Nyt on aika istuttaa – estä taimien jurominen sienijuuren avulla

Piha
Nyt on aika istuttaa – estä taimien jurominen sienijuuren avulla

Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita kasvi istutuspaikan mukaan. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja, kuten ruusuja, maksaruohoja ja katajia ja  varjoisiin istutusryhmiin valitaan varjon kasveja, kuten kuunliljoja, saniaisia ja marjakuusia.  Kun valoisuus on huomioitu, kasvualustaa parantamalla voidaan jokaiselle lajille luoda hyvä kasvupaikka. Istutuspaikan maata parannetaan uudella mullalla tai kasvit istutetaan kokonaan uuteen multaan.

‒ Hyvässä istutusmullassa on sopivasti ravinteita ja istutettavalle kasville sopiva happamuus. Tavalliset puutarhamullat sopivat valtaosalle kasveja, mutta alppiruusut, havut ja pensasmustikat istutetaan happaman maan kasveille tarkoitettuun havu- ja rodomultaan, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Uusi mykorritsamulta kiihottaa kasvua

Istutuksen jälkeen taimien kasvu saattaa pysähtyä ja ne jäävät juromaan. Tämä voidaan estää mykorritsan eli sienijuuren avulla.

‒ Luonnossa lähes kaikki kasvit elävät symbioosissa sienen kanssa. Sieni saa kasvilta yhteyttämistuotteita ja kerää vastapalveluksena kasville vettä ja ravinteita. Sienen rihmasto on huomattavasti laajempi kuin kasvin juuristo ja se pystyy tunkeutumaan paikkoihin, joihin kasvin juuret eivät pääse. Näin kasvi saa vettä ja ravinteita sienen avulla huomattavasti laajemmalta alueelta kuin se saisi omilla juurillaan. Sienijuuri suojaa kasvin juuria myös maaperän haitallisilta eliöiltä, kertoo Biolanin Riikka Kerttula.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

‒ Luonnossa kasvin kasvupaikalla on luonnostaan mykorritsoja, mutta puutarhamaasta niitä ei välttämättä löydy. Onneksi harrastajaviljelijöidenkin saatavilla on nyt istutusmultaa, johon on lisätty mykorritsoja. Kun symbioosi muodostuu jo istutusvaiheessa, kasvi juurtuu ja aloittaa kasvunsa nopeasti, jatkaa Kerttula.

Kerran alkanut symbioosi jatkuu yleensä pitkään, jopa kasvin elinijän. Parhaiten sieni viihtyy luonnonmukaisesti lannoitetussa maassa.

a80b52bd1b0d201c_800x800ar

Vinkit monivuotisten kasvien istutukseen:

 1. Kevät on paras aikaa istuttaa arat monivuotiset kasvit, kuten hedelmäpuut, jaloruusut ja havukasvit.
 2. Valitse paahteiseen paikkaan auringossa viihtyviä lajeja ja varjoisiin istutusryhmiin varjon kasveja.
 3. Paranna istutuspaikan maata uudella mullalla.
 4. Mykorritsa eli sienijuuri nopeuttaa kasvien juurtumista ja kasvuunlähtöä.
 5. Kastele taimi istutuksen jälkeen reilusti. Jatka kastelua viikon välein.

Kasvualustan paksuus

 • kivikkokasvit 10–20 cm
 • keskikokoiset perennat 30–40 cm
 • suurikokoiset perennat 50 cm
 • ryhmäruusut 40–60 cm
 • pensaat 50 cm
 • köynnökset 40–60 cm
 • pienet puut 60–80 cm
 • suuret puut 80–100 cm

Lisätietoja:

Biolan Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU

www.biolan.fi/istutus

Lähde: Cision News