MAINOS

Toimiva eteinen on myös tyylikäs

Sisustus

Eteistä kutsutaan kodin käyntikortiksi, onhan ensivaikutelma usein se tärkein. Eteisen suunnittelu lähtee toiminnallisuudesta, mutta tyylistä ei silti tarvitse tinkiä. Televisiostakin tuttu sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyykönen kertoo, millainen on toimiva eteinen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Valitse pestävät ja kestävät pinnat

Eteisen pintamateriaalien pitää olla kestäviä ja helposti puhdistettavissa.

– Tämä korostuu kodeissa, joissa on pieniä lapsia tai koiria. Kuratassut, viuhuvat hännät ja kumisaappaat tuovat mukanaan likaa, joten pintojen pitää olla pestäviä ja kulutusta kestäviä, sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyykönen sanoo.

– Lattiaan kannattaa valita sellainen materiaali, joka sietää märkää eikä naarmuunnu helposti. Jos tilaan tullaan kengät jalassa, on parketti hankala materiaali, sillä se ei kestä kosteutta ja kenkien mukana kulkeutuvat pikkukivet voivat naarmuttaa pinnan helposti. Hyviä vaihtoehtoja eteisen lattiaan ovat laatta-, laminaatti- ja vinyylilattiat, Tea-Mariia kertoo.

Laattoja valitessa pitää kiinnittää huomiota myös laatan karheuteen: sulava lumi voi tehdä laatoista liukkaat, joten eteisen lattiamateriaaliksi sopii karheapintainen laatta.

Seinämateriaalivalinnoissakin puhdistettavuus on tärkeää. Pyyhittävän maalin lisäksi seinäpinnat voi päällystää pestävällä tapetilla.

– Esimerkiksi vinyylipintainen kuvioitu tapetti on hyvä valinta eteiseen, sillä kuviollisessa pinnassa eivät tahratkaan näy niin helposti, Tea-Mariia vinkkaa.

Helposti huollettavia materiaaleja olisi syytä suosia tekstiilivalinnoissakin: esimerkiksi kestävä sisalmatto on helppo pitää puhtaana. Jos maton pohjaus on tehty liukumattomasta materiaalista, se pysyy paikoillaan ilman hankalia erillisiä liukuesteitä.

Mahdollisimman leveät matot kapeissa käytävissä tuovat ahtaisiin tiloihin lisää tilantuntua.

Rebel-Walls-R13011

Eteisen ei tarvitse olla väritön! Rebel Wallsin tapetit voi pestä märällä sienellä ja astianpesuaineella, joten ne sopivat hyvin eteiseen. Kuvassa leinikkiaiheinen Ranunculus-tapetti. Kuva: Rebel Walls

Vain käytössä olevat kengät esille

Suurin osa takeista ja kengistä säilytetään eteisessä. Myös huiveille, pipoille ja hanskoille olisi löydyttävä omat paikkansa. Eteisessä onkin yleensä paljon tavaraa melko pienessä tilassa, joten toimiva säilytysjärjestelmä on ehdoton juttu.

– Usein eteisten kenkähyllyt pursuilevat kenkiä epämääräisissä kenkätelineissä. Eteisessä kannattaisi pitää vain juuri nyt aktiivisessa käytössä olevia kenkiä ja säilyttää muut vaikkapa kaapeissa, Tea-Mariia sanoo.

Kaappien sisään on saatavilla erilaisia säilytysratkaisuja kengille. Kapea seinään kiinnitettävä kenkäkaappi on myös kätevä ja vie vain vähän tilaa.

Elfa_Classic

Elfan Classic-säilytysjärjestelmästä voit räätälöidä oman ratkaisusi esimerkiksi kenkien säilytyspulmiin. Kuva: Elfa

Loppusilaus somistuksella

Peili, penkki ja naulakko täydentävät eteisen tyylin. Peiliovet kaapeissa tuovat pieneen tilaan lisää valoa ja avartavat tilaa. Tea-Mariia kertoo, että pystynaulakot ja seinäkoukut ovat nykyisin suosittuja säilytysratkaisuja: niihin voi ripustaa vaikkapa avaimet, laukun tai vieraiden takit.

– Eteinen johdattelee koko kodin tyyliin, sillä asunto suunnitellaan kokonaisuutena. Eteisiin panostetaan nyt entistä enemmän, Tea-Mariia sanoo.

Elfa_Utility

Elfan Utility-sarjan seinäkoreilla saat luotua säilytystilaa jopa oveen. Kuva: Elfa

 

Lisää käytännöllisiä ja persoonallisia ratkaisuja sisustusongelmiin löydät Tea-Mariian sisustusoppaasta (WSOY 2015). Televisiostakin tuttu sisustussuunnittelija Tea-Mariia neuvoo kirjassa kodin sisustussuunnitelman tekemisessä ja toteuttamisessa. Kirjassa käydään käytännönläheisesti läpi kodin yleisimmät tilat: olohuone, makuuhuone, lastenhuone, keittiö, kylpyhuone, kodinhoitohuone, sauna, eteinen ja monitoimitilat.

Tea-Mariian_sisustusopas

Tea-Mariian sisustusopas auttaa kodin sisustussuunnitelman tekemisessä ja toteuttamisessa. Kuva: WSOY

Teksti: Elina Turunen, kuvat: valmistajat

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

eteinen eteisen lattia sisustus