Suomelainen Omakotitalotutkimus vahvistaa: Oma tupa, oma lupa ja myös oma auto
Suomela-lehden Taloustutkimuksella teettämä Suomelainen Omakotitalotutkimus vahvistaa, että väljemmästä asumisesta, omasta pihasta ja rauhasta nauttivat omakotitaloasujat joutuvat kokemaan myös pientaloalueiden käänteisen puolen. Töihin, kauppaan ja palveluihin on matkaa, ja tätä matkaa joudutaan taittamaan usein autolla. Lähes kaikilla (99 %) omakotitalossa asuvilla perheillä on käytössään auto, jopa kahdella kolmasosalla vähintään kaksi autoa. Ihmisten lisäksi autossa matkaavat tavarat, sillä yleisimmät automallit (molemmat 30 %) ovat 4-ovinen sedan ja farmariauto.
Auton lisäksi suomalaiset myös hyötyliikkuvat polkupyörällä: keskimäärin omakotitaloista löytyy kolme polkupyörää. Omakotitalouksista 12 prosentilla on mopo ja 11 prosentilla maantiekäyttöön tarkoitettu moottoripyörä.
Oma tupa, oma lupa ja myös oma auto Autolla töihin ja takaisin
Kolme neljästä tutkimukseen vastanneesta käy töissä kotinsa ulkopuolella. Autolla töihin ja takaisin sukkuloivat asukkaat tuntuvat hyväksyvän ajomatkat ja niihin kuluvan ajan. Heistä suurimmalla osalla (90 %) on työmatkaa kuitenkin alle 40 kilometriä yhteen suuntaan, ja lähes puolet selviää alle 10 kilometrillä. Viidenneksellä matkaa kertyy 11–20 kilometriä ja yhtä usealla 21–40 kilometriä.
Aina matkan pituus ei ole se ratkaiseva tekijä, vaan työmatkaan kokonaisuudessaan kulutettu aika. 74 prosenttia vastaajista kuluttaa yhdensuuntaiseen työmatkaan vähemmän kuin puoli tuntia, joten työmatkaliikkuminen jää alle tuntiin päivässä. Monet omakotitaloasujat hyväksyisivät pakon edessä kuitenkin vielä pidemmän työmatkan. 29 prosenttia vastaajista hyväksyisi jopa yli 40 kilometrin yhdensuuntaisen työmatkan ja 35 prosenttia suostuisi ajamaan 21–40 kilometriä suuntaansa. Ajallisesti 57 prosenttia hyväksyisi puolesta tunnista tuntiin kestävän matkan suuntaansa eli suostuisi kuluttamaan autossa tunnista kahteen tuntia päivässä.
Erilaiset palvelut sijaitsevat useimmiten lähempänä kotia kuin työpaikkaa. Yli puolella (56 %) tutkimukseen osallistuneista on lähimpään ruokakauppaan matkaa alle 2 kilometriä ja reilulla 40 prosentilla myös lähin postitoimipaikka on alle 2 kilometrin päässä.
Kevään 2007 tutkimuksen tiedonkeruu tapahtui internetissä 10.4.-11.5.2007 Suomela-lehden kotisivustolle linkitetyllä vastauslomakkeella. Tutkimuksen aineisto koostui omakotitalo-, maa- tai paritalossa asuvien mielipiteistä ja kokemuksista. Tänä vuonna tutkimukseen vastasi 7332 henkilöä, joista 61 prosenttia oli naisia ja 39 prosenttia miehiä.
Suomelaisen Omakotitalotutkimuksen raporttien julkaisuaikataulu:
keskiviikkona 6.6. Talkoot ja naapurisuhteet
maanantaina 11.6. Liikennevälineet ja liikkuminen
keskiviikkona 13.6. Mökkeily ja matkailu