MAINOS

Aika tarkistuttaa lämmitysjärjestelmä

Lämmitys

Vaikka vielä nautimme syyskesän lämmöstä, on lämmityskausi alkamassa. Nyt on oikea aika varmistaa, että lämmitysjärjestelmä toimii asianmukaisesti. Jos järjestelmä tarvitsee huoltoa, sen ehtii vielä hoitaa ilman katkoksia lämmityksessä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lämmitysjärjestelmästä kannattaa tarkistuttaa:

Säätöautomatiikan toiminta.

Automatiikka huolehtii siitä, että verkostoon lähtevän veden lämpötila on oikea suhteessa sen hetkiseen ulkolämpötilaan. Järjestelmässä on useita elektronisia osia, joiden vanheneminen on normaalia. Myös lämpötilatasot ja aikaohjelmien tarkoituksenmukaisuus kannattaa arvioida ja tarvittaessa muuttaa niitä.

Pumpun toiminta.

Lämmitysverkostossa vettä kierrättävä pumppu on yleensä pysähdyksissä kesän ajan. Tänä aikana pumpun pesään saattaa laskeutua epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat häiriöitä pumpun toiminnassa. Rikkoontuva pumppu pysäyttää lämmitysjärjestelmän toiminnan kokonaan.

Termostaattiset patteriventtiilit.

Niiden termostaattiosan tarkoitus on sulkea lämmitysveden virtaus patterissa, jos huoneeseen tulee runsaasti lämpöenergiaa ihmisistä tai sähkölaitteista. Termostaatin tulee olla ehjä ja oikein paikalleen kiinnitetty. Myös venttiilin karan liikkuminen kannattaa tarkistaa.

Järjestelmän perussäätö.

Lämmitysjärjestelmän pitäisi oikein toimiakseen olla perussäädetty eli tasapainotettu. Tämä tarkoittaa sitä, että verkoston eri osiin virtaa juuri oikea määrä kuumaa vettä. Jos verkosto ei ole tasapainossa, osa rakennuksesta jää talvella liian kylmäksi, vaikka samaan aikaan toinen osa rakennuksesta on liian lämmin.
Toimiva lämmitysjärjestelmä pitää sisälämpötilan haluttuna ulkolämpötilan vaihteluista huolimatta: se lisää asumisviihtyvyyttä ja pitää lämmityskustannukset hallinnassa. Sopiva huonelämpötila on 20 – 22 astetta. Huonelämpötilan nousu yhdellä asteella lisää lämmityskuluja jopa 5 prosenttia.

Lämmitysjärjestelmä kannattaa tarkistuttaa oman paikkakunnan LVI-liikkeen ammattilaisella. Varsinkin kerros- ja rivitaloissa perussäätötyöt ja säätölaitteiden viritykset kuuluvat ammattilaisille: ole siis yhteydessä huoltoyhtiöösi.

Lisätietoja:

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

www.lvi-tu.fi

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry on LVI-asennusalalla toimivien yritysten toimiala- ja työnantajajärjestö. Sen tehtävänä on jäsenyritysten ja toimialan liiketoimintamahdollisuuksien edistäminen. Liiton jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin miljardi euroa, ja ne työllistävät reilut 6 000 henkilöä. LVI-TU on vahva erikoisurakointiliitto osana Rakennusteollisuus RT:tä.

Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kodin lämmitys lämmittää lämmitys lämmitysjärjestelmiä lämmitysjärjestelmä lämmitysjärjestelmän huolto lämmitysjärjestelmät pientalon lämmitysjärjestelmä