MAINOS

Suomalaiset koristelevat joulukuusta vähiten

Talo

Suomalaiset eivät pidä koristeköynnöksistä, jättävät joulukuusen hankkimisen viime tippaan ja ennemmin kaatavat kuusensa itse. Lue kaikki Suomen, Ruotsin ja Norjan jouluperinteiden eroista.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Tulokset esiintyvät Suuressa joulukuusitutkimuksessa, jonka Plantagenin Joulukuusineuvonta suoritti 21 395:n, norjalaisten, ruotsalaisten ja suomalaisten kesken, joka on suurin jouluperinteiden kartoitus yli maarajojen Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.

– Joulukuusenkoristelu kertoo perinteistä, mutta maantieteellisestä etäisyydestä ja hyvästä naapurisuhteesta huolimatta näemme osittain suuria eroja norjalaisten, ruotsalaisten ja suomalaisten jouluperinteiden välillä, kertoo Joukukuusineuvonnan Stefan Björklund.

Jouluperinteet ovat vahvoja

Tutkimus osoittaa että viisi kymmenestä suomalaisesta suunnittelee joulukuusen hankkimista tänä vuonna. Se on lähes yhtä monta kuin Ruotsissa, kun taas norjalaiset arvostavat joulukuusiperinnettä eniten. Peräti seitsemän kymmenestä tahtovat viimeisen päälle koristellun joulukuusen ennen jouluaattoa.

– Joulu on perinteiden aikaa. Silloin on kyse levosta ja rauhasta ja hiljentymisestä kaikesta. Tämä näkyy tutkimuksessa joka osoittaa että jouluperinteitä pidetään yllä sekä Suomessa, Ruotsissa että Norjassa, sanoo Björklund.

Joulukuusen ostaminen jätetään viime tippaan

Suomalaiset ovat selvästi myöhemmin liikenteessä joulukuusen hankinnan osalta verrattuna naapurimaittemme kansalaisiin. Yksi kolmesta suomalaisesta joulukuusenostajasta odottaa aivan 20. ja 22. joulukuuta väliseen aikaan asti, ennen kuin hankkivat ihannekuusensa. Vain 13 prosenttia norjalaisista ja ruotsalaisista odottavat niin pitkään. Norjassa ja Ruotsissa useimmat ostavat joulukuusensa viikkoa ennen jouluaattoa. Joulukuusineuvonta kehoittaa tekemään joulukuusenhankkinnan joulukuun alkupuolella välttääkseen pahimman ruuhkan viimeisillä päivillä ennen joulua. Aloittamalla varhain on suurempi mahdollisuus löytää se täydellinen joulukuusi, kun on mistä valita.

– Eräs klassinen väärinkäsitys on jättää joulukuusen ostaminen viime tippaan, koska uskotaan sen siten säilyvän pidempään. Silti useimmat joulukuuset kaadetaan samaan aikaan, joten kuusi ei ole välttämättä sen tuoreempi hankkiessasi sen vasta muutamaa päivää ennen joulua. Salaisuus siinä miten saadaan joulukuusi säilymään pidempään on valmistelut ennen kuin kuusi tuodaan sisälle ja miten sitä hoidetaan, sanoo Björklund.

Vähemmän koristelua köynnöksin kuin naapureitten

Suomalaiset eivät pidä koristeköynnöksistä joulukuusessa, ja peräti kaksi kolmesta suomalaisista eivät ole sitä mieltä että koristeköynnös tekee kuusesta kauniimman. Norjassa ja Ruotsissa keskustellaan pikemminkin mihin suuntaan koristeköynnökset pannaan.

–Koristeköynnös on se kuusenkoristeista joka aiheuttaa eniten keskusteluja norjalaisissa ja ruotsalaisissa olohuoneissa. Todennäköisesti tullaan olemaan tästä aina eri mieltä kodin neljän seinän sisällä, mutta maiden luvut puhuvat selvää kieltä. Norjalaiset haluavat panna koristeköynnöksensä pystysuoraan, kun taas ruotsalaiset tahtovat panna niitä vaakasuoraan ja kuusen ympäri kiertäen. Suomessa sen sijasta, ei piitata koko koristeköynnöskeskustelusta lainkaan, sanoo Björklund.

Mutta mitkä koristeet ovat etusijalla eivät jää tähän. Norjalaiset suosivat esimerkiksi värikkaitä ja kotitekoisia kuusenkoristeita, kun taas suomalaiset ja ruotsalaiset pitävät parhaiten kuusesta jossa on mahdollisemman vähän eri värejä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joulu joulukuusi