Siivous: hoida lattioitasi oikein

Talo

Pilaamme usein lattiat väärällä hoidolla ja siivouksella. Lattian siivous kannattaa hoitaa kunnolla, jotta lattiapinta pysyy hyvänä pitkään.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Vääränlainen siivous ja hoito voi pilata lattiat. Käytämme usein liikaa vettä ja pesuainetta. Aine voi myös olla vääränlaista: esimerkiksi saippua- ja öljypohjaiset aineet muodostavat laminaattiin likaa keräävän kalvon. Vaikka etiketissä sanotaan, että aine sopii lattiallesi, tarkista tieto valmistajalta tai lue edes tuoteseloste. Valmistajien mukaan laminaatille riittää usein pelkkä puhdas vesi ja rasvaisen lian poistamiseen neutraali yleispuhdistusaine. Puulattian pesuun sopii suopa, koska se samalla suojaa lattiaa. 

Noudata valmistajien ohjeita

Parhaiten hoidat lattioitasi, kun noudatat valmistajien ohjeita. Jos ostat siivouspalveluja, varmista, että siivoojakin noudattaa ohjeita. Kerää eri pintojen esitteet ja hoito-ohjeet kansioon.

Lattioiden siivous – 6 vinkkiä:

1. Imuroi lattia. Pyyhi sen jälkeen nihkeällä – ei kostealla – liinalla. Vettä on liikaa, jos lattia on kostea vielä minuutin kuluttua. Kivi-, laatta- ja muovilattiat kestävät paremmin kosteutta, mutta niillekin riittää yleensä nihkeä pyyhintä.

2. Kun siivoat säännöllisesti, ja estät lian ja kuran kulkeutumisen sisälle kynnysmatoilla, pärjäät siivouksessa jopa pelkällä vedellä. Vaihda pesuvesi usein. Käytä mikrokuituisia siivousvälineitä ja muista pestä myös niitä. Pese ne pesukoneessa, mutta älä käytä huuhteluainetta.

3. Jos käytät lattiaan pesuainetta, käytä neutraalia yleispuhdistusainetta säästeliäästi. Sekoita viiteen vesi- litraan korkeintaan 10 millilitraa eli kaksi teelusikallista pesuainetta. Neutraalin pesuaineen pH on 6–8.

4. Poista tahrat mahdollisimman nopeasti valmistajan ohjeiden mukaan.

5. Nykyparketteja ja -muovimattoja ei yleensä tarvitse vahata. Laminaattilattioita ei edes saa vahata, ja parketillekin vahauksesta voi olla haittaa, jos parketti halutaan lakata uudelleen. Luonnonöljyparketti ja kokopuulattia pitää silloin tällöin käsitellä hoito- öljyllä tai -vahalla.

6. Kokolattiamatto pysyy puhtaana säännöllisellä imuroinnilla. Pesetä se ammattilaisilla. Kokolattiamaton pesuun tarkoitettuja laitteita voi myös vuokrata.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kokolattiamatto laatta laminaatti lattia muovilattia muovimatto puhdistus puulattia siivous


Lisää samasta aiheesta


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: