MAINOS

Uusilla rakennustyömailla veronumero otetaan käyttöön 1.9.2012

Sisustus

Jokaisella uudella rakennustyömaalla työskentelevällä henkilöllä on oltava 1.9.2012 jälkeen näkyvissä henkilötunniste, johon on merkitty myös veronumero. Ennen syyskuun alkua aloittaneilla työmailla veronumero on pakollinen vasta siirtymäajan jälkeen viimeistään 1.3.2013.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Alle vuodeksi Suomeen töihin tulevat ulkomaalaiset rakennusalan työntekijät ovat voineet hakea henkilötunnuksen ja veronumeron 1.6.2012 alkaen verotoimistosta. Kesäkuun alun jälkeen noin 700 ulkomaalaista rakennusalan työntekijää on hakenut veronumeron ja henkilötunnuksen verotoimistosta.

Laki veronumerosta ja rakennusalan veronumerorekisteristä edellyttää, että kaikkien rakennustyömaalla työskentelevien työntekijöiden veronumerot merkitään Verohallinnon ylläpitämään rakennusalan veronumerorekisteriin. Vasta merkinnän jälkeen työntekijä on oikeutettu työskentelemään työmaalla.

Veronumerorekisteriin on merkitty 88 000 henkilöä

Elokuun alussa avattiin julkinen veronumerorekisteri. Rekisteristä voi tarkistaa rakennustyömaalla työskentelevän henkilön etu- ja sukunimen sekä hänen veronumeronsa perusteella, onko henkilön tiedot merkitty veronumerorekisteriin. Rekisteriin on merkitty nyt 88 000 henkilöä, joista noin 6000 on ulkomaalaisia.

– Vaikka työntekijälle on annettu veronumero, häntä ei automaattisesti merkitä veronumerorekisteriin, vaan merkintää on pyydettävä erikseen. Työntekijä voi esittää pyynnön puhelimitse, sähköisesti tai asioimalla verotoimistossa henkilökohtaisesti, ylitarkastaja Sari Wulff Verohallinnosta muistuttaa.

Täällä voit tarkistaa, onko työntekijä merkitty veronumerorekisteriin >

Työnantajalla on mahdollisuus tilata työntekijöidensä veronumerot keskitetysti Verohallinnolta toimittamalla Verohallintoon työntekijöidensä henkilötunnukset. Verohallinto lähettää työntekijöiden veronumerot työnantajalle. Samalla työnantaja pyytää, että työntekijät merkitään rakennusalan veronumerorekisteriin.

Ilmoittamismenettely tulee voimaan vuonna 2013

Vuoden 2013 aikana rakennustyömailla on tarkoitus ottaa käyttöön työntekijöitä ja rakennusurakoita koskeva erityinen ilmoittamismenettely. Menettelyssä työmaan päätoteuttaja ilmoittaa Verohallinnolle kuukausittain tiedot työmaalla työskentelevistä työntekijöistä ja muista suorituksensaajista ja kukin tilaaja ilmoittaa omat aliurakkansa kuukausittain Verohallinnolle.
Verohallinto hyödyntää tietoja reaaliaikaisessa verovalvonnassa. Lisäksi tietojen avulla voidaan arvioida asiakkaiden verotusstatusta ja rekisteröintitarvetta.

Kaikilla näillä toimilla tähdätään harmaan talouden torjuntaan.

– Veronumeron lisäämisellä tunnistekorttiin pyritään varmistamaan se, että jokainen yhteiselle työmaalle työskentelemään tuleva on Verohallinnon rekisterissä ennen työnteon alkua. Tämä on perusedellytys työntekijöiden ja heidän työnantajien verovalvonnalle, Sari Wulff korostaa.

Veronumero on 12-merkkinen yksilöllinen numerosarja, josta ei voi päätellä henkilön ikää, sukupuolta tai syntymäaikaa. Verohallinnosta saatu veronumero ei vaihdu tai muutu henkilön vaihtaessa esimerkiksi työnantajaa tai työmaata.

Veronumero – usein kysyttyä >

Lisätietoa: www.vero.fi/veronumero

Lähde: Verohallinnon tiedote

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

harmaa talous rakennusmies rakennustyö rakennustyömaa rakennustyöntekijä tunnistekortti veronumero verotusarvo