MAINOS

Talousnäkymien epävarmuus uhkaa rakentamisen kasvua – taantumaan on viisasta varautua

Talo

Rakentaminen on elpynyt kohtuullisen hyvin finanssikriisin jälkeisestä pudotuksesta. Suomessa ala on kasvanut viime ja tänä vuonna ripeästi ja vetänyt koko taloutta nousuun. Myös puutuotealan tärkeimmissä vientimaissa kehitys on vauhdittunut ja ollut parempaa kuin EU:ssa keskimäärin. Rakentamisen lähivuosien näkymät ovat kuitenkin epävarmat niin Suomessa, Euroopassa kuin lähialueilla, sanoo Puumarkkinapäivässä Helsingissä puhunut VTT:n Pekka Pajakkala.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Rakentaminen kääntyi reippaaseen nousuun Suomessa vuonna 2010. Alkuvuoteen 2011 asti kasvua vauhdittivat matala korkotaso, talouskasvu ja sen myötä kohentunut kuluttajien ja teollisuuden luottamus. Näkymät alkoivat heiketä keväällä 2011, ja valtaosa kesän jälkeen Suomessa tehdyistä talousennusteista ennakoi, että ensi ja sitä seuraavana vuonna talouskasvu hidastuu. Taantumaan ei valtaosa ennusteiden tekijöistä kuitenkaan usko.

VTT:n mukaan rakentaminen pysyy Suomessa ensi vuonna nykyisellä tasolla tai vähenee korkeintaan hieman. Rakentamisen nykyvauhdin odotetaan jatkuvan ensi syksyyn asti. Vaikka taantumaa pidetään epätodennäköisenä, se ei myöskään ole täysin poissuljettu vaihtoehto. Siksi rakennusalan toimijoiden tulisi pohtia etukäteen erilaisia toimenpiteitä mahdollisen taantuman varalle. Kokonaisuudessaan lähtökohdat ovat nyt kuitenkin selkeästi paremmat kuin vuonna 2008.

Rakentaminen on kehittynyt kuluvana vuonna myönteisesti myös Suomen sahatavaralle ja puutuotteille tärkeimmissä vientimaissa. Saksassa rakentamisen odotetaan kasvavan kokonaisuudessaan 5–6 prosenttia tänä vuonna ja asuntorakentamisen yltävän kymmenen prosentin kasvuun. Ranskassa rakentamisen kokonaiskasvuksi arvioidaan 2,5–3 prosenttia ja asuntorakentamisen yli 10 prosenttia. Lähivuosina kasvun odotetaan hidastuvan, mutta miinusmerkkejä ei Saksassa ja Ranskassa ole luvassa.

Isossa-Britanniassa näkymät ovat heikommat. Rakentaminen laskee sekä tänä että ensi vuonna ja kääntyy nykyarvion mukaan kasvuun vuonna 2013. Venäjällä rakentaminen sen sijaan kasvaa lähivuosina, ja myös Baltiassa kasvu on rajun pudotuksen jälkeen ripeää. Erityisesti Virossa rakentaminen kasvaa nyt nopeasti. Riskit kasvun hidastumiseen ovat kuitenkin edelleen suuret.

Puutavaran hintavaihtelut ovat ongelma alan kilpailukyvyn kehittämiselle

Puurakentamisen markkinaosuus koko uudisrakentamisesta on tänä vuonna kääntynyt laskuun kahden myönteisen vuoden jälkeen. Puurunkoisten rakennusten lupamäärä laski tammi-heinäkuussa 2011 kaksi prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta. Samaan aikaan kaikkien rakennuslupien määrä kasvoi 15 prosenttia.

Puisten omakotitalojen markkinaosuus on 15 vuoden aikana hiljalleen pienentynyt, ja vaikka parina edellisenä vuonna lasku pysähtyi, vuonna 2011 se on taas jatkunut. Puisten omakotitalojen rakennusluvat vähenivät tammi-heinäkuussa kaksi prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta, kun betonisten ja kivisten omakotitalojen rakennuslupien määrä kasvoi samaan aikaan 12 prosenttia. Kokonaisuudessaan omakotitalojen rakennusluvat säilyivät ennallaan. Puu on uusissa omakotitaloissa kuitenkin yhä ylivoimainen markkinajohtaja yli 80 prosentin markkinaosuudella. Asuinkerrostaloissa puun markkinaosuus on pari prosenttia, mutta rakennusluvat ovat voimakkaassa kasvussa. Tammi-heinäkuussa 2011 lupien määrä yli tuplaantui viime vuoden vastaavasta ajasta.

Puurakentaminen ja puutuoteala ovat viime vuosina kärsineet sahatavaran suurista hintavaihteluista. Rajuimmillaan hinta on vaihdellut 15 prosenttia vuodessa. Hintojen sahaaminen heikentää alan kilpailukykyä ja vaikeuttaa sen pitkäjänteistä kehittämistä, sillä vaikka ala pyrkii pitkälle jalostettuihin tuotteisiin, raaka-aineen hinta vaikuttaa lopputuotteen hintaan merkittävästi. Tänä vuonna hinnat ovat olleet laskusuunnassa, syyskuussa 2011 hintojen laskuvauhti oli vuositasolla kahdeksan prosenttia.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kodinrakentaja omakotitalon rakentaminen piharakentaminen rakentaminen talon rakentaminen talous