MAINOS

Testissä pellettipoltin varaavaan takkaan tai pönttöuuniin

Lämmitys

Kätevä pellettipoltin pitää varaavan takan lämpimänä helposti ja edullisesti. Testasimme kotimaisen pellettipolttimen, lue lisää käyttötestin kokemuksista!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ahjo-pellettipoltin on patentoitu kotimainen innovaatio, joka helpottaa ja tehostaa varaavan takan käyttöä lämmönlähteenä. Pellettipoltin on paloritilän ja pellettien syöttölaitteen yhdistelmä, joka asennetaan vanhan takan sisälle. Poltin tehostaa puhdasta palamista ja ottaa kaiken irti pellettien huimasta lämpöarvosta.

Tulisijan lämmittäminen pellettipolttimella on taloudellista, sillä pellettien lämpöarvo on 4,7 – 5,2 kilowattituntia kiloa pellettejä kohden. Se on korkeampi kuin koivuklapilla, jonka lämpöarvo kiloa kohden jää 4,12 kilowattituntiin.

Pellettien ostaminen on myös halvempaa ja toimittamisvarmuus parempi kuin puuklapeilla. Kokeilun aikana pari 20 kilon pellettipussia oli helppo käydä ostamassa paikallisesta rautakaupasta.

Näin pellettipoltin asennetaan

Pellettipolttimen voi jälkiasentaa moniin arinattomiin pönttöuuneihin ja varaaviin takkoihin sellaisenaan, mutta polttimen saa tarvittaessa myös mittatilaustyönä.

  1. Takan sisämitat mitattiin ja toimitettiin pellettipolttimen asentajalle, joka osasi mittojen perusteella valita takkaan sopivan polttimen.
  2. Arina poistettiin ja tilalle asetettiin aluslevy ja paloritilä. Mahdolliset raot tilkittiin paloeristeellä.
  3. Pellettipoltin nostettiin takan sisälle palotilan takaseinää vasten siten että pellettien syöttölaite kohdistui paloritilän päälle.

Mikäli jossakin vaiheessa tulee tarve polttaa klapeja, poltin on helppo purkaa ja laittaa arina takaisin paikoilleen.

pellettipoltin asennettuna

Pellettipoltin asennettuna. Tässä takassa on korotettu Ahjo-pellettipoltin M.

Pelletin poltto on kätevää ja nopeaa – takka on tulilla jo muutamassa minuutissa

Keskikoinen varaava takka lämpenee noin neljällä litralla pellettejä. Kun takkaa polttaa aamulla ja illalla noin kolmen vartin ajan, takka lämmittää huonetilaa läpi vuorokauden.

Ahjo-pellettipoltin polttaa pellettejä takan alaosasta. Näin takkasydän lämpenee koko matkalta ja mikä tärkeää, polton jälkeinen hiillosaika on minimaalisen lyhyt: takan luukut voi sulkea lähes heti polton jälkeen ja kaikki lämpö saadaan talteen.

Näin pellettipoltin toimii

  1. Polttimen suuaukolle, paloritilän päälle lisätään keko pellettiä
  2. Polttimen kansi asetetaan keon päälle.
  3. Syöttölaiteeseen lisätään haluttu määrä pellettiä.
  4. Kansi suljetaan.
  5. Pelletit sytytetään sytytyspalalla tai hajuttomalla sytytysnesteellä.

Huom! Älä lisää pellettiä kesken palamisen leimahdusvaraan vuoksi. Tehokkaan palamisen varmistamiseksi muista sulkea polttimen kansi huolellisesti ja pidä tuhkaluukkua reilusti raollaan.

Kokemukset pelletin poltosta ovat olleet positiivisia

Pelletti on hyvä vaihtoehto, mikäli talouden puuhuolto on ostopuun varassa. Samoin, jos ei ole mahdollista varastoida polttopuuta koko talven tarpeisiin, rautakaupasta noudettavat taatusti kuivat ja hyvän lämpöarvon omaavat pelletit ovat todella kätevä vaihtoehto.

Testissämme keskikokoinen varaava takka pysyi lämpimänä koko vuorokauden, kun takassa poltti yhden 3-4 litran pellettisatsin aamulla ja illalla. Sähkömittarin raksutus vaimeni, sillä polttimen palamisprosessi tuottaa lämpöä tehokkaasti. Valmistajan mukaan poltin maksaa itsensä takaisin keskimäärin jopa yhdessä lämmityskaudessa.

Merkillepantavaa oli myös minimaalinen tuhkan määrä ja puhdas palaminen: vaikutti kuin savupiipusta ei tulisi savua lainkaan. Myös lasiset takkaluukut pysyvät todella pitkään nokeentumattomina.

Valmistajan mukaan pellettipolttimella saavutetaan merkittävästi pienemmät pienhiukkaspäästöt kuin puuklapeilla. Voit siis lämmittää kotiasi myös pientaloalueella aiheuttamatta naapureille hengitysongelmia.

Ahjo-pellettipolttimen valmistaja lupaa täyden toimintatakuun, eli rahat saa takaisin, mikäli valtuutetun asentajan asentama poltin ei toimi. Käyttötestin perusteella vaikuttaa siltä, että valmistajan lupaamaa toimintakuuta ei tarvitse lunastaa, sen verran toimivasta laitteesta on kyse.

Lisätietoja

www.uniikkiuunit.fi

Lue myös nämä artikkelit energiatehokkaasta lämmittämisestä!

 

Teksti ja kuvat: Lasse Kumpula

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Pellettipoltin pönttöuuni takka uuni varaavatakka