samoin myös keskustelu lainaehtojen tiukentumisesta ja lainakatosta ovat saaneet ostajat liikkeelle.

Ongelmat pääkaupunkiseudun metropolialueen asuntomarkkinoilla kasvavat

Kaikki muutokset näyttävät vain heikentävän tilannetta, korjaustoimia ei ole näkyvissä, Hypon katsaus toteaa.

Ensi vuoden näkymiä ei pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoille voi millään pitää kovin hyvinä. Toki korkotaso tulee edelleenkin olemaan ennätys alhaalla mutta kaikki muut tekijät ovat sitten jo negatiivia. Korkea hintataso, miinusmerkkinen reaaliansiokehitys, hiipuva asuntotuotanto niin omistus- kuin vuokra-asunnoissa, liian nopean velkaantumiskehityksen katkaiseminen, kasvava työttömyys, heikko usko talousnäkymiin jne.

Olisi jo korkea aika saada tekoja ongelmien ratkaisemiseksi. Lisää tuotantoa, lisää tontteja, lisää kilpailua, lisää normitalkoita, Hypon katsauksessa todetaan.

 

Lähde: Suomen Hypoteekkiyhdistys & Suomen AsuntoHypoPankki Oy

Hypon Asuntomarkkina-analyysi Q4/2012 on kokonaisuudessaan nähtävissä osoitteessa www.hypo.fi

Suomen Hypoteekkiyhdistys on Suomen vanhin valtakunnallinen ja yksityinen luottolaitos, perustettu 1860. Hypo-konserni on kaikista pankki- ja vakuutusyhtiöistä riippumaton, jäsentensä omistama keskinäinen yhtiö, joka toiminnassaan on erikoistunut pelkästään asuntorahoitukseen. Konserniin kuuluu myös vuonna 2002 perustettu talletuspankki, Suomen AsuntoHypoPankki Oy.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

asuntokauppa asuntolaina asuntomarkkinat kiinteistönvälitys