Ahdas eteinen voi aiheuttaa päänvaivaa. Espoolaisperhe muistelee kauhulla vanhaa eteistään: liukuovet jumittuivat jatkuvasti ja takit oli helpompi heittää kaapin päätynaulakkoon, joka pursuili takeista.
 

Eteisremonttia huusivat myös kulunut parketti, kenkäröykkiöt, ahdas tuulikaappi – ja tulevat ylioppilasjuhlat. Vanhaan eteiseen ei mahtunut kuin yksi vieras kerrallaan.

Kun eteisen vanhat kaapit purettiin pois, hyppäsi emäntä kirjaimellisesti ilmaan: – Ihanaa, meillähän on aula!

Ahtaan ja käytävämäisen eteisen ensimmäinen remonttisuunnitelma unohdettiin saman tien. Yhtenäisen, tosin entistä kapeamman kaappirivistön sijaan perhe päättikin tilata mittatilauksena kaksi liukukomeroa vastakkaiselle seinälle. Tämä oivallus muutti eteisen ilmeen täysin: nyt ulko-ovelta on avara näkymä takkahuoneeseen.

Eteinen

Ennen.

Raivausta jatkettiin

Tuulikaapin oven takana sijainnut arkkupakastin sai uuden paikan lasiterassilta. Sen tilalle Decorit Sisustuksen Tiina Eteläpää suunnitteli mittatilauksena liukukomeron, johon varattiin tila vieraiden vaatteille ja oman väen sesonkitakeille.

Mirrorlinen isompi komero sijoitettiin makuuhuoneiden ovien toiselle puolelle. Pitkät takit ja miehen pikkutakit saivat ulosvedettävän tangon: enää eivät hihannapit rikkoudu liukuovien välissä.

Liukukaappiin haluttiin paljon tankotilaa, joten lankakoreista luovuttiin. Vanhan kaapiston tilalle sopi mainiosti Ikean lipasto, jossa on oma laatikko jokaisen perheenjäsenen lapasille ja lakeille. Liukukaapin sisälle Tiina mittasi tilan pienelle laatikostolle ja vanhalle kenkäkaapille, joka oli aiemmin ollut tientukkeena oven vieressä.

Eteinen

Heti tuulikaapin viereen varattiin oma kaappi vierasvaatteille. Arkena jokainen saa pitää siinä vain yhtä takkia, joten kaappi pysyy siistinä yllätysvieraillekin. Kenkätelineen voi vetää kätevästi ulos.Tuulikaappiin tilattiin mittojen mukaan kiiltävät ovet ja pienet lankakorit esimerkiksi kenkienhoitovälineille. Tilaan sopiva, ulosvedettävä kenkäteline löytyi Ikeasta. Tuulikaapin oveksi suunniteltiin aluksi lasiliukuovi.

– Luovuimme koko väliovesta, kun huomasimme että ilmalämpöpumppu muodosti lämpöverhon tuulikaapin ja eteisen välille.

Näin eteiseen pääsee luonnonvaloa myös oven ikkunasta. Muuta ei pääsekään – ainakaan ilman lupaa, sillä kotiin hankittiin samalla Securitas Directin hälytysjärjestelmä, joka ottaa kuvia myös eteisestä hälytyksen tullen.

Eteinen

Peilit avartavat ja tuovat terassin kautta luonnonvaloa sisään. VM-Carpetin pyöreät matot leventävät tilaa visuaalisesti.

Eteinen avartui entisestään, kun keittiön kivipuristekaakelia jatkettiin eteiseen, kuluneen parketin tilalle. Remontin laatoitukset ja maalaukset toteutti Jaan Joonas Plaadikild Oy:stä, joka on erikoistunut myös mosaiikkitöihin. Tuulikaapin lattiaan kaavailtiinkin pyöreää, viininpunaista mosaiikkikuviota, mutta sitä ei valitettavasti ehditty toteuttaa. Pyöreän teeman emäntä sai eteiseen viininpunaisista matoista.

– Iloitsemme avarasta eteisestämme joka päivä. Ylioppilasjuhlissa se oli mainio maljannostoaula isollekin vierasjoukolle.

Eteinen avarammaksi ja toimivammaksi?

  • Pohdi tarkoin kalusteiden kokoa, määrää ja paikkaa. Liian syvä komero kerää turhaa tavaraa.
  • Mieti kannattaisiko yhden ison sijaan hankkia pari pienempää kaappia, lipasto tai säilytyspenkki?
  • Raivaa kulkutiet ja yleisnäkymät vapaiksi, näin pienikin tila näyttää suuremmalta.
  • Peilit avartavat, mutta myös paljastavat. Testaa ennen tilausta, paljastavatko ne liikaa.
  • Pitkät linjat kaventavat, pyöreät leventävät. Vaihda pitkä eteismatto suorakaiteen malliseen tai pyöreään.
  • Kysy neuvoa asiantuntijalta.