MAINOS

Tehovalvontaisku paljasti: Rakennusalalla harmaan talouden torjunta etenee hitaasti

Sisustus

Verohallinnon marraskuun alussa rakennustyömaille tekemä valtakunnallinen tehovalvontaisku paljasti edelleen puutteita rakennustyömailla.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Tehovalvontaiskussa tarkastettiin 100 työmaata kautta Suomen. Painopisteenä olivat suuret ja keskisuuret rakennusyritykset. Valvontaisku toteutettiin yhdessä Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen kanssa. Työmaakäynteihin osallistui myös Eläketurvakeskuksen tarkastajia.

– Tarkastusten tulosten perusteella uuden lainsäädännön noudattamiseen on jo osin valmistauduttu. Se suuri harppaus uuden lainsäädännön vaatimien toimenpiteiden toteuttamiseksi on toimialalla vielä tekemättä, ylitarkastaja Pekka Muinonen Verotarkastusyksiköstä kiteyttää tulokset.

Harmaan talouden vastaiset menettelyt olivat käytössä vain noin 25 prosentilla tarkastetuista työmaista

Valvontaiskussa kerättyjen tietojen mukaan harmaan talouden torjunta rakennustyömailla etenee varsin hitaasti. Rakennusteollisuuden kanssa sovitut harmaan talouden vastaiset menettelyt olivat käytössä vain noin 25 prosentilla tarkastetuista työmaista.

Lakimuutosten myötä rakennusala joutuu siirtymään sähköiseen työmaan valvontaan. Tehoiskun tulosten mukaan reaaliaikainen kulunvalvontajärjestelmä oli kuitenkin käytössä vasta 44 prosentilla tarkastetuista työmaista. Sähköisessä muodossa kulunvalvontajärjestelmä oli toteutettu 22 prosentilla työmaista.

Kokonaan kulkulupatiedot puuttuivat 19 prosentilla tarkastetuista työmaista ja kuvalliset tunnisteet kolmelta työmaalta. Tarkastuskohteista vasta 10 prosentilla oli käytössä sähköinen työmaan valvonta, joka sisältää myös sähköisen työajan seurannan.

– Toimivat rakennustyömaan valvontamenettelyt ja sähköiset kulunvalvontajärjestelmät luovat edellytykset veronumeron hyödyntämiselle ja vuonna 2013 voimaantulevalle rakennusalan urakka- ja kulkulupatietojen ilmoitusmenettelylle, ylitarkastaja Muinonen toteaa.

Lähde: Verohallinto / Harmaan talouden torjunta

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aliurakoitsija harmaa talous rakennusala rakennustyömaa rakentaminen urakoitsija vero verotus