Aika lannoittaa, tee trendikäs ruukkuistutus

Piha
Nyt lannoitetaan kukkivia sipulikukkia ja nurmikkoa. Lämpimät säät tuovat mukanaan kirvat, mutta ne on helppo hävittää. Aloita huonekasvien ulkoiluttaminen ja tee trendikäs ruukkuistutus! 

Suojaus ja tärkeät painot

Vihdoin odotetut lämpimät saapuvat! Myös vesisade on ollut erittäin tervetullutta. Koko luomakunta puhkeaa täyteen loistoonsa huimaa vauhtia – ole silti tarkkana öiden kanssa, ettei käy vahinkoa ja halla vie.

Esimerkiksi arempia kesäkukkia on saanut suojata ja kiikutella öisin sisälle. Suojien kanssa ei kannata olla liian nirso: harson lisäksi suojiksi käyvät ämpärit, saavit, pahvilaatikot ja jopa muovipullot. Mielikuvitusta vain ja hyvin onnistuu! Mielestäni on tärkeää laittaa painot suojien päälle tai sitoa ne muuten kiinni, ettei käy niin, että tuulenpuuska heittää suojan yöllä pois. Minulla ainakin ämpäri suojana ja tiiliskivi painona toimivat hyvin. Ne on helppo laittaa paikoilleen ja ottaa aamulla pois.

Lämmin sää tuo kirvat

Kasveja kannattaa nyt tarkkailla sillä silmällä ja katsoa etenkin lehtien alapinnoilta, näkyykö kirvoja. Ensiapuna on hyvä suihkuttaa lehdet kylmällä vedellä. Jos ongelma jatkuu, käytä kasville sopivaa torjunta-ainetta. Kirvat on helppoja hävittää, joten murhe ei ole iso. Kannattaa muistaa, että kirvat sekä muut tuholaiset ja taudit iskevät aina herkimmin heikkoihin ja huonokuntoisiin kasveihin. Hyvin kasvava kasvi torjuu kirvat itsestään!

Lannoitetta sipulikukille

Kukkiville sipulikukille on hyvä antaa lannoitetta ja kastella tarpeen tullen. Kukinnan jälkeen etenkin tulppaaneista ja narsisseista leikataan siemenkodat pois. Lehtiä ei poisteta, vaan annetaan niiden kasvaa niin kauan, kunnes ne muuttuvat keltaisiksi. Näin varmistetaan sipulille uusi kasvu ja kukinto seuraavalle vuodelle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Oikea kukka oikeaan paikkaan

Varjon kasvit eivät pärjää paahteessa, ja paahdetta kestävät ja siitä nauttivat kasvit eivät juuri silmää ilahduta jatkuvassa varjossa. Tuuliseen paikkaan kannattaa valita rentovartisia ja tuulta kestäviä lajeja. Jäykät ja helposti katkeilevat kannattaa kasvattaa suojaisimmissa paikoissa.

Yhdistele eri kasveja ruukuissa

Uusin trendi ruukkuistutuksissa on yhdistellä monivuotisia kasveja (etenkin heiniä) ja kesäkukkia samaan istutukseen. Näin istutuksiin saadaan paljon uutta ja kivaa ilmettä. Syksyllä monivuotiset kasvit voi sitten istuttaa maahan tai viedä kellariin talvehtimaan.

Herkkuja kesäpöytään kasvilavalta

Kasvilavaviljely on huippuhyvä ja helppo tapa viljellä niin vihanneksia, yrttejä kuin marjojakin kesän ruokapöytään. Varusta lava vielä avattavalla lasikatteella, niin satomäärät ovat paljon suuremmat ja kasvukausi pidempi.

Lannoita ja kalkitse nurmikko

Anna nurmikolle nyt kevät- tai kesälannoitus sekä kalkitus. Uudista mahdolliset talvituhot ja aloita nurmikon leikkaaminen aluksi niin, että kasvusto kasvaa ensin 6–8 cm pitkäksi. Kun se on kunnolla vahvistunut, leikkaa kesäpituuteen (n. 5 cm). Leikkuutähteet kannattaa kerätä talteen ja käyttää katteena kasvimailla ja pensaiden juurilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Huonekasvien ulkoiluttaminen

Aloita huonekasvien ulkoiluttaminen varoen ja totuta kasveja vedottomassa ja puolivarjoisassa paikassa vähitellen ulkoilmaan. Parin viikon jälkeen ne yleensä kestävät jo enemmän aurinkoa ja tuulta ja suorastaan nauttivat kesäilmoista.

Kukoistavan lämmintä ja ihanan aurinkoista viikonloppua toivottaa

Puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay