Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Aino Aalto lasisarja: Seniori- ikäinen lasikaunotar

Keittiö
Bölgeblick-lasisto raivasi naismuotoilijoille tietä ja arvostusta.
Aino Aalto lasisarja: Seniori-ikäinen lasikaunotar
ANNE-MARJUT RAUHALA
KUVAT IITTALA GROUP
Viime vuonna 75 vuotta täyttänyt Aino Aalto -lasisarja tunnetaan kotitalouksissa yhä hyvin. Artekin suunnittelijana ja johtajana toiminut Aino Marsio-Aalto (1894–1949) suunnitteli tämän käyttölasiston, alkuperäiseltä nimeltään Bölgeblick, vuonna 1932 ja voitti sillä toisen palkinnon Karhula-Iittalan lasitehtaiden suunnittelukilpailussa. Vuoden 1936 Milanon Triennaalissa juomalasin, kannun, kulhoja ja vateja sisältänyt sarja palkittiin kultamitalilla.
Bölgeblick-lasisto on klassikkoesimerkki pohjoismaisesta modernismista: suunnittelun ehdottomana ytimenä oli käyttötarkoitus. Karhulan lasitehdas valmisti Bölgeblick-sarjan esineitä kulloinkin käytössä olevista, erivärisistä puristelasimassoista.
Suunnittelijana Aino Marsio-Aalto mursi niin sanottua ”sukupuolen kirousta” ja puolusti itsenäisillä töillään myös naisten oikeutta harjoittaa ammattiaan. Hän on usein jäänyt puolisonsa Alvar Aallon varjoon, vaikka paljon yhdessä työskennellyt pariskunta signeerasikin yhteisprojekteina syntyneitä töitään tasapuolisesti molempien nimiin. Joidenkin lasisarjojen suunnittelijoina mainitaan heidät molemmat, mutta Bölgeblick on yksin Marsio-Aallon muotoilema. Samoihin aikoihin syntyi myös Alvar Aallon signeeraama Savoy- eli Aalto-maljakko, joka vuonna 1936 esiteltiin työnimellä Eskimonaisen nahkahousut.
Aino Marsio-Aallon lasisarja oli poissa tuotannosta vuodesta 1960 vuoteen 1983, jolloin Karhulan lasitehdas alkoi valmistaa sitä pullonpuhalluskoneella. Nykyisin Iittala valmistaa puristelasisia Aino Aalto –juomalaseja sekä kaadinta, lautasia ja kulhoja.