Isot pihapuut ovat suurin uhka

Piha

Vanhat pihapuut ovat suurin myrskyriski ja voivat pahimmassa tapauksessa kaatuessaan tuhota talon tai piharakennuksen. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Tuttu ja turvallinen pihakuusi on suurin uhka, kun myrsky lähestyy.

– Kaatuvat pihapuut ovat useimmiten koivuja ja kuusia. Kuusien juuret kasvavat tyypillisesti maan pintaa pitkin. Kuusen kaatumista voi ennakoida esimerkiksi sillä, että juuret alkavat nousta puun toiselta puolelta ilmaan, ja runko alkaa kallistua, Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela kertoo.

Lumen läpi juuria on vaikea nähdä, mutta kallellaan olevan rungon huomaa helposti. Koivut puolestaan kasvattavat juurensa syvälle maahan. Siksi ne eivät useinkaan kaadu juurista, vaan katkeavat rungosta.

– Puunkaatoon ei kannata ryhtyä, ellei omaa riittävää ammattitaitoa. Tykkylumen ja myrskyn takia kaataminen on paljon vaativampaa kuin kesäisessä säässä mökillä. Juuristaan vielä maassa kiinni olevaan, mutta jo kaatuneen puun runkoon syntyy jännitteitä, jotka vain ammattilainen osaa arvioida ja pilkkoa puun oikealla tavalla. Voimalinjojen päälle kaatuneissa puissa saattaa mekaanisen jännitteen lisäksi olla myös sähköjännitettä, jonka takia on oltava erityisen varovainen. 20 000 voltin voimalinjan päälle kaatuneen puun tyvestä on mitattu jopa 1 700 voltin jännite, joka on hengenvaarallinen, Jari Pekka Koskela ohjeistaa.

Pelastuslaitokset osaavat usein antaa oman toiminta-alueensa ammattitaitoisten puunkaatajien yhteystiedot. Pelastuslaitokset voivat olla myrskyjen aikana ylityöllistettyjä, eivätkä ehdi itse paikalle kaatamaan puita. Kannattaa siis soittaa pelastuslaitokselle, jos omasta verkostosta ei löydy sopivaa ammattilaista.

Vauroituneet isot pihapuut kannattaa kaataa

Jo riittäis lumi. Lukijan kuva.

Jo riittäis lumi. Lukijan kuva.

Vakuutus voi korvata vahingonrajoittamiskuluja, jos puut ovat vaurioituneet myrskyssä, mutta eivät ole vielä kaatuneet. Toisin sanoen puun kaatamisesta aiheutunut kustannus voidaan korvata vahingontorjuntakuluna, jos kaatamisella on estetty rakennuksen vahingoittuminen. Tällä vältetään se, että puut eivät kaadu jonkin ajan kuluttua omaisuuden tai kiinteistön päälle.

– Sen sijaan puun pätkiminen tai pilkkominen polttopuiksi ja pois kuljettaminen ei ole vahingontorjuntakulua, koska se ei ole välttämätöntä suuremman vahingon torjumiseksi. Työ toimii mukavana hyötyliikuntana ulkoilmassa. Myöskään pitkään kallellaan olleiden puiden kaatamista emme korvaa, Ifin omaisuusvahinkojen korvausasiantuntija Juha T. Virtanen kertoo.

Lisätietoja: www.if.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

myrskytuho pihapuu vahingonrajoittamiskulu