MAINOS

Täydennä pioniryhmää muilla kasveilla

Piha

Yksilajinen pionipenkki saa kyytiä, kun puutarhasuunnittelija ja -kauppias Börje Fri neuvoo pionien kasvattajaa. Istuta muita kasveja pionien väleihin, niin ryhmän kukinta-aika jatkuu!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Pioni tuo uutta ilmettä puutarhaan. Täydennä pioniryhmää muilla kasveilla, niin saat kauniin kukkapenkin!

Pioni kukoistamaan – kysymyksiä ja vastauksia

Mitkä kasvit ovat hyviä kasvukumppaneita pioneille?

Pionien seuraksi sopivat niiden kanssa eri aikaan kukkivat perennat, esimerkiksi daaliat, ja erilaiset paksujuuriset kärhöt, kuten loisto-, tiuku-, lyhty- ja viinikärhöt. Daalioista erityisesti isokukalliset kaktusdaaliat täydentävät hyvin pionipuutarhaa. Näitä kumppanuuskasveja käyttäen sävytetään ryhmän kukinta sopivan väriseksi. Kukkaloisto jatkuu tällöin alkukesästä syys–lokakuulle.

Mitkä ovat mielestäsi parhaat pionilajikkeet?

Kaikki ovat omalla tavallaan hyviä. Suosikkejani ovat kellertävä kaukasianpioniristeymä ’Claire de Lune,’ valkoinen ja vaaleanpunainen ’Catharina Fonteijn’ sekä vanha tuttu roosanvärinen kiinanpionilajike ’Sarah Bernhard’. Lisäksi aidon tillipionin, Paeonia tenuifolia, hienoliuskainen lehdistö on poikkeava ja viehättävä. Pionien lehdistö on eri lajeilla ja lajikkeilla erilainen. Se on aina merkittävä kauneustekijä. Monet muutkin pionilajikkeet ovat hyviä ja käyttökelpoisia puutarhakasveja. Meillä Puutarhakeskus Sofianlehdossa on myynnissä 35 erilaista pionilajiketta, jotka on arvioitu niiden ominaisuuksien perusteella ja sen mukaan merkitty plussilla.

Onko pionien istutussyvyys erityisen tarkka? Miten pioneja hoidetaan?

Istutan pionien taimet niin, että silmut jäävät maan pinnalle näkyviin. Liian syvään istutetut ruohovartiset pionit eivät välttämättä kuki. Kohopedissä pionit kasvavat hyvin eikä liika märkyys haittaa niitä. Muheva puutarhamulta on sopivin kasvualusta. Isokukalliset pionit tarvitsevat kuivina kesinä runsaasti kastelua ja yleensä reilusti ravinteita kukkiakseen hyvin. Lajikkeet, joilla on valtavan suuret kukat, kuten ’Vogue’, vaativat tuennan. Yleensä hyviä lajikkeita ei tarvitse tukea. Pioneille annetaan istuttamisen jälkeen kasvurauha, sillä todellista jakamisen tarvetta ei ole ainakaan vuosikymmeneen. Olen tavannut kotipuutarhoissa yli 70-vuotiaita hyvinvoivia, jakamattomia pioniyksilöitä.

Vaivaavatko kasvitaudit ja tuholaiset pioneja?

Pionit ovat yleensä terveitä, mutta erityisen kosteina kesinä saattaa joissakin paikoissa, missä kasvuolosuhteet ovat otolliset, esiintyä harmaahometta. Tällöin kasvupaikka on esimerkiksi suojaisalla seinustalla, jossa ilma ei kierrä kylliksi ja kasvusto pysyy pitkään kosteana. Joskus muurahaiset kaivelevat käytäviä pionien juurille ja kiipeilevät nuppuihin asti, mutta ne eivät aiheuta haittaa kasveille. Muurahaiset ovat haitallisia vain, jos ne kaivavat maahan käytäviä niin, että juuristo ei saa kunnon kosketusta siihen.

Poikkeavatko erilaiset pionit kasvuvaatimuksiltaan? Onko olemassa arkoja pioneja?

Ruohovartiset pionit ovat Suomen olosuhteissa yleensä kestävimpiä ja helppohoitoisimpia perennoja. Hiukan vaativampia ovat puuvartiset pensaspionit, Paeonia suffruticosa, ja sen risteytymät. Pensaspionit kannattaa routivassa maassa istuttaa syvään kuten jaloruusut ja paksujuuriset kärhöt. Yleisesti ottaen pionit ovat helppohoitoisia kasveja, jotka vain paranevat iän myötä.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Lue myös: Satumainen puutarha, Puutarhatuotteita netistä, Pergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaa, Viherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa? 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

perenna perennat pioni puutarha


Lisää samasta aiheesta